Öncelikle e-devlet kapısında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu girin. Ardından hizmetler bölümünden hangi sigorta tipinden emekli olduysanız onun kesinti sorgulama hizmetini bulup sorgulamaya başlayabilirsiniz.
4A (SGK), 4B (BAĞ-KUR), 4C (Emekli Sandığı) emeklileri e-devlet uygulamasından vatandaşlık portallarına girdikten sonra “Emekli Ödeme Bilgileri” kısmından kesinti bilgilerine ulaşabilmektedir.
Bunlar sigortalı günlerine ait bilgiler, primleri ya da emekli maaş dökümleriyle ilgili olabilir. e-Devlet Kapısı bünyesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası sayesinde 4A (SSK), 4B (BAĞ-KUR) ya da 4C( Emekli sandığı) ile sigortalı olun tüm bilgilerinize dakikalar içinde online ulaşabilirsiniz.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Bu zamlarla beraber en düşük emekli maaşı 7500 TL'den 10 bin TL'ye yükseldi. Emekli maaş ödeme günü gelmesine rağmen emekli maaşları eksik yattı. Emekli maaşlarına yapılan ek zam henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığı için emekli maaşları eksik yattı.
İlgili 39 soru bulundu
2024 OCAK GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI TABLOSU
7 bin 750 TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 11.566 TL alacak. 10 bin TL emekli maaşı alan bir kişi yüzde 49,25 artışla birlikte 14.925 TL TL alacak.
Öncelikle e-devlet kapısında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu girin. Ardından hizmetler bölümünden hangi sigorta tipinden emekli olduysanız onun kesinti sorgulama hizmetini bulup sorgulamaya başlayabilirsiniz.
Kesinti, emekli çalışanın emekli maaşı alırken sigortalı olarak çalışmaya devam etmesi durumunda ödenir. Asgari ücret üzerinden hesaplandığında, çalışan emekli SGK kesintisi için işçi payı olarak 1.006,09 TL öder. İşverenler ise emekli çalışanları için aylık olarak 3.018,26 TL SGK kesintisini yatırmakla yükümlüdür.
Emekli aylığı bağlananların yeniden çalışması durumunda sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Kamuda 4A kapsamında çalışmaya başlayanların aylıklarından kesinti yapılıyor.
Gelelim asıl konumuz olan emekli net aylık tutarı ne demek sorusunun cevabına. Emekli net aylık tutarı birikmiş ödemeden farklı olarak her ay alabileceğiniz ve ek ödeme dahil net maaşınızdır.
Yıllık çalışma sürelerinin 180 gün ve altında olması halinde kazançların iki katı alınarak (Yıllık Kazanç = Kazanç x 2) prime esas yıllık kazanç tutarı tespit edilir. 4447 sayılı Kanunla getirilen aylık bağlama sisteminde Aylık = Ortalama Yıllık Kazanç x Aylık Bağlama Oranı/12 formülüne göre hesaplanmaktadır.
Buna göre 2023'ün ikinci yarısında 7 bin 324 lira olan 4a en düşük emekli maaşı Ocak 2024'te 10 bin 444 liraya; 6 bin 558 liran olan 4b maaşı 9 bin 352 liraya; 5 bin 163 lira olan 4b tarım maaşı 7 bin 362 liraya ve 9 bin 497 lira olan en düşük memur emeklisi maaşı 13 bin 542 liraya yükseldi.
Ancak bu durumun işleyişi emekli maaşları için biraz farklıdır. 5510 sayılı kanuna göre emekli maaşından SGK ve nafaka hariç hiçbir kesinti yapılamaz. Emeklinin onayı olmadığı sürece her ay aldığı maaşın tamamı veya bir kısmı hiçbir sebeple bloke edilemez. Ancak borçlu yazılı izin verirse emekli maaşı bloke edilebilir.
Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınarak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanmaktadır. Diğer bir deyişle bu kişilerden SGDP kesilmemektedir.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
SGDP ödenen 4/a sigortalılarına iş kazası ve meslek hastalığı halinde (geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik geliri)yardım yapılmaktadır. Hastalık ve analık hallerinde kendilerine geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez. Emzirme ödeneği ise aylık aldıklarından sebeple ödenir.
1.1.2024'de Asgari ücret 17.002₺ oldu. Emekli olup asgari ücretle çalışan bir kişinin ise 18.277₺ oldu.
Mükellefinizin Kendi Şifresiyle sisteme giriş yaparak sorgulama yapa bilirsiniz. sadece vergi veya tc numaralarını bildiğiniz firmalar için kesinti listesi alına bilir Link : https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp Beğenip Takip Etmeyi Unutmayın...
SGK e-kesinti uygulamasında, işverenler kendilerine ait bir hesap kullanarak çalışanların maaşlarından yapacakları kesintilere ilişkin bilgileri girerler ve sisteme yüklerler. Bu kesintiler, çalışanların sosyal güvenlik primi, gelir vergisi, damga vergisi, işsizlik sigortası primi gibi yasal kesintiler olabilir.
Yasal kesintiler SGK ve Vergi kesintilerinden oluşur. Özel kesintiler ise işçinin durumuna göre değişir. İşçinin icrası nedeniyle işverene icra bildirimi yapılmış ise veya nafaka kesintisi varsa veya bireysel emeklilik kesintisi yapılıyorsa buna benzer kesintiler ücret üzerinden kesilir ve kalan tutar işçiye ödenir.
Aslında halen kök maaşı 5500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emekliler için yasal düzenleme kesinlikle şart. Çünkü bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5 zam ile birlikte ellerine yine 7500 lira geçecek.
Kök maaşı 6500 lira olan bir emekli en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın üzerinde aylık alacak.
eleman.net verilerine göre, Emekli 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 26.600 TL maaş alıyor. Emekli, 2024 yılında en düşük 17.000 TL alırken, en yüksek 42.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Emekli, Temmuz 2023 yılında ortalama 18.800 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri