Özellikle ilk 24 saat gözlerinize hiçbir şekilde dokunmamanız gerekir. İşlemden 1 gün sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Bununla birlikte damla kullanımı 3 ve 6 ay arasında değişmektedir. Ameliyat sonrası kontrol süreleri ise hastanın genel sağlık durumuna ve yapılan işlemin büyüklüğüne göre değişmektedir.
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
Bu dikişler göz kapağı kıvrımı içerisinde gizli kaldıklarından dolayı erken dönemde bile çok dikkat çekmezler. Bazen emilen bazen de alınan dikişler kullanıyoruz. Emilen dikişler 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülürken, alınan dikişlerin bu günler arasında alınması gerekiyor.
Ameliyattan sonra 5 gün gözünüze su vurmayınız ve 20–30 gün denize, havuza ve kaplıcaya girmeyiniz. Ameliyattan sonra gözünüzü ovmayınız ve üzerine yatmayınız. Ameliyattan sonra ortalama 1 ay sonra size yakın gözlüğü ve gerekirse uzak gözlüğü verilecektir. Özel durumlarda bu süre kısaltılabilir.
İlk 24 saat süresince tedavi edilen gözle oynanmaması ve banyo yapılmaması önemli bir detaydır. 24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Ameliyat sonrası 5 gün banyo yapılmaması ve göze su değdirilmemesi önemli. Yine bir hafta boyunca kirli, pis işlerden ve buhardan uzak durulmalı. Bir hafta sonra her türlü işe dönüş sağlanabiliyor ve kişi normal hayatına dönebiliyor.
Göz ameliyatı sonrası TV izlenir mi? Ameliyat sonrası ilk birkaç gün, gözleriniz hassas ve kuru olabilir, bu nedenle gözlerinizi yorma veya kurutabilme riski olduğundan uzun süre televizyon izlemeniz önerilmez.
Ameliyat sonunda göze steril tuzlu su veya gaz kabarcığı ya da silikon yağı gibi vitreus yerine geçen bir madde doldurulur. Vitreus yerine geçen madde kullanıldığında, hastanın ameliyat sonrası özel bir pozisyon alacağı (tipik olarak yüzüstü) bir dönem geçirmesi, retinanın iyileşmesine katkı sağlar.
Ameliyattan iki gün sonra gözünüze şampuan, sabun ve su kaçırmadan duş alabilirsiniz. Damlalarınızı saatinde ve doğru şekilde kullanmaya dikkat ediniz. Ameliyatlı gözün bulunduğu tarafa yatmamaya özen gösteriniz. Ameliyattan sonraki ilk 15 gün gözünüzü temiz tutunuz, ovuşturmayınız ve kaşımayınız.
Ara sıra batma yaşanması normal bir durumdur. Şaşılık ameliyatı sonrası 3. ay: Kanlanma tamamen geçer.
Dikiş bölgesinde kızarıklık, şişlik, akıntı ve açılma var ise dikiş kesinlikle alınmamalı ve bir süre daha beklemelidir. Yara kontrolünde yara temiz ise dikişler uygun materyaller ile ortalama 10 gün sonra alınmalıdır ve alınana kadar su ile temasından kaçınılmalıdır.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Ameliyatınızdan sonra gözünüz iyileşmesi ve görüşünüzün stabilize olması yaklaşık iki ila üç ay sürer. Ameliyattan bir ila iki gün sonra göz doktorunuzla bir takip randevunuz olacak. Doktorunuz gözünüzün nasıl iyileştiğini inceleyecek ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol edecektir.
Ameliyat her iki göz için toplam 10-15 dk. sürer. Kişi göz lazer ameliyatı sırasında ağrı ya da acı hissetmez ama dokunma hissi devam eder ve işlem sırasında kısa bir süre gözünde baskı hisseder.
İyileşme sürecini hızlandıran Omega-3 yağ asitlerinden zengin (balıklar, kuruyemişler vb.) gıdalar tüketin. Vücutta yağlanmayı en çok etkileyen hormonlardan olan insülin seviyenizi dengede tutmak için, size uygun porsiyonlarda az ve sık beslenin. Ayrıca, bu şekilde dengeli beslenmek iştah kontrolünüzü sağlayacaktır.
İlk hafta gözünüze su değdirmek kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Banyo yapılacaksa vücudun boyundan aşağısı ve saçlar başı geriye eğmek suretiyle kirli sular göze gelmeyecek şekilde yıkanabilir. 2. hafta bitiminde normal banyo yapılabilir. Direk gözünüze su çarpmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
Ekstra Kapsüler Cerrahi Aşamaları
Bu kesiden kataraktlı göz lensi vakumla çıkartılır. Daha sonra aynı kesiden yapay göz lensi yerleştirilir. Bu tip katarakt ameliyatında göz lensi parçalanmaz ve ek parça olarak çıkartılır. Son olarak kornea açıklığı dikilerek operasyon sonlandırılır.
AMELİYAT SONRASI BOĞAZ TAHRİŞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ILIK SU İÇİN
Tahriş nedeni ile hastalar öksürük, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi sorunlar yaşayabilirler. Özellikle ameliyat sonrası ilk günlerde bu şikâyetler görülmektedir. Bu rahatsızlıklar birkaç saat ile birkaç gün sürebilir.
Ameliyat sonrası eriyen dikişler kullanılır. Dikiş alınmaz. Ameliyattan sonra gözler kapatılmaz, dikiş hattında ince bir bant olur.
Gaz infüzyonu uygulanan hastalara belli pozisyonda hareket etmeden yatmaları istenir. Amaç yer çekimine bağlı olarak gazın göz içi boşluğunda hasarlı bölgede üstte çıkarak retina yüzeyine baskı yapmasını sağlatmaktır.
Göz Çizdirme Riskleri Nelerdir? En sık görülen hafif problemler; kamaşma, ışıklar etrafında haleler görme veya hafif tozlu görmedir. Daha nadir ve ciddi problemler; göz enfeksiyonu, kuru göz ve ameliyat sırasında flep oluşturulmasına bağlı sorunlar.
Operasyon sonrası göz numaralarının sıfıra çok yakın olması ve astigmatizmanın düzeltilmesi net görüş için çok önemlidir. Ameliyat sonrası herhangi bir astigmatizma veya farklı refraksiyon kusuru kalırsa, bu hastaların ameliyat sonrasında gözlük kullanmaları gerekebilir.
Sigara İçmeyin
Sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Bu nedenle tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi doktorunuz göz kapağı ameliyatı öncesi ve sonrasında da sigaradan uzak durmanızı sizden isteyecektir.
Ameliyattan sonra gözler tekrar bozulur mu? Lazer olan bir kişinin gözünün tekrar bozulmasında yaşı, numarası, kornea kalınlığı ve şekli etkili olurken, bununla birlikte hangi göz bozukluğuna sahip olduğu (miyop, hipermetrop ya da astigmat) gibi faktörler etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri