Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
Bebekleri bir uyku arkadaşı ile tanıştırma ayının 4'üncü ay olduğu belirtilmektedir. Tam bağlanmanın ise 6 ay ve sonrası olması beklenir. Uyku arkadaşı oyuncak olabileceği gibi herhangi bir şey de olabilir. Bebeğin kendi alabileceği yüzünü örtmeyen, ağır ve çok büyük olmayan nesneler tercih edilmelidir.
Bebek, uyku arkadaşını dördüncü aydan itibaren kullanabilir. Çünkü ilk üç ay çocukların anneyle temas hâlinde olması gerekir.
Popüler kültürde yer alanın tersine, bebeği uyku arkadaşına alıştırmak, uykuları bu oyuncak ile uyutmak gibi zorunluluklar yoktur. Çocuğun da buna ihtiyacı yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
Uyku arkadaşı bebekte bağımlılık yapar mı? Hayır. Yalnızca bebeğe uykuyu çağrıştıran bu oyuncaklar, bağımlılık yapmamaktadır.
Çocuğunuzun 0-5 yaş döneminde tercih edebileceğiniz uyku arkadaşı, uyku alışkanlığı kazandırma açısından oldukça faydalıdır. Kendini güvende hisseden bebeklerin uykuya dalmaları daha kolay olduğundan bu oyuncaklar, bebeklerin aradığı güveni onlara sunar.
Bebeklerde “uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir?” sorusunun cevabı 4. aydan sonrası olarak kabul edilir. Çünkü bebekler doğduktan sonra ilk 4 ayının anne ile temas halinde geçmesi önerilir.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
İlk aydan itibaren bebeğinizin düzenli uyumasını beklemeyin. Yeni doğmuş bir bebeğe uyku eğitimi vermeye çalışmanız doğru olmaz. Bu nedenle birçok uyku uzmanının tavsiye ettiği gibi bebek uyku eğitimine 3-4. aydan sonra başlayabilirsiniz.
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Bebeğiniz uyandığında onu emdirmek ya da biberonla beslemek yerine sakinleştirmeye ve tekrar uykuya dönmesini sağlayın. Yanında olun, sırtını sıvazlayın, uyku vakti olduğunu söyleyin ve onu yatırın. Çok zorlu birkaç gece sizi bekliyor olacaktır. Sabırlı olun, sonuç harika olacak buna inanın lütfen.
Bağlanma ve Konfor: Oyuncaklar, çocuklar için bir tür bağlanma ve konfor kaynağı olabilir. Bu nedenle, çocuklar favori oyuncaklarıyla uyuyarak, onların kendilerini güvende hissetmelerine ve rahatlamalarına yardımcı olabilirler.
Günümüzde “uyku eğitimi” adı altında yapılan uygulamalar çocuğa faydalı olmaktan çok zararlı olabilecek bir takım yanlış uygulamaları içermektedir. Bir bebeğin ihtiyaç duymasına rağmen annesiyle temas etmeden uykuya dalması ya da ağladığında annesine ulaşamaması oldukça travmatik deneyimlerdir.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Bu yatış pozisyonunda bebeğinizin kafa şeklinin bozulmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Sürekli olarak aynı yönde yatırmak kafa yapısının bozulmasına neden olabilir. Bunun yanında başının yan tarafında saç dökülmesi meydana gelir.
Genel olarak, çoğu uyku eğitimi stratejisinin uygulanması yaklaşık bir hafta sürer, ancak bazen yönteminize ve tutarlılığınıza bağlı olarak daha uzun sürebilir.
Kim West'ten Sandalye Yöntemi
Dünyaca ünlü uyku koçu Kim West tarafından geliştirilen bu metod, sandalye yöntemi olarak da bilinir. Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir.
Uyku öncesi emmesine ve rahatlamasına izin verin. Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri