Modern pizza, 18. veya 19. yüzyılın başlarında Napoli, İtalya'daki benzer bazlama yemeklerinden gelişti. O zamandan önce, gözleme genellikle sarımsak, tuz, domuz yağı ve peynir gibi malzemelerle doldurulurdu. Domateslerin ilk ne zaman eklendiği belirsizdir ve birçok çelişkili iddia vardır.
Pizzanın tarihi geçmişi
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
İlk pizza, İtalyan kıyılarını fetheden Osmanlı askerlerini, pide yerken gören bir İtalyan tarafından esinlenerek yapılmıştır. Fakat pizza her ne kadar İtalyan keşfi olsa da yapılan araştırmalarda, pizzanın İtalyan menşeyi olmasına rağmen en fazla tüketenlerin Amerikalılar olduğu ortaya çıkmıştır.
pizzayı italyanların bulduğu düşünülür ancak pizzanın kökeni daha da eskilere inmektedir. babilliler, israilliler, mısırlılar ve diğer eski orta doğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yedikleri biliniyor.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlar.
İlgili 28 soru bulundu
Pizza (İtalyanca: [ˈpittsa], Napoliten: [ˈpittsə]), domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle (hamsi, mantar, soğan, zeytin, ananas, et vb.) yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
PİZZANIN ANAVATANI
Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
Pizzanın tarihsel serüveni hakkında kısa kısa… Pizza kelimesinin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor, ilk defa MS 997 yılında güney İtalta'da yazılan Latince bir metinde geçiyor. Pizza, anlamı “ateşle kabuğu karartmak” olan Latince Picea kökünden geliyor.
bir pizza sipariş ettiğiniz zaman pizzanızın ortasında üç ayaklı masa benzeri bir nesnenin olduğunu görürsünüz.. bu nesnenin amacı pizzanın sıcaklığından dolayı eğilen pizza kutusunun ısmarladığınız ve yemeğe can attığınız pizzanın yüzeyine yapışmasını önlemektir...
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
İşte, bugün 9 Şubat da Dünya Pizza Günü'dür.
Pizza kelimesi İngilizcedir. Türkçe' ye yassı ekmek olarak çevrilmiş bulunmaktadır. İngilizce İtsic; Pizza demektir.
şu anda doğru okunuşu türkçe için pizza italyanca için pitzadır.
Yemekleri ile en ünlü ülkelerden biri olan İtalya sayısız meşhur lezzeti ile öne çıksa da en bilindik yemek çeşitleri arasında pizza, makarna ve lazanya ilk başta sayılabilir.
Pizza Türkiye'ye ilk ne zaman geldi? İlk olarak takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde birkaç pizzacı dükkanı açtı ve ülkemiz pizza ile tanıştı.
İstanbuldan pizza yapan bazı lüks restoranlar çatal bıçak ile servis eder pizzayı. Gerçek italyan pizzası çok ince ve fırından çıkar çıkmaz servis edildiğinden dolayı çatal bıçakla yiyenler çoktur. Kesinlikle elle yenir.
Sık sık pizza tüketmek, yemek borusu kanseri gelişme riskini %59 oranında azalttığı gibi, kolon kanseri gelişme riskini %26, ağız kanserini ise %34 oranında azaltıyor. Araştırmacılar bunun pizzada kullanılan domates sosunun yüksek likopen içeriğine bağlıyor.
Tepsiye zeytinyağı dökülerek elle iyice yağlanır. Pizza hamuru tepsiye yerleştirildikten sonra yağlı parmak uçlarıyla ve avuç içiyle dışa doğru biraz esnetilir. Üstü naylonla örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra açmaya devam edilerek istendiği kadar büyüdüğünde, 2-3-4 cm. kalınlıkta olmalıdır.
Napoli: Geleneksel pizzanın anavatanı
"Okonomi" - Neyi istersen?, "Yaki" ise - Pişirmek anlamına gelmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Okonomiyaki istenilen her türlü malzeme ile pişirilebilen bir çeşit Japon pizzasıdır.
Pizza yapımında en çok kullanılan malzemeler kaşar peyniri, mozzarella peyniri, kırmızı biber, domates, mantar, siyah zeytin, sosis, sucuk, tane mısır ve kekiktir. İsteğe göre sarı biber, brokoli, karnabahar gibi sebzeler veya tavuk ve kuşbaşı et çeşitleri de eklenebilir.
Türkiye - Bozkurt
Türklerin sembolü olan Bozkurt, Türeyiş Destanı ve Ergenekon Destanında geçmektedir ve ilk defa Göktürkler'de bayrak olarak kullanılmıştır.
Oylamaya 12 bin 64 kişi katıldı. Ve sonuç: Sandıktan kurt çıktı.
En çok mantarlı pizza seviyoruz.
Araştırmaya göre, Türkiye'de pizzada en çok tercih edilen malzeme mantar. Sipariş edilen pizzaların yüzde 58'inin içinde mantar bulunuyor. Onu yeşilbiber ve mısır takip ediyor. Amerika ve Avrupa'nın çoğunda favori malzeme olan pepperoni de dördüncü sırada.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri