Gerçekte bir çatışmanın olmadığı, birden fazla normun aynı fiile uygulanabilir gibi görünmesine rağmen gerçekte yalnızca birinin uygulanabilmesi sebebiyle, bu meseleyi en iyi anlatan terim olarak görünüşte içtima seçilmiştir.
Görünüşte İçtima Nedir? (CGK-K.2019/666)
“Görünüşte içtima”, çeşitli normların aynı fiille ilgili görünmelerine rağmen, aslında bunlardan yalnız birinin uygulanabilmesidir (Kayıhan İçel, Suçların İçtimaı, İstanbul, 1972, s. 167.).
İçtima Türleri Nelerdir? İçtima kavramının birçok farklı başlık altında ele alınması mümkündür. İçtima türlerinden en önemlisi gerçek içtima, aynı nev'iden fikri içtima, farklı nev'iden fikri içtima ve zincirleme suç kavramlarıdır.
İçtima, birden fazla suçun bulunmasına rağmen, çeşitli nedenlerle faile tek ceza verilmesi durumudur.
Gerçek içtima, failin işlediği her suçun karşılığında ayrı ayrı cezalandırılmasıdır. Gerçek içtimada failin davranışını birden çok suça sebep olmakta ve her suç için kanunda yazılı cezayı almaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
İçtima, askerlerin belirli bir düzende toplanması ve komutanları tarafından muayene edilmeleri, talimatların verilmesi ya da önemli duyuruların yapılması sürecidir. Bu toplantılar, genellikle sabahları ve akşamları olmak üzere günde iki kez yapılır ve tüm birlik üyelerinin katılımı zorunludur.
TCK`nın 43/2. maddesine göre, aynı neviden fikri içtima kuralının uygulanabilmesi için; aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi gerekir. Bu durumda faile tek bir ceza verilir. Ancak; bu ceza zincirleme suç hükümlerine göre artırılır.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Cezaların toplanmasından kasıt, bir kişi hakkında, işlediği her suç için ayrı ayrı hükmedilen şahsî hürriyeti bağlayıcı cezaların veya adlî para cezalarının toplanmasıdır. Cezaların toplanmasına, maddi içtima da denir.
Hükümlü; müddetnameye itirazını, 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu m.98/1 uyarınca hükmü veren mahkemeye yapacaktır. Hükümlünün infaz edilecek birden fazla cezasının toplanmasına dair içtima kararı bulunmakta ise; müddetnameye itirazda görevli mahkeme, içtima kararını veren mahkemedir.
Genel anlamda toplanma ya da toplantı şeklinde öne çıkan içtima, özellikle Türkçede askerlikte kullanılan bir kelimedir. Gün içerisinde farklı ve belirli zaman dilimlerinde askerlerin toplanması olarak ifade edilebilir. Sadece askerler değil, er, erbaş ve komutanların topluca bir araya gelmesidir.
Suçun özel görünüm biçimleri teşebbüs, iştirak ve içtima olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
SUÇLARIN İÇTİMAI. Failin, bir veya birden çok fiille, ceza kanunun aynı hükmünü veya farklı hükümlerini bir veya birden çok kez ihlal etmesi ama birden çok suçtan değil bir suçtan sorumlu tutulmasıdır.Dolayısıyla faile tek bir ceza verilir.
Buna göre; aynı nev'iden fikri içtima hali kapsamında işlenen, kasten öldürme, kasten yaralama, yağma ve işkence suçlarında, gerçek içtima kuralları uygulanacak, diğer hallerde, zincirleme suç hükümleri uygu- lanacaktır.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Madde 44- (1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır. Madde 45- (1) Suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak cezalar, hapis ve adlî para cezalarıdır.
işbu yoklama esnasında kıpırdanılmayan, sigara içilmeyen, konuşulmayan, kom'tan emir vermedikçe esas duruşta beklenilen, yaklaşık 30 ila 45 dakika süren "askerin ibadet yeri"dir.
Kelime Anlamı: İçtima kelimesi, toplanma, bir araya gelme veya bir araya toplanma anlamına gelir. İnsanların veya grupların bir araya gelerek toplu bir şekilde bulunması durumunu ifade eder.
iç nöbette olanları nöbetçi çavuş ve nöbetçi rütbeli gider yerinde sayar. askerde birileri bir b.k yediğinde (firar, nöbette uyuma, silah kaybetme vs.) komutanın uyuz olup, adeta cezalandırmak için uyguladığı normalde istirahatli, görevli olanların dahi katılmak zorunda oldukları toplanma, içtima.
İçtima Kararının Çözülmesi Nedir? Çözülme, daha önce toplanan cezaların ayrılması anlamına gelir. İnfaz Hakimliğince süreler toplandıktan sonra hükümlü hakkında yeni bir ceza geldiği takdirde İnfaz Savcılığı, ilgili İnfaz Hakimliğine yazarak içtima edilen(toplanan) sürenin çözülmesini talep eder.
Fikri içtimanın mevcudiyeti için tek bir kast ile gerçekleştirilen bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşması gerekir. Eğer failin kastı neticelerin hepsini kapsarsa gerçek içtima söz konusu olacaktır. Fikri içtimanın koşulları şunlardır; Tek bir eylem bulunmalıdır.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Ceza hukukunda temel ilkelerinden biri de “kaç tane fiil varsa o kadar suç, kaç tane suç varsa o kadar ceza vardır” şeklinde ifade edilen ilkedir (quot crimina, tot poenae).
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri