Kütüphanemizde basılı bilgi kaynaklarının dışında kalan, görüntü ve sese dayanan her türlü medya ya da teknoloji materyalinin (DVD, VCD, CD, Disket, Video Kaset, Ses Kaseti v.b.) bulunduğu bölümdür.
Makalede en fazla 12 şekil kullanılmalıdır. Şekiller ayrı ayrı sıra sayısı verilerek numaralandırılmalı ve makalede yer alan tüm şekillere metin içinde referans verilmelidir. Makaledeki görseller için kullanılan kaynaklar (basılı veya çevirimiçi resim, fotoğraf, grafik, şekil, nota vb.)
Yazılı kaynaklarda olduğu gibi görüntülü ve sesli kaynaklar da doğrudan bilgi verdiği oranda, tarihçiye kaynak teşkil etmektedir. Örneğin Mustafa Kemal Atatürk'ün sesinden Onuncu Yıl Nutku'nun ses kaydı nasıl doğrudan bir kaynak ise bu tarz kayıtlar da birincil kaynak olarak kabul edilebilir.
Tarih bilimi yazılı kaynaklar olarak; Belgeler, Arşivler, Görsel ögeler, Sesli ve Görüntülü ögeler, Kütüphaneler, Vakayinameler, Secereler (Geneoloji), Takvim – Yıllık, Hatıratlar, Dergi – Gazete, Seyahatnameler, Biyografiler gibi somut ögeler kullanır.
Destanlar, hikâyeler, efsaneler, deyimler, atasözleri, fıkralar, türküler, ses bantları, canlı tanıklıkların vermiş olduğu mülakatlar sözlü kaynak türlerine girerler.
İlgili 24 soru bulundu
1- Yazılı Kaynaklar:Kitabeler,fermanlar,kanunlar,mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb... 2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
Sözlü tarih kaynakları tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, menkıbeler, fıkralar ve atasözleri olmak üzere çeşitlendirilebilir.
Görsel-İşitsel Koleksiyon; Kütüphanemizde basılı bilgi kaynaklarının dışında kalan, görüntü ve sese dayanan her türlü medya ya da teknoloji materyalinin (DVD, VCD, CD, Disket, Video Kaset, Ses Kaseti v.b.) bulunduğu bölümdür.
Sözlü kaynaklar
Sözlü tarihin diğer kaynakları ise; tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, menkıbeler, fıkralar ve atasözleri olmak üzere çeşitlendirilebilir.
Beratlar, Osmanlı sultanlarınca tek taraflı olarak bahşedilen vesikalardır. Devlet tarafından verilen bu beratlar sayesinde kadınların çalışma hayatına katılımı ile ilgili önemli bulgular elde edilebilmektedir.
Destan; milletlerin geçmişlerindeki diri ve canlı hedeflerinin belirli amaçlar doğrultusunda geleceğe aktarılmasında birinci derecede önem taşıyan yazılı ve sözlü belgelerdir.
Kaynak, tarihî bilgi veren malzemedir. İnsanın söylediği veya yazdığı, ya-hud îmâl ettiği herşey onun hakkında bilgi verebilir.
İzinsiz olarak alınan ses ve görüntü kayıtları TCK 134 uyarınca suç kabul edilir. Özel hayat alanı içindeyken kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınması suç teşkil eder. Bu suçun oluşması bir kişiye ait özel hayat alanına gizlice müdahale edilmesi şeklinde olmaktadır.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Bilimsel kaynaklar, titizlikleri ve araştırma kaliteleri ile karakterize edilir ve genellikle orijinal araştırma veya analizlere dayanır.
İsraf, kişinin sahip Page 5 Emine Gümüş Böke 58 olduğu maddi ve manevî varlığı, ölçüsüz ve gereksiz bir şekilde harcamasıdır. Bir başka ifadeyle malı ve zamanı boş yere heba etmesidir.
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir.
Türkler'de devleti temsil eden hükümdarlık alâmeti. Oğuz hakanlarından Osmanlı padişahlarına kadar Türk hükümdarlarını temsilen kullanılan yazılı alâmet ve işaretler tuğra adıyla anılır.
İlk yerli yazılı kaynak olarak Orhun Yazıtları görülmektedir. Bu yazıtların ilki 732 yılında yazdırılan ve dikilen Kültekin Yazıtı'dır. 734'de Bilge Kağan Yazıtı, daha sonra da Tonyukuk Yazıtı dikilmiştir. Bu yazıtlarda ilk kez Türk tarihi anlatılmaktadır.
2. Görsel-işitsel materyal, ses ve görüntü kayıtları, CD, DVD, sanat eserleri, tablolar, film şeritleri, resimler, slaytlar, teknik çizimler, aydıngerler, 3. Filatelik materyal, grafik materyal olarak kodlanmaktadır; pullar, zarflar, kartpostallar.
Görsel-İşitsel Araç-Gereçler: Hem görme hem de işitme duyusuna hitap ederler. Örneğin: Bilgisayar, DVD, TV, film makinesi ve hareketli filmler, video, tiyatro, eğitsel geziler vb. Katılımcıların güdülenme düzeyini artırır.
Örneğin, girdi kanalı (bilgiyi alış kanalımız) işitsel, temsil kanalı (düşünme tipimiz) görsel, çıktı kanalı (ifade şeklimiz) dokunsal olabilir. (Kişi bir şey duyar (işitsel), zihninde görüntü oluşturur (görsel) ve yumruğunu sıkar (dokunsal) .
Özet: Masal, halk dilinde anlatılarak oluşan sözlü edebiyat ürünüdür. Bir yazar tarafından sonradan yazıya geçirilmiştir. Masallarda çoğunlukla iyiler hep iyi, kötüler hep kötüdür ve iyiler ödüllendirilir, kötüler cezalandırılır.
Kaynaklar: Kaynak, işletme ihtiyaçlarını karşılamak üzere mal ve hizmet üretmek için gerekli olan ve varlıkların sağlandığı yerleri gösteren gruba kaynak denir. Kaynak hesapları kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar olmak üzere üçe ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri