Görsel hiyerarşi, site görünümünün ve kullanıcı deneyiminin nasıl sunulacağını kontrol eder; site içi öğelerin görsel önem sırasına uygun olarak tasarlanması ve sıralanması anlamına gelir.
Görsel Hiyerarşi Sıralaması
İnsanlar okumayı soldan sağa ve sonra yukarıdan aşağı önceliklemesi ile okuyarak F şeklini oluşturan bir düzende ilerlerler. Örneğin bir forum sayfasında, haber sitesinde ya da arama motorlarının sonuç sayfalarında da yine F düzeninde okuma gerçekleşir.
Bir tasarım yüzeyi üzerinde bulunan görsel unsurların aralarındaki orantısal ilişki algı ve iletişimi doğrudan etkiler. Görsel hiyerarşi ise tasarımda vurgulamak istediğimiz mesaja göre tasarım içinde yer alan görsel unsurların ölçeklendirilmesine denir.
Hiyerarşi'nin kelime anlamı sıradüzen, derecelenmedir. Sanatsal anlamda Hiyerarşi; görsel hiyerarşi, düzenli ölçü derecelenmesi, kademelenme olarak tanımlanmaktadır. Türkçe de daha çok sanatsal anlamda Koram adı ile bilinir.
Hiyerarşi bir diğer adıyla koram, iki karşıt ucu uygun kademeler aracılığıyla birbirine bağlayan bir temel tasarım ilkesidir. Koram, bir tasarımda ya da sanat eserinde tasarım elemanlarının önem derecelerine göre sıralanmasıyla oluşmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Hiyerarşi ya da aşama sırası, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Hiyerarşi bütün dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemi olup en bilinen örnek ordularda yani askeriyedeki hiyerarşidir. Hiyerarşik düzen: Toplum veya kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran yani sıraya sokan sistemdir.
Görsel Devamlılık
Göz bir unsurdan diğerine doğru kesintisiz geçişler yapabiliyorsa, devamlılık sağlanmış demektir. Devamlılık, görsel unsurların boyutları ve biçimleri arasında oluşturulan benzerlikler, tekrarlamalar ve görsel hiyerarşi ile sağlanabilir.
Görsel tasarım ilkelerinden olan görsel devamlılık, yüzey tasarımını oluşturan unsurların bir bütün olarak algılanmasında önem arz eder. “Göz bir unsurdan diğerine doğru kesintisiz geçişler yapabiliyorsa, devamlılık sağlanmış demektir” (Becer, 2002, s.70).
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Görsel sanatlarda oran; «parçaların etki yönünden birbirlerini değerlendiren büyüklükleri» olarak ifade edilmektedir (TDK). Kısaca; oranı iki büyüklük arasındaki karşılaştırma, orantıyı ise iki oran arasındaki karşılaştırma diyebiliriz. Tasarımlarda oranı etkili kullanmanın amacı, güzelliği yakalamaktır.
Tipografi Hiyerarşisi Nedir? Aslında tipografi hiyerarşisi, görsel hiyerarşinin bir çeşididir. Bir metinde, en önemli parçaların, dikkat çekecek ve önemini vurgulayacak biçimde sunulmasını sağlar. Tipografik hiyerarşi olmazsa, bir tasarımdaki her metin, her cümle ve her kelime birbiriyle aynı görünür.
Veri görselleştirme; verileri insan beyninin anlaması ve içgörü alması için, daha kolay hale getirmek üzere grafik gibi görsel bir bağlama çevirme uygulamasıdır. Grafiklerde bulunan verileri, görsel nesneler (noktalar, çizgiler veya çubuklar) olarak kodlayarak anlaşılır kılmak için kullanılan teknikleri ifade eder.
Hiyerarşi düzeninde parçalar ya da alt birimler bir araya gelerek daha büyük olan üst birimi meydana getirirler. Dolayısıyla, herhangi bir üst birimi oluşturan alt birimlerin özellikleri çalışılarak, bu üst birimin ne gibi yeni özelliklere sahip olacağı önceden tam olarak kestirilemez.
Görsel sanatlarda ritim; bir kompozisyonda farklı ögelerin sıra ile ve belli aralıklarla birbirini izlemesidir. Görsel tasarımda ritmin ne olduğunu daha kavramak için parçadan bütüne doğru mantığı ile ilerlemek yararlı olacaktır. Ritim görsel elemanların tekrarıdır. Ritim benzerliklerin tekrarıdır.
Tasarımda Denge Nedir? Tasarımın temel ilkelerinden biri olan denge; nesnelerin, renklerin, dokuların ve boşlukların görsel ağırlıklarını uyumlu hale getirmek ve kompozisyona ahenk içinde bir görünüm kazandırmak anlamına gelir.
Hiyerarşi, kademelenme ile yapılan düzenleme biçimidir. Merkezsel, Eksensel ve Çevresel Hiyerarşi olmak üzere üç tür hiyerarşi vardır.
Görsel hiyerarşi, site görünümünün ve kullanıcı deneyiminin nasıl sunulacağını kontrol eder; site içi öğelerin görsel önem sırasına uygun olarak tasarlanması ve sıralanması anlamına gelir.
Hiyerarşi, bir topluluğu oluşturan bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak görev ve statü yönünden alt ve üst arası ilişkilerle sınıflandırılması şeklinde oluşan bir yapıdır. Hiyerarşi, kişiler arası konum farkı dolayısıyla özerklik ve eşitlik kavramlarına zıt olarak kabul edilir.
Çizgi, noktaların birleşiminden oluşan bir tasarım elemanıdır. Çizgi hareket eden bir nokta olup birbirine yakın olan iki ya da daha fazla noktanın birleşimidir. Aynı zamanda uzunlu-ğu ve genişliği olan bir formdur. Görsel anlatımda kalın-ince, düz-eğri, kırık-kavisli, kesikli gibi çeşitli çizgiler kullanılmakta-dır.
Tasarımın temel ilkeleri arasında önemli bir kural olan zıtlık yani karşıtlık, tasarımı göz alıcı hale getirmek için kullanılır. Hazırlanan görsel çalışmayı ilgi çekici yapabilmek için karşıtlıkların gücünden faydalanılır. Ritim, tasarımdaki genel uyumu ifade eder.
1) BÜTÜNLÜK: Bir görseli meydana getiren öğelerin bir bütün olarak görünmesini sağlayan öğeler arasındaki ilişkidir. Materyal içinde bütünlüğün sağlanmış olması mesajı almayı ve yorumlamayı kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri