Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Göz altına almak ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Göz altına almak ne demek?

Gözaltına alma, bir suç işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığı ve zorunluluk arz etmesi nedeniyle hâkim önüne çıkarılıncaya kadar yakalama işlemi yapılan kişinin özgürlüğünün kolluk tarafından kısıtlanması- alıkonulması şeklinde tanımlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tihvakademi.org

Göz altına alınmak nasıl olur?

Genel olarak yakalamayı kolluk görevlileri yani polisler yapar. Yakalanan kişi hakkında Cumhuriyet savcısına bilgi verilir ve talimatı doğrultusunda işlem yapılır. Cumhuriyet savcısı takdir ederse gözaltı kararı yazar ve yakalanan kişi gözaltına alınır. Kural olarak gözaltı süresi 24 saati geçemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Göz altına alınınca ne olur?

Gözaltı tedbirine savcılık makamı karar verir. Gözaltı tedbiri, kişinin yakalama anından belli bir süre sonra hakim önüne çıkarılmasına veya savcılık aşamasında serbest bırakılmasına kadar devam eder. Kişi, serbest bırakıldığında veya hakim önüne çıkarıldığın gözaltı tedbiri sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Göz altına neden alınır?

Madde 13 – 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 90 ıncı maddesine göre yakalanan kişi Cumhuriyet savcısı tarafından bırakılması emredilmezse, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Gözaltına alınma sicile işler mi?

Göz altı kararı adli sicile işler mi? Gözaltına alınan kişi henüz özgürlüğüne bir kısıtlama getirilmediğinden ve hakkında bağlayıcı bir karar bulunmadığından ,adli siciline işlemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celik-hukuk.net

Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gözaltına alınan kişinin hakları nelerdir?

Şüphelinin yakınlarına haber verilmesini isteme hakkı,Bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkı,Şüphelinin ne ile suçlandığını öğrenme hakkı ve haklarını öğrenme hakkı,doktor tarafından muayene edilme hakkı,Şüphelinin üzerine atılı suçla ilgili bilgi vermeme-susma hakkı,Gözaltı işlemine karşı itiraz etme hakkı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seshukuk.com

Gözaltına kim alır?

Gözaltı kararını vermeye yetkili merci Cumhuriyet Savcısıdır. Cumhuriyet Savcısı, gözaltına alma emrini kural olarak yazılı şekilde kolluk birimlerine verir; fakat gecikmesinde sakınca bulunan hallerde anılan emri, daha sonra yazılı olarak iletmek koşulu ile sözlü olarak da verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tihvakademi.org

15 yaşındaki çocuk gözaltına alınır mı?

Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.bianet.org

Sorguyu kim yapar?

Sorgu, “Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi” şeklinde CMK'nın 2.maddesinde tanımlanmıştır. İfade alma işlemi kolluk kuvvetleri ve savcılık tarafından yürütülürken sorgu işlemi mahkeme tarafından yürütülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Avukat gözaltına alınır mı?

Savunmayı temsil eden ve kamu hizmeti yapan avukatların soruşturulmaları, bu nedenle özel düzenlemelere tabidir. Bu düzenlemelerin hiçe sayılmasını, üstüne bir de avukatların hiçbir gerekçe gösterilmeden, yöneltilen suçlamanın ne olduğu açıklanmadan gözaltına alınmalarını kabul etmemiz mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bursabarosu.org.tr

Savcı gözaltına alınabilir mi?

Gözaltına alma yetkisi kural olarak Cumhuriyet savcısına aittir. Şüpheliler Cumhuriyet savcısının yazılı veya sözlü emri ile gözaltına alınabilir. Ancak yasadaki belirli şartların bulunması kaydıyla kolluk amirleri de gözaltına alma kararı verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avmehmetgenc.com

Yakalama kararı nerelerde görülür?

Yakalama kararı, adli sicil kaydında görülemez. Çünkü, yakalama kararı yargılama neticesinde kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

OHAL gözaltı süresi kaç gündür?

4 GÜNÜ GEÇEMEYECEK. Buna göre, gözaltı süresi 48 saat olarak belirlendi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Göz altına alınan çocuklar nerede tutulur?

Madde 16- (1) Gözaltına alınan çocuklar, kolluğun çocuk biriminde tutulur. (2) Kolluğun çocuk biriminin bulunmadığı yerlerde çocuklar, gözaltına alınan yetişkinlerden ayrı bir yerde tutulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Göz torbaları alınır mı?

Göz altı torbaları, yaşlanma ya da kalıtsal faktörler sebebiyle oluşan bir durumdur. Göz kapağındaki torbaların sarkması yüzün görünüşünü etkilemektedir. Günümüzde göz altı torbası ameliyatı ile bu görüntü tedavi edilebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hospitalturk.com

Nezarethane sigara içilir mi?

Kural gereği sigara içme hakkınız elinizden alınır. Görüşme talebiniz hatta tuvalet ihtiyacınız bile kısıtlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenicaggazetesi.com.tr

Hakim karar verirken ne söyler?

Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Mahkemede hakim ne sorar?

Hakim tarafından sorulacak sorular yargılamanın yapıldığı suç tipine veya dosyanın kapsamına göre öngörülebilir. Sanığa duruşmada sorgusu yapılırken hakim tarafından ceza dosyasının aydınlatılması, delillerin toplanması için sorular yöneltilir. Taraflar veya avukatları da soru yöneltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Mahkemede hakim karşısında nasıl konuşulur?

Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

17 yaşındaki biri cezaevine girebilir mi?

Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

16 yaşında biri suç işlerse ne olur?

Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

13 yaşındaki çocuk hapse girer mi?

Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir. 12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını “algılama” veya davranışlarını buna göre “yönlendirme” yeteneği gelişmiş çocukların cezai sorumluluğu vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Nezarette kaç gün kalınır?

gözaltı en fazla süresi 48 saat'tir. Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün'dür. Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün'dür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: burakakin.av.tr

Nezarethaneye neden girilir?

CMK'nın 90.maddesi uyarınca yakalanan kişi Cumhuriyet Başsavcılığınca serbest bırakılmazsa, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir (CMK 91/1.md.) Cumhuriyet savcısı gözaltına alma kararı verirse yakalanan şüpheli, sağlık raporları alınarak nezarethaneye konulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Nezarethaneye kaç kişi alınır?

Nezarethane işlemlerinde; a) Aynı suçla ilgisi olanlar, birbirine hasım olanlar, erkek ve kadınlar bir araya konulmazlar, çocuklar yetişkinlerden ayrı tutulurlar. b) Nezarethanede zarurî hâller dışında beşten fazla kişi bir arada bulundurulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr
Önceki makale
ATC nasıl çalışır?
Sonraki makale
2024 enflasyon farkı verilecek mi?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT