Temel şekli herkes tarafından işlenebilmekle beraber nitelikli şekli sadece belirli özelliklere sahip kişiler tarafından işlenebilen suçlara ise “görünüşte özgü suçlar” denir. Örneğin, resmî belgede sahtecilik suçunun (m. 204, f. 1) temel şekli herkes tarafından işlenebilir.
Suçun özel görünüm biçimleri teşebbüs, iştirak ve içtima olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Adam öldürme, yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık vb. suçlarda olduğu gibi, suçların büyük bir çoğunluğu herhangi bir kimse tarafından işlenebilir. Bu tür suçlara “genel suçlar” denir. Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir.
Bizzat işlenebilen suçlar, tipikliğin ancak failin bizzat gerçekleştireceği kendi bedensel davranışı ile gerçekleştirilebileceği suçlardır. Bu suçlarda birlikte/müşterek faillik olamayacağı için suçu işleyen kişi tek başına fail, diğer suç ortakları ise şerik olarak cezalandırılır.
Fiilin icrasının süreklilik arz ettiği suçlara “kesintisiz suç” adı verilir. Örneğin, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma kesintisiz bir suçtur (m. 109). Mağdurun özgür olarak hareket etmesi engellendiği sürece fiilin icrası devam eder.
İlgili 31 soru bulundu
Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.
icrası bir anda olup bitmeyen, bir süre devam eden, temadi gösteren suçtur. mesela, a'nın b'yi kaçırıp bir süre bi bodrumda hapsetmesi, ya da ruhsatı olmadan silah taşımak gibi. hukuksal ihlalin hemen sona ermeyip bir süre devam ettiği suç türüdür.
Özgü suçlar, ancak belli sıfatlara sahip kişiler tarafından işlenen suçlardır. Örneğin, zimmet suçu sadece devlet memurları tarafından işlenebilir. Özgü suçlarda, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi fail olabilir.
Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur. Taksir bir nevi ihmal durumudur.
Türkiye'de Şahsa Karşı Suçlar
Türkiye genelinde şahsa karşı suçlar içerisinde en çok (%42.2) yaralama olayları meydana gelmektedir.
Genel olarak suçlar herkes tarafından işlenebilir ve bu suçlar “genel suçlar” olarak adlandırılır. Ancak bazı suçlar vardır ki, yalnızca suçun kanuni tanımında yer alan özelliği ya da yükümlülüğü haiz kişi tarafından işlenebilir. Bu suçlar ise, “özgü suçlar” olarak adlandırılır.
İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır. Türk hukukunda itiyadi suça örnek olarak tefecilik göste- rilmektedir. Buna göre, faizle para vermenin itiyadı gösterecek şe- kilde tekerrür etmesi gerekir ki suç meydana gelsin (29).
Kasten işlenen suçlar adından da anlaşılacağı üzere kişinin bilerek ve isteyerek bu suçları işlemesidir. Failin aktif bir davranış içinde bulunması ile işlenen suçlar icrai suçlar olarak tanımlanmıştır.
(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
Sırf Hareket Suçları (Tehlike) ve Netice Suçları
Sırf hareket suçları oluşacağı zaman hareketin yapılması ya da ihmalin ortaya çıkması yeterlidir. Bu suçlarda başka bir netice ya da zarar aranmaz. Bu suçlar aynı zamanda tehlike suçları olarak da tanımlanır.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Bir zaman devam eden ve tek fiil ile meydana getirilen, neticeli suç mütemadi suçtur.
Varsayımsal (Mefruz) Suç:
Varsayılsal suç, failin, aslında herhangi bir suçu oluşturmadığı halde, fiilinin bir suçu oluşturduğunu sanmasıdır.
TCK m.43/1'de yer alan zincirleme suç hükmüne göre, bir failin aynı suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura karşı aynı suçu birden fazla kere işlemesi durumunda kendisi hakkında tek bir cezaya hükmedilecek, ancak cezası hüküm uyarınca dörtte birden dörtte üçe kadar artırılarak verilecektir.
Özgü suçlara iştirak mümkündür. Özgü suçlarda, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi fail olabilir. Bu suçların işlenişine iştirak eden diğer kişiler ise azmettiren veya yardım eden olarak sorumlu tutulur(TCK m. 40/2).
Sırf hareket suçlarında hareketin yapılması veya ihmalin gerçekleşmesi ile suç oluşur. Bundan başka bir neticenin, bir zararın oluşması beklenmez.
A.
Müşterek faillik, suçun kanunda belirtilen unsurlarının işlenme- sine doğrudan doğruya katkı sağlanması / ortak olunması anlamına gelir. Bu husus, 37. maddenin 1. fıkrasında, 'Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur' şeklinde düzenlenmiştir.
Mütemadi Suçlar: İşlenen fiilin hemen sona ermeyip belli bir süre devam ettiği suçlara mütemadi suç diğer adıyla kesintisiz suç denir. Örneğin A'yı B'yi bugün evinin bodruma kitler ve beş gün boyunca orada tutar. Burada suç B'nin serbest bırakıldığı beşinci gün yani kesintinin gerçekleştiği an işlenmiş sayılacaktır.
Kesintisiz suçlar (mütemadi suçlar)
Kasten öldürme suçu, ölümün doğrusu neticenin gerçekleşmesiyle tamamlanmaktadır. Kesintisiz (mütemadi) suçlar ise yasadaki tanımındaki hareketlerin işlenmesiyle tamamlanan, sadece fiilin icrasının devam etmiş olduğu na devam etmiş olduğu suç türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri