Gösterge; kendisinden başka bir şey işaret eden, temsilî olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olay.
Kendisinden başka bir şeyin yerini tutan, daha doğrusu, kendi dışında bir şey gösteren her çeşit biçim, nesne, olgu vb. gösterge diye adlandırılır. Söz gelişi, kapıdaki tıkırtı kapının arkasında birinin olduğunun göstergesidir. Göstergeler; sözcükler, imajlar, sesler, jestler veya nesneler biçiminde bulunabilir.
Bir şeyin var olduğunu bildiren ya da neye benzediğine dair bilgi veren tüm belirteçlere gösterge denir. Çalışan makinelerin sıcaklık ve voltaj değerlerini gösteren aletler için de aynı kelime kullanılır.
Gösterge biliminin genel itibarıyla üç ana dalı olduğu kabul edilir. Bunlar: Semantik: Simgeler ile onların "atıf ettikleri" veya "sembolu oldukları" gerçek nesnelerin arasındaki bağlantılar ve ilişkiler. Bu dilbilimde "anlam" olarak tanımlanır.
Boyutları Ferdinand de Saussure'ye göre göstergeler, birbiriyle karşılıklı ilişki içerisinde olan görüngü (gösteren, ifade) ve imge (gösterilen, içerik) olmak üzere iki boyutludur. Özetle harfler (okunan, yazılan) ve sesler (duyulan, söylenen) görüngü boyutuyken; imâ edilen ve zihinde canlanan ise imge boyutudur.
İlgili 26 soru bulundu
Yani, emekli olacağı yıldan bir yıl öncesine ait değerler baz alınır. Gösterge rakamının hesaplanması için kişinin yıllık ortalama kazancı hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken kişiye ait son 10 yıllık kazanç değerlendirilir. Daha sonra bu kişinin 10 yıllık 10' a bölünür ve yıllık ortalama kazanç bulunur.
Gösterge kuralı
Gösterge yapmak için eldeki taşı ortadaki gösterge taşının üzerine çekerek bırakmak gerekir. Gösterge diğer oyunculara bir puan cezası olarak yansıtılır.
Gösterge, gösterilen ve gösteren olmak üzere iki yönlü bir ilişki ihtiva eden dil bilimsel bir terimdir. Dil, bu göstergelerin bir dizge içinde bir arada bulunmasıyla ortaya çıkar. Göstergenin gösterilen kısmı göndergelerin zihindeki yansımasını anlatır, gösterenler ise bu zihindeki yansımanın dille ifadesini anlatır.
Göstergebilim ise, anlam üzerine kurulan bir bilim dalıdır. Bu nedenle de bize anlam veren her şey göstergebilimin alanına girer. Dil, resim, mimari, afiş, sinema, edebiyat, tiyatro, trafik işaretleri, işaret dili, jestler, alfabe, sağır ve kör alfabeleri, mimikler vs. göstergebilim alanına girer.
✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir.
Göstergeler, kazanımların gözlenebilir hâlidir. Öğretmenler belli bir kazanımla ilgili olarak etkinlik oluştururken göstergeler onlara yol gösterecektir. Bu durum, kazanımı kapsayıcı nitelikte etkinliklerin yazılmasını ve uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
Kazanım: Algıladıklarını hatırlar. Gösterge: Öğrendiği nesne, durum veya olayı bir süre sonra yineler.
Sağlığı etkileyen şeylerin ölçüldüğü gösterge türüdür. Diyet, sigara içme, su kalitesi, gelir ve sağlık hizmetlerine erişim gibi ölçütleri içerir. Ayrıca, dil, kültür ve dini inanç da bu kategoride değerlendirilebilir (First National Center, 2007:2).
Gösterge tablosu, hesabınıza ait performans verilerinin görsel ve özelleştirilebilir bir özetidir. Gösterge tabloları, puan kartlarının, grafiklerin, tabloların veya performans verileriniz hakkındaki notların özelleştirilebilir bir tabloya eklenmesiyle oluşturulur.
Görsel gösterge, dil dışlı evrendeki nesneyle doğrudan benzerlik ilişkisi içinde bir göstergedir. Örneğin; bir sandalye resmi, temsil ettiği sandalyeye göre bir görsel göstergedir. Görsel gösterge ile nesne arasındaki ilişki doğal, ya da işlevsel br benzerliğe bağlıdır.
Gelişim gözlem formunda bilişsel, dil, sosyal-duygusal ve motor gelişim alanlarına yönelik gelişim göstergeleri yer almaktadır. Eğitimcilerden her çocuğun bireysel özelliklerini ve içinde bulunduğu ayın gelişim göstergelerini göz önüne alarak gelişim gözlem formuna gerekli bilgileri kaydetmesi beklenir.
Barthes, göstergebilim analizinde mitler üzerine vurgu yapmaktadır. Mit, insanların gerçeklik arayışının bir sonucu olarak ortaya çıkan açık- lamalar olarak tanımlanmaktadır. Mitler, gerçekliğin birer temsilini ifade etmektedir.
Çağdaş göstergebilimin bağımsız bir bilim dalına dönüşmesini sağlayan kişi Charles Sanders Peirce' tür. Peirce, semiotic adını verdiği göstergelerin biçimsel öğ- retinin bütün olguları kapsayan bir göstergeler kuramı olduğunu öne sürmüştür.
Bu çalışmada bu kavramlardan genel olarak bahsedilecek ve göstergebilimin ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığı ele alınacaktır. Devamında göstergebilimin kurucusu kabul edilen Charles Sanders Peirce ile bu bilime büyük katkıları olan Roland Barthes'ın göstergebilim adına yaptığı çalışmalara değinilecektir.
Göstergebilim, anlatısal metinlerin yapısal özelliklerini ortaya koyarak onların nasıl yapılandırıldıklarını inceleyen bir çözümleme yaklaşımdır. Metinleri yapılandıran anlamsal ve söylemsel düzlemleri belirle- yerek anlatının gramerini ortaya çıkarmayı sağlar.
Göstergebilim, dilbilimsel metotları nesnelere uygulayan, her şeyi (oyunlar, jestler, yüz ifadeleri, edebiyat eserleri, müzik parçaları…) dille betimlemeye ve dilsel olmayan bütün olguları da dil metaforuna dönüştürerek açıklamaya çalışan bir bilimdir.
Simgesel Gösterge: Bu yapıda gösterge ile nesne arasında hiç bir yönden bağ olmamasına karşın, daha önceden uzlaşılan bir ilişki olduğundan; seçilen gösterge doğrudan belirtilen nesneyi temsil eder. Aradaki bağ uzlaşma, anlaşma ya da kural neticesinde sağlanmıştır.
Bu " sahte okey taşı" her elde değişir.Oyun başlarken yere açılan taşın diğer teki eller ilk dağıtıldığında bir oyuncuya gelmişse ona "gösterge" denir. Elinde gösterge olan oyuncu oyunun başında belirtirse diğer oyunculardan birer puan düşülür.
Eğer bir oyuncu çiftten oyunu açmak istiyorsa göstergeyi oyun başında "gösterge bende" demesi şartı ile istediği taşın yanına koyup çiftten açarken beş çifti tamamlamış olmak şartıyla göstergeyi kullanabilir. 1. oyuncu çiftten oyunu açmışsa oyuncunun taşını 2. oyuncu alamaz.
Hayır. Göstergenin hiçbir fonksiyonu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri