Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür. Buzdolabında değil de dışarıda bekletilen bir kıyma yaklaşık 2-3 saat sonra bozulma reaksiyonları gösterebilmektedir.
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
Tütsüleme işlemi biten füme etler, sıcaklığını bıraktığında muhafaza edilmek için özel konservelere ya da füme poşetlerine sarılır. Füme etler yanmamalıdır. Dumanda usulca ön pişirme işleminden geçer. Etin yüzeyinde biriken isler sayesinde, et uzun süre korunur ve hava alma özelliğini kaybeder.
Atahan Merhaba, az önce kanser üzerine bir araştırma okuyordum şöyle bir yazı geçiyor: "Tütsülenmiş(füme) et ve balık ürünlerinde tütsüleme işlemi sırasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşmaktadır." Epidemiyolojik çalışmalarda da tütsülenmiş yiyeceklerin kolon ve mide kanseri riskini artırdığı gösterilmiş.
Füme et denilen etler kesinlikle derin dondurucuda saklanmaz. Alınacak et 1 hafta içerisinde tüketilmelidir. Salam ya da sosis gibi kahvaltılık ürünler ise bilinenin aksine derin dondurucuda saklanır. Bu ürünler en fazla 2 ay boyunca saklanabilecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Parlak görüntüye sahip olan et, elde yapışkan bir his bırakmaya başladıysa bozulmaya başladığı anlamına gelir. Etinizi ellediğinizde cıvık bir tabaka hissediyorsanız o eti hemen çöpe atmalı ve asla yememelisiniz. Çünkü ette oluşmaya başlayan bu tabaka çoğu zaman etin bakteri üretmeye başladığı anlamına gelir.
Et fümeleme yöntemi insanlığın ilk çağlarından günümüze kadar gelen özel bir pişirim tekniğidir. Besinlerin daha uzun ömürlü olması için uygulanan bu yöntemin diğer adı da tütsülemedir. Çok sert odunların yakılmasıyla meydana gelen dumanda etin bir süre pişme durumuna fümeleme denilmektedir.
Barbekü, kebap, mangal, şarküteri, domuz pastırması, füme jambon, katsuobushi, pastırma, füme ördek popüler füme et türleridir.
Kuru eti vakumlu ambalajında buzdolabında 30 gün, Vakumlu ambalajından çıkarmanız halinde, streç filme sararak, buzdolabında 15 gün, Dondurucuda 6 ay muhafaza edebilirsiniz.
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
(2013) bir hafta süreyle buzdolabı koşullarında muhafaza ettikleri vakum ambalajlanmış dana etlerinin pH değerinin önemli düzeyde değişmediğini bildirmiştir.
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Direkt veya pişirilerek tüketilir. Füme ile aromalandırılmış ve ısıl işlem uygulanmış et ürünüdür.
Hindi füme, yüksek oranda sodyum içermesi, vitamin ve minerallerle dolu, düşük kalorili ve yağsız et alternatiflerinden birisidir. Fümeleme ise çok eski tarihlere kadar uzanan pişirme tekniklerinden birisidir. Diğer adıyla tütsüleme olarak bilinen fümeleme işlemi besinlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Aynı zamanda çok iyi bir şarap eşlikçisidir. Özellikle isin yoğunluğunun daha fazla olduğu etler asiditesi yüksek şaraplarla daha uyumlu gider. Bir not daha: Füme et ve kuru et aynı şey değildir. Boşnaklarla birlikte ismi anılan kuru et imalatı füme etten farklı bir şekilde yapılır.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri