Dünya rekoru 437 gün ile Rus kozmonot Valeri Polyakov'a ait 366 günle uzayda en uzun süre kalan ABD'li astronot olarak kayıtlara geçen Frank Rubio, Dünya'ya döndü. Rubio, Kazakistan'a indi. Rubio ve beraberindeki 2 Rus kozmonot, 6 aylık bir misyon için Rus Soyuz kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonuna gitmişti.
Dünya genelinde en uzun süre uzayda kalma rekoru ise 438 gün ile Rus kozmonot Valeri Polyakov'un elinde bulunuyor.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor. Tüm çalışanlara uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor. Kozmonotlar seçilirken fiziksel dayanıklılıkları ve boyları değerlendiriliyor. Genelde de kısa boylu olmaları tercih ediliyor.
İlgili 40 soru bulundu
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı. Yedek olarak açıklanan uzay yolcusu ise ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olan Tuva Cihangir Atasever.
Kısalması bir yana, uçuş sonrası yapılan deneylerde, astronotların telomerlerinin uzadığı kaydedilmiştir. Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır.
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Uydu aksaklıkları Elbette Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki internet, evlerimizdeki internet gibi hızlı ve gecikmesiz değil. Uydu iletişiminin kablolu teknolojilere kıyasla (kabloların kullanılamadığı yerlerde iletişimi sağlama gibi) bazı avantajları olduğu kadar, zorlukları da var.
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından yapılan tanımlamaya göre ise uzayın deniz seviyesinden itibaren yaklaşık 100 kilometre yüksekte başladığı kabul ediliyor.
Öte yandan Rubio, uzayda en uzun süre kalan ABD'li astronot olsa da dünya rekoru 437 gün ile Rus kozmonot Valeri Polyakov'a ait. Polyakov, Ocak 1994-Mart 1995 döneminde 437 gün uzayda kalıp, dünya rekorunu elde etmişti.
Uzayda regl olmanın sağlık açısından hiçbir problem oluşturmadığını gören bilim insanları mutlaka rahatlamıştır.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Uyumak Zordur
Astronotların uykusu dünyaya göre düzenlenir ve dünyada akşam saat 9.30 olunca astronotlar uyur ve sekiz saat sonra zil sesiyle uyanır. Böylece dünyaya dönünceye kadar uyku düzenleri bozulmaz.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda altı ay görev yapan astronotların boyu yaklaşık %3 artar. Yani 180 santimetre boyundaki bir astronot yaklaşık 5 santimetre uzar.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
2016 yılı itibarıyla sadece üç ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiş durumdadır: SSCB/Rusya, ABD ve Çin. İlk insanlı uzay aracı olan Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'i uzaya taşımış ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş gerçekleştirmiştir.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Kütlesel olarak %99 ISM gaz formundadır ve numarasal olarak %91 olarak hidrojen atomu ve %9 olarak da helyum atomu bulunur. Kütlesel olarak bu %70 hidrojen, %28 helyum ve %1,5 daha ağır elementler olur.
Komarov, uzayda ölen ilk insan olarak tarihe geçmiştir. Soyuz 11'in mürettebatı, üç hafta kaldıktan sonra uzay istasyonu Salyut 1'den ayrıldıktan sonra Kabin havalandırma valfi yapısındaki bir kusur, servis modülü ayrımında açılmasından dolayı öldü.
-272 °C ile yaklaşık 150 °C arasında değişen sıcaklıklara dayanabilen ,radyasyonlu ortamda hatta uzay boşluğunda bile hayatta kalabilen bir hayvan düşünün. Bu hayvan , Dünya 'nın en küçük hayvanı olmakla beraber en dayanıklılarından biri olan tardigradlardır.
Toktar Ebubekirov (Aybekirov/Eybekirov) (Kazakça : Тоқтар Оңғарбайұлы Әубәкіров), d. 27 Temmuz 1946 Karağandı), Kazak pilot ve kozmonot. SSCB'nin 72'nci ve aynı zamanda da son kozmonotudur. Kazakistan'ın Kızılorda şehrindeki Korkut Ata Devlet Üniversitesinde profesör olarak görev yapmıştır.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
ALKEV › Duyurular › Uzaya Gidecek İlk Türk Genci ALKEV'de!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri