Gösterge; Bir konunun sayısallaştırılması ve ölçülebilir hale getirilmesi, o konuda iyileştirme faaliyetin yapılmasına katkı sağlayan, performans ölçümü ve kalite iyileştirme amacıyla kullanılan en önemli araçtır.
Gösterge; kendisinden başka bir şey işaret eden, temsilî olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olay.
Gösterge nedir? Kendisinden başka bir şeyin yerini tutan, daha doğrusu, kendi dışında bir şey gösteren her çeşit biçim, nesne, olgu vb. gösterge diye adlandırılır. Söz gelişi, fotoğrafımız bizim yerimizi tutan bir göstergedir. Göstergeler; sözcükler, imajlar, sesler, jestler veya nesneler biçiminde bulunabilir.
İletişimde Gösterge Neye Denir? İletişim esnasında kullanılan tüm kelimeler ve o kelimelerin ifade ediliş biçimleri göstergeleri oluşturur. Fotoğraf, simge, jest ve mimikler ise dil dışı göstergelerdir.
Gösterge, gösterilen ve gösteren olmak üzere iki yönlü bir ilişki ihtiva eden dil bilimsel bir terimdir. Dil, bu göstergelerin bir dizge içinde bir arada bulunmasıyla ortaya çıkar. Göstergenin gösterilen kısmı göndergelerin zihindeki yansımasını anlatır, gösterenler ise bu zihindeki yansımanın dille ifadesini anlatır.
İlgili 24 soru bulundu
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
Göstergebilim, dilbilimsel metotları nesnelere uygulayan, her şeyi (oyunlar, jestler, yüz ifadeleri, edebiyat eserleri, müzik parçaları…) dille betimlemeye ve dilsel olmayan bütün olguları da dil metaforuna dönüştürerek açıklamaya çalışan bir bilimdir.
Gösterge kuralı
Gösterge yapmak için eldeki taşı ortadaki gösterge taşının üzerine çekerek bırakmak gerekir. Gösterge diğer oyunculara bir puan cezası olarak yansıtılır.
Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir.
Göstergeler, kazanımların gözlenebilir hâlidir. Öğretmenler belli bir kazanımla ilgili olarak etkinlik oluştururken göstergeler onlara yol gösterecektir. Bu durum, kazanımı kapsayıcı nitelikte etkinliklerin yazılmasını ve uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
Gösterge tablosu, hesabınıza ait performans verilerinin görsel ve özelleştirilebilir bir özetidir. Gösterge tabloları, puan kartlarının, grafiklerin, tabloların veya performans verileriniz hakkındaki notların özelleştirilebilir bir tabloya eklenmesiyle oluşturulur.
İmge göstergebilimi, imgeyi gösterge yapan özellikleri ve imgenin anlamlandırılmasını inceler. Görüntüsel gösterge, göstergebilimsel çözümlemede birinci plandadır. Bu inceleme yöntemi göstergeleri, anlamlandırma biçimi açısından ele alınır.
Göstergelerarası çeviri/başkalaşım, sözel göstergelerin sözel olmayan dizgelerin göstergeleriyle yorumlanmasıdır. Yazılı bir eserin işitsel sanatlarda (müzik, şarkı), görsel sanatlarda (resim, heykel, fotoğraf), devimsel dillerde (bale, pantomim) ve çok araçlı dillerde (sinema, opera vb.) yorumlanmasıdır.
1.4.1.2.1 Görüntüsel Gösterge
Bir başka deyişle, görüntüsel gösterge belirttiği şeyi doğrudan temsil eder, canlandırır. Bu açıdan bir resim, bir desen, bir fotoğraf bu tür bir Özellik taşır. Demek ki görüntüsel gösterge, varlığına işaret ettiği nesneyle bir benzerlik ilişkisi içindedir.
Göstergebilim en genel tanımıyla "gösterge" kavramını ele alan, gösterge türlerini ve göstergelerin anlam üretme koşullarını inceleyen bilim dalıdır.
Ek gösterge en basit açıklamasıyla, kamuda memur statüsünde bulunanların maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinin tespit edilmesinde kullanılan bir hesaplama sistemi. Ek gösterge memurların unvan, hizmet yılı ve hizmet derecelerine göre farklılaşıyor. Ek gösterge rakamı arttıkça memurların kazanımları da artıyor.
Maaş derecesinin karşılığı göstergesiyle maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır. Unvanlar ve dereceler itibariyle belirlenen maaş ek göstergesi ile maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardır. Her memur için taban aylık göstergesi 1000'dir.
- Aylık Bağlama Oranı (ABO) : Toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3600 günün her 360 günü için % 3,5, sonraki 5400 günün her 360 günü için % 2, daha sonraki her 360 gün için % 1,5 oranlarının toplamından oluşur. ABO % 100'u geçebilir. Özel koşullar göre hak kazanılan yaşlılık aylıklarında % 60'ın altında olmaz.
Bu " sahte okey taşı" her elde değişir.Oyun başlarken yere açılan taşın diğer teki eller ilk dağıtıldığında bir oyuncuya gelmişse ona "gösterge" denir. Elinde gösterge olan oyuncu oyunun başında belirtirse diğer oyunculardan birer puan düşülür.
Simgesel Gösterge: Bu yapıda gösterge ile nesne arasında hiç bir yönden bağ olmamasına karşın, daha önceden uzlaşılan bir ilişki olduğundan; seçilen gösterge doğrudan belirtilen nesneyi temsil eder. Aradaki bağ uzlaşma, anlaşma ya da kural neticesinde sağlanmıştır.
Eğer bir oyuncu çiftten oyunu açmak istiyorsa göstergeyi oyun başında "gösterge bende" demesi şartı ile istediği taşın yanına koyup çiftten açarken beş çifti tamamlamış olmak şartıyla göstergeyi kullanabilir. 1. oyuncu çiftten oyunu açmışsa oyuncunun taşını 2. oyuncu alamaz.
Göstergebilim, her biri birer 'metin' olarak kabul edilen olayların, olguların ve/ya şey'lerin insan ve dünyayla olan ilişkilerini ve bağıntısını inceler. İmgelem yüklü metinlerin taşıdığı gösterge ve başka imgelere ve olgulara yaptığı göndermelerin tarihsel, toplumsal ve metinsel bağıntılarını ele alır.
Göstergebilim, anlatısal metinlerin yapısal özelliklerini ortaya koyarak onların nasıl yapılandırıldıklarını inceleyen bir çözümleme yaklaşımdır. Metinleri yapılandıran anlamsal ve söylemsel düzlemleri belirle- yerek anlatının gramerini ortaya çıkarmayı sağlar.
Roland Barthes, bu alanda çeşitli teoriler geliştirmiş ve öne sürdüğü beş farklı anlam sistemiyle göstergebilimsel çözümleme açısından detaylı analiz yapma olanağı sağlamıştır. Göstergebilimde kodlar, anlamın açık olmadığı iletişim ortamlarında anlamın yorumlanmasında tercih edilen sistemlerdir (Berger, 1995).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri