Bahçeden kopardığımız mısırların kalın yapraklarını koparıp ince 2-3 yaprağını üzerinde kalacak şekilde soyuyoruz. Kaynar suda 2 dk haşlıyoruz. Mısırları çıkarıyoruz. 2 mısırın üzerinde kalan yaprağını birbirine bağlayıp ipe kuruması için asıyoruz. Kuruyunca kaldırıp kilerimizde duvara asıp saklıyoruz.
Koçanlarda bulunan mısır tanelerini bir havlunun üzerine çıkarın. Çekirdekleri bir kağıt havlu üzerine koyun, yaklaşık 30 dakika hava ile kurumasına izin verin.
Bunun için kurutma tesislerinden yararlanılarak mısırın en kısa sürede kurutulması sağlanmaktadır. Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda günes altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmistir.
İlgili 33 soru bulundu
Hasat sonrası elde edilen ürün nemli ise, mısır depolamasından önce kurutmak gerekir. Mısır hasadı sonrası depolama 6 aydan az bir süre için yapılacak ise %15 nem oranına kadar kurutulmalıdır.
Kurutmanın amacı; Tahıl üretim verimliliğini arttırmak, ekim alanlarından daha fazla yararlanmak, hasat sonrasında yüksek nem oranına sahip tahılın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için, küf ve çürümeden meydana gelen kayıplarla, zararlı böceklerin etkilerini azaltmaktır.
Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın. Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin.
Cin mısır aynı zamanda patlamış mısır olarak da adlandırılır. Mısır tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesiyle elde edilen ve çerez olarak tüketilen bu özel mısır türü oldukça lezzetlidir. Buğdaygiller ailesinden gelen ve yağ bakımından zengin olan cin mısır aynı zamanda enerjiyi destekleyici bir yapıdadır.
Tencerenin saplarından tutup 2-3 defa sallayın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine tencerenin saplarından tutup, 2-3 defa daha sallayın. Tencereden mısır patlama sesleri kesilene kadar kesinlikle kapağı açmayın.
Koçan halindeki mısırın kurutulması sırasında hava sıcaklığının 60°C yi geçmemesi gerekir. Tohumluk hibrit mısırlar genellikle koçan halinde kurutulur, daha sonra tanelenirler. Tohumluklarda, tanelerin çimlenme yeteneğinin olumsuz yönde etkilenmemesi için kurutma sıcaklığının 44°C yi aşmaması gerekir.
Çatalla mısır ayıklama yöntemi için öncelikle taze mısırın kabuklarını soyun. Şimdi mısırı ikiye kesin. İkiye ayırdığınız mısırlardan kesilen bölgesinden başlayarak çatalla mısırları kaldırın. Eğer çatalı mısırın altına yerleştirirseniz mısır taneleri kolayca kalkacaktır.
Mısırın bir ucunu küçük kasenin üzerine doğru getirin ve mısırı dik tutun. Ardından keskin bir bıçakla yukarıdan aşağıya mısır tanelerini ayırın. Böylelikle koçanından kolayca ayrılan mısır taneleri sağa sola dağılmadan, kasenin içinde birikecektir.
Buzdolabı poşetlerinin havasını elinizle iyice çıkartın ve poşetlerin ağzını güzelce düğümleyin. Hazırladığınız buzdolabı poşetlerindeki süt mısırları, buzdolabınızın buzluğuna ya da derin dondurucuya koyup, 1 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.
Tencereye aldıktan sonra üzerini geçecek kadar su doldurun . İçine yarım çay bardağı süt ilave edin . Kapağını kapatıp ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakın. 30 ile 45 dakika arası pişecektir .
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
2020 mısır alım fiyatı: 1.150 TL. 2021 mısır alım fiyatı: 1.325 TL. 2022 mısır alım fiyatı: 5.700 TL.
Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın. Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin.
Haşladığınız mısır tanelerini 500 ml lik cam kavanoz içine koyun. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı toz şeker ekleyin. Daha sonra mısırların üzerine çıkacak kadar sıcak su dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kuru mısır haşlama nasıl yapılır? Tencereye mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su koyup, bir tatlı kaşığı şeker ekleyin ve mısırları 30 dakika boyunca haşlayın. Haşlanan mısırlarınızın üzerine tuz dökerek ya da tereyağ sürerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Elde edilen verimler ise, ülkeye ve yetiştirilen çeşitlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama tane verimi yaklaşık dekara 50-60 kg olan ülkelerin yanında, yine dekara 1 ton ve üzerinde verimlerin alınabildiği ülkeler de mevcuttur.
Gördüğünüz gibi 3,5-4 metre civarı boya ve bir o kadar da kaliteli danelere sahip silajlık mısırlarımız dekarda 6-8 ton civarı bir verimle adeta göz kamaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri