Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Göz Alerjisinin Nedenleri Nelerdir? Göz alerjisi, gözlerin bir alerjenle temas etmesi sonucu bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkar. Göz alerjisi semptomları, gözlerin kızarması, kaşınması, sulanması, şişmesi ve hassasiyeti gibi rahatsız edici belirtilere neden olabilir.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Göz alerjileri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz çevresinde ödem gibi belirtilerle ortaya çıkan göz alerjileri zamanında tedavi edilmezse göz kaybına varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30'u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar.
Göz kapaklarında şişlik, sulanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler şiddetli bir şekilde alerji yapan maddeyle temastan sonra birden ortaya çıkar. Şikayetler, genellikle alerjen ile temas kesildikten yaklaşık 48 saat içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Ani gelişen alerjik göz nezlesinde, alerjen maddeyle yoğun temas sonrası kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik gibi şikayetler görülür. Alerjik göz nezlesine sıklıkla alerjik burun şikayetleri de eşlik etmektedir. Her iki gözde de belirtiler görülür.
Mevsimsel göz alerjisi genellikle kısa sürer ve uygun tedaviyle 1 hafta içinde geçmesi beklenir ancak pereniyal konjoktivit söz konusuysa kalıcı bir göz alerjisinde bahsedilebilir.
Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.
Alerjik Konjunktivit
Göz nezlesi olarak da bilinir. Polenler, toz ya da hayvan tüyüne alerjisi olanlarda görülebilir. Gözyaşı damlaları, alerjiı ilaçları (anti histaminikler) ve göz damlaları semptomları azaltabilir. Bulaşıcı değildir.
Alerji vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı savaş açması ve reaksiyon oluşturmasıdır. Bu maddeler toz, besinler, solunum yolu ile alınan maddeler, polen, akarlar ve hayvan tüyleri olabilir. Alerji her yaş gurubunda görülebilir.
Soğuk Kompres: Soğuk kompres uygulamaları, ''Göz kızarıklığına ne iyi gelir?'' sorusunun en iyi cevaplarından olabilir. Göz üzerine günde birkaç kez uygulanan soğuk kompresler, kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Ev tozu, kedi köpek kepeği, küf gibi alerjenler kişide yıl boyunca süren alerjik semptomlara neden olabilir. Yine kişinin kullandığı kontakt lens solüsyonu, sabun veya şampuan gibi ürünler de alerjiye yol açabilir. Tüm bu durumlar sürekli göz kaşıntısı yapabilir.
Alerjinin geniş çaplı tespit edilmesi için 3 çeşit alerji testi kullanılmaktadır, bunlar: Prick (Deri Delme) Testi, Yama Testi, Kan Testidir.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Alerjik göz şişmesi için antihistaminikler kullanılabilir. Yorgunluk, bitkinlik göz kapağı şişliği yapabilir. Gece düzgün uyuyamayan kişilerin sabah kalktığında göz kapakları şişebilir. Yeterince sıvı tüketilmemesi de şişlik nedenlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri