Görüntü dosyaları, görsel bilgilerin depolandığı ve taşındığı dijital dosyalardır.
Resim formatı, bilgisayar ortamında resim ve fotoğrafların doğru şekilde görüntülenebilmesini sağlar. Bunun için de resim ve fotoğrafların doğru sayfa düzeninde ve doğru format ile kaydedilmesi önemlidir. Bunun için de bilgisayar ortamında kullanılan birçok görsel formatı vardır.
PNG'ler, masaüstünüzdeki görüntünün son derece doğru bir temsilini sağladığı ve pikselleri bir arada sıkıştırmadığından ekran görüntüsü çekmek için genellikle varsayılan formattır.
İlgili 17 soru bulundu
Önce Windows ardından Print Screen tuşuna bastığınızda ekranınızda anlık bir kararma olur. Bu kararma, ekran görüntüsünün kaydedildiği anlamına gelir. Kaydedilmiş olan ekran görüntüsünü, Bilgisayarım > Resimler > Ekran Görüntüleri klasöründe bulabilirsiniz.
JPG veya JPEG, Joint Photographic Experts Group'tur (resim kodlama standardını geliştiren bir ekip). Boyut olarak nispeten daha küçük olan görüntülerin kayıplı bir sıkıştırmasıdır. PNG, Taşınabilir Ağ Grafikleridir. Daha net ve şeffaf bir arka plana sahip bir görüntünün kayıpsız sıkıştırılmasıdır.
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
JPEG, dijital görüntüler için en iyi dosya formatıdır ve fotoğrafçıların görüntüleri dijital fotoğraf makinelerinde ve diğer reprografik aygıtlarda yakalamaya ve depolamaya başlamasından beri bu özelliğini her zaman korumuştur. JPEG görüntüleri aşağıdaki dosya adı uzantılarını bir araya getirir: . jpg.
JPEG, Joint Photographic Experts Group (Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu) tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir.
BMP,GIF, JPEG, TIFF formatları bitmaptir.
Dosyaların boyutu önemli değil ve daha yoğun bir görüntü üzerine çalışıyorsanız PNG seçiminiz en doğru seçim olacaktır. GIF gibi PNG'de kayıpsız bir görüntü sunar bu nedenle sıkıştırmalarda veri kaybı yaşamazsınız. Ayrıntılı görseller için PNG seçimi idealdir, saydamlık desteği de en büyük avantajı.
Portable Network Graphic'in kısaltması olan PNG, bir raster görüntü dosyası türüdür. PNG'ler, grafikleri saydam veya yarı saydam arka planlarla işleyebildiğinden, özellikle web tasarımcıları arasında popüler bir dosya türüdür.
JPG'ler ve JPEG'ler aynı dosya formatıdır. JPG ve JPEG, Joint Photographic Experts Group'un kısaltmasıdır ve her ikisi de raster görüntü dosyası türleridir. JPG'nin dört karakter yerine üç karakter uzunluğunda olmasının tek nedeni Windows'un ilk sürümlerinin dosya adları için üç harfli bir uzantı gerektirmesidir.
JPG Kayıplı olarak sıkıştırılmış bir resim dosyası uzantısıdır. JPG açılımı Joint Photographic Eperts Group şeklindir. JPG özellikle fotoğraflar için en çok kullanılan kayıplı dosya uzantılarından biridir.
PNG dosyaları, daha büyük dosya boyutuna sahiptir ve görüntü kalitesini korur. JPG dosyaları ise, bir miktar kalite kaybına uğrasa da dosya boyutları çok daha küçüktür ve dosyalar çok yönlüdür. JPG, resimleri depolamak için varsayılan dosya biçimidir.
Dosya uzantısı: Dosyaların bilgisayar üzerinden tanınması dosya uzantısı ile olur. Bilgisayar bir dosyayı açmadan önce dosya uzantısına bakar ve resim ise resim programı ile, yazı ise kelime işlemci ile açar. Burada “jpg” dosya uzantısıdır.
► Günümüzde sıklıkla kullanılan dosya sistemleri FAT 32, NTFS, Linux Ext2 ve Linux Swap dosya sistemleridir.
WebP; kaliteyi etkilemeden PNG, JPEG veya GIF dosya boyutlarını önemli ölçüde azaltabilir. JPEG'ler, çok sayıda renk içeren son derece ayrıntılı görüntüler içindir ve bu da onları fotoğraflar için mükemmel yapan özelliktir. Ancak, dosyaları genellikle çok büyüktür ve sıkıştırmalarda kaliteleri etkilenebilir.
Portable Network Graphics, kısaca PNG, Türkçesi ile Taşınabilir Ağ Grafiği; görüntü saklama amacıyla kullanılan bir görsel dosya formatıdır. JPG ve JPEG dosya formatlarından sonra en çok kullanılan görüntü saklama biçimi olan PNG, diğer görsel dosya formatlarından farklı olarak pek çok avantaj da sunar.
PNG görüntü dosyası, görüntüleri kayıpsız sıkıştırarak kaydeden bir dosya saklama şeklidir. Portable Network Graphics kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmasıdır. Türkçeye Taşınabilir Ağ Grafiği olarak çevrilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri