Kiraz, kayısı, erik ve şeftali gibi sert meyvelerin içinde tohumları yani çekirdekleri bulunur.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor. Zehirlenme belirtilerine dikkat!
Bütün meyvelerin çekirdekleri vardır.Sadece erik-kayısı-elma gibi dişinize,dilinize takılmazlar.Çekirdekleri olmasaydı zaten meyveler oluşmazdı.Büyük ya da küçük, bütün meyveler çekirdeklidir...
Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Sağlığa pek çok yararı olan şeftali çekirdeği farklı yöntemler ile tüketilebilir. Özellikle sert yapılı ve büyük olan şeftali çekirdekleri kurutularak çiğnenebilir. Bunun yanı sıra şeftali çekirdeği ezilerek suyu da çıkarılabilir. Şeftali çekirdeklerini suda kaynatıp bu suyu içmek de oldukça yararlıdır.
Elma çekirdeği toksik bir madde içeriyor. Siyanürün açığa çıkması için, elma çekirdeğinin çiğnenmesi ya da toz haline getirilerek tüketilmesi gerek.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Portakal çekirdeği
Portakal çekirdekleri, enerjinizi hızlı bir şekilde toplamak için harikadır. Bu çekirdekleri direkt tüketebileceğiniz gibi yiyeceklerin üzerine de ekleyebilirsiniz.
Kiraz çekirdekleri sert olduğu için yenmesi zordur. Kiraz çekirdeklerini suda bekleterek suyunu içebilirsiniz. Bu işlemi kiraz çekirdeklerini sıcak suda kaynatıp süzerek de yapabilirsiniz. Ayrıca çekirdeği toz haline getirip bu şekilde de tüketme şansınız vardır.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Erik çekirdeğinin en önemli faydalarının başında bağırsak kurtlarını düşürücü özelliği gelmektedir. Bunun için erik çekirdekleri ayıklanarak ezilir. Bunun için yaklaşık bir avuç iç çekirdeği kullanılması yeterli olmaktadır.
Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor. Uzman sağlıkçıların bile büyük beğeniyle tavsiye ettiği acı kayısı çekirdeğini evinize ya da sevdiklerinize güvenle sipariş verebilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Limon çekirdeği güçlü antibakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle tüketilmesi durumunda idrar yollarını temizleyerek idrar yolu enfeksiyonunu giderir. Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonlarıyla da savaşabilir. Zehirli bitki ve hayvanların vücut üzerindeki etkilerini giderir.
Kiraz, vişne ve erik gibi meyvelerin çekirdeğinin küçük olduğu sebebiyle birçok kişi söz konusu meyvelerin çekirdeğini çıkarmadan yutabilir. Bu da bazen bağırsaklarda kalır ve orada iltihap oluşturur. Çekirdekler bağırsakta sindirilmez ve genelde vitamin kaynağı olarak tanımlanırlar.
Limon çekirdeğinin de tüketilebilir olduğu bilinmektedir. Yani limon çekirdeği çeşitli formlar ve yardımcılar ile tüketilebilir. Tabi ki de faydaları en az limonun kendisi kadar vardır. Fakat farkları da limonun kendisi ile çekirdeği arasında olması çok doğaldır.
Portakal, mandalina ve greyfurt gibi kış meyvelerinin çekirdekleri de zararlı. İnsanlar, bulundukları ortam, alışkanlık ve zaman eksikliğinden bunları çekirdekleriyle birlikte tüketebiliyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketildiği zaman bunlar apandist dediğimiz organın tıkayarak, akut apandisite yol açar.
Ayva kış mevsimlerinin en sevilen, faydalı meyvelerinden biridir. Bunun yanı sıra ayvanın çekirdeği de sağlık için faydalıdır. Ayva çekirdeğinin içeriğinde magnezyum, bakır ve potasyumun anında vitaminler de bulunur.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Vücut için faydalı olan vişne çekirdeği yağını herkes rahat bir şekilde tüketebilir. Vişne Çekirdeği Yağı Faydaları: Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücut direncini artırır.
Oldukça faydalı olan elmanın çekirdeği asla yenilmemelidir. Çünkü elma çekirdeği asla yenilmemelidir. Bunun yanı sıra elma çekirdeğinden cilt bakım jeli de yapılabilir.
Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur. Hastalıklardan korunmak ve daha dinç bir vücuda sahip olmak için kayısı çekirdeğinde yer alan vitaminlere ihtiyacınız olur. Ara öğünlerde kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminize güç katarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir.
Bu çekirdeklerin faydalı olduğu kadar zehirleyici etkisi olduğu hakkında da bilgiler vardır. Bunun için mümkün olduğu kadar dikkatli olmak da yarar vardır. Bir elmadan ortalama 4-5 tane çekirdek çıkar. Bu çekirdekleri en çok suyun içine konarak faydalarından yararlanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri