Görsel Zekâ Nedir? Görsel zekâ; görülenlerin basit bir şekilde hafızada yer alabilmesi, görerek öğrenebilme ve öğrenilenler kapsamında bir sonuca varabilmenin mümkün olduğu zekâ türüdür. Görsel zekaya sahip ve bu alanda gelişim göstermiş bireylerin en iyi akılda tutma ve düşünce yolları; görmektir.
Görsel zeka
Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zeka türü. Nasıl anlaşılır? Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur.
Görsel Zekaya Sahip Kişiler İçin Uygun Olabilecek Meslekler:
Endüstri tasarımcılığı, makine mühendisliği, Fotoğrafçılık, grafik tasarımı, dekoratör, Reklamcılık, modacı, mimarlık, sanatçılık, Tur rehberi, film yönetmeni, yapımcı
Gezip gördüğünüz yerleri aklınızda tutmaya çalışmak, detaylara odaklanmak, renkleri ve tonları ayrıştırmak, görsel sanatlarla ilgilenme, video oyunları oynamak, resim çizmek, körebe oynamak, görsel zeka oyunları ile egzersiz yapmak görsel zeka geliştirme yöntemlerindendir.
Aynı zamanda fotoğrafik hafıza olarak da tanımlanır. Görme ile öğrenme, gördüklerini hızlı ve kolay biçimde akılda tutma ve analiz edip sonuca varma becerilerinin bütününe görsel zeka adı verilir. Görsel zekaya sahip çocuklar için en iyi akılda tutma ve öğrenme yolu görmedir.
İlgili 30 soru bulundu
görüntü ışığın yansımasıyla oluşur, fotograflarda da ışığın miktarı ve ışığı nasıl yansıttığıyla alakalı olarak farklılıklar oluşur. eğer cildin yağlıysa ışığı fazla yansıtırsın görüntüde farklı çıkarsın, cildin mat ise ışığı az yansıtır farklı çıkarsın.
Araçla hareket halindeyken çevredeki binaların, ağaçların ve tabelaların boylarına ve birbirlerine olan oranlarına dikkat ederek uzamsal algınızı geliştirebilirsiniz. Zekâ küpü, yapboz, satranç ve tetrisle oynamak veya çizimler yapmak, grafik programları kullanmak da sizi geliştirecektir.
Görsel öğrenme biçimine yatkın kişiler ders esnasında not aldıklarında konuyu daha rahat öğrenip hafızalarında kalıcı kılabilirler. Özetler ve önemli notlar şeklinde çalışmaları verimli olur. Önemli gördükleri bölümleri renkli kalemlerle işaretlediklerinde daha rahat öğrenirler.
2+3+3+3 ( Sosyal ve görsel zeka)
Çok güzel resimler yapabilirler. Uzayda bulunan nesnelerin aralarındaki etkileşim ve ilişkiyi anlamlandırabilme becerilerine sahiptirler. Resim yaparak, daha etkili öğrenirler. Neredeyse bütün sanatsal faaliyetlerden keyif alırlar.
Görsel hafıza, görsel olanı sözel olanla birleştirerek akılda tutmaya dayanan bir hafıza türüdür. Somut nesnelere nazaran soyut kavramları akılda tutmak daha fazla zihinsel etkinlik gerektirir. Bu nedenle bilgilerin çeşitli şekillerde somutlaştırılması ve bu şekilde hafızada tutulması zihinsel olarak daha verimlidir.
Oktay Aydın - Psikolojik Danışman. Üstün zeka ile özel yetenek birbirine karıştırılan iki kavramdır. Üstün zeka ilişki kurabilme, akıl yürütme becericisi olarak tanımlanır. Ancak özel yetenek; sanat, spor gibi belli özel alanlarda çocuğun yaşıtlarına göre daha iyi performans göstermesi olarak tanımlanabilir.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Kristalize zeka, geçmişte öğrenme, eğitim veya deneyim yoluyla elde edilen birikmiş bilgi, tecrübe ve becerileri kapsamaktadır. Bazı problemleri bu bilgi, deneyim ve becerilerin birikimlerini kullanarak çözersiniz.
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
Gardner 9 zeka türünden bahseder. Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Uygulanan testler sonucu çocuğun iq düzeyine bakıldığında; 125-144 arası üstün zekalı, 145-159 arası çok üstün zekalı, 160 ve üzeri deha olarak belirleniyor.
Bedensel kinestetik zeka, kişilerin vücutlarını kullanma becerisini ifade eden bir zeka olmaktadır. Kinestetik kelime anlamı olarak hareket demektir. Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir. Bu zekaya sahip bireyler eylemlerin nasıl ortaya çıktığını incelemekten hoşlanmaktadırlar.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Özedönük zekâ
Bu zekâ türü, öğrenenlerin, kendi yaşantılarında ve kendi öğrenmelerinde daha fazla sorumluluk almalarına yol açacağı belirtilmektedir. Gardner, öğrencilerin çok azının, kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alabildiğini ileri sürmektedir (Gardner, 1983).
Müziksel (Ritmik) Zekâ Nedir? Müziksel (Ritmik) Zekâ, kişinin kendisini müzik ve ritim yoluyla ifade edebilme yeteneğine verilen isimdir. Müziksel zekâya sahip bireylerin müzik kulakları geliştiği için çevrelerindeki müzikleri nota, ahenk ve ses yönüyle kolayca ayrıştırabilirler.
Nesneler arasında ilişki kurabilmeyi sağlayan Görsel Uzamsal Zeka, yer – yön bulma, çevrenin ve bulunulan mekanın farkına varma, karşılaşılan olayları zihinde canlandırabilme ve gözlem yapabilme gibi becerileri içerir.
Analitik zeka, diğer adıyla çözümlemeli öncelikli zeka türü, bir bütünü oluşturan parçaları tek tek analiz ederek bütün hakkında yorum yapmayı sağlayan zeka türüdür. Analitik zeka türü, olayları tümdengelim yöntemiyle çözümlemeyi ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı sağlar.
9- Varoluşsal Zekâ Nedir? Varoluşsal zekâ, birçok kez mantık yürütmenin zor olduğu ve duyulup hissedilemeyen konularda etkin yorum yapabilme becerisiyle ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri