Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına akıllı göz içi mercek takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süresi yaklaşık 1 aydır. Bu süre içerisinde göz içinde reaksiyonlar görülmektedir. Göz içine yerleştirilen mercek veya ameliyat sırasında göz içine konulan ve sonrasında geri alınan bazı maddeler mevcuttur.
Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir. Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır.
Akıllı lensin takılması sonrasında gözünüzü dış etkenlerden koruyacak olan kapağı mutlaka takmalısınız. İki gün sonunda ise dışarı çıkarken güneş gözlüğünüzü takmalısınız. Çok fazla gerekmiyorsa başınızı öne eğmeyin ve ağır kaldırmayın.
İlgili 37 soru bulundu
Akıllı lens uygulaması ömür boyu kalıcı bir tedavidir. Akıllı lens fiyatları, hastanın gözünün durumuna göre, tercihlerine göre ve araç kullanma, bilgisayar kullanma, okuma, telefon kullanma gibi günlük uğraşılarına göre farklı lensler kullanılır ve farklı maliyetler sözkonusudur.
Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Ameliyat tek göz için ortalama 15 dk. sürer. Tercihen iki göz farklı günlerde ameliyat edilse de aynı gün de yapılabilir.
Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanmaz? Bu lensler tek açılı görme bozukluğu sorunu yaşayan kişilere takılmamaktadır. Çünkü uzağı ya da yakını görmekte zorlanmayan kişilerin görüş açılarını lens bozabilir, yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla görme bozukluğu olan tüm hastalara uygulanmaz.
Kataraktı olmayan hastalarda ise katarakt ameliyatına benzeyen bir ameliyat ile göz içerisindeki yumuşaklığını ve odaklanma gücünü kaybetmiş lens ortalama 2 mm'lik bir kesiden kapalı yöntem ile alınır ve yerine akıllı mercek yerleştirilir. Ameliyat ortalama 10 dakika sürer.
2. günden itibaren görme netleşmeye başlar. Kişi büyük oranda günlük aktivitelerine dönebilir. 2 gözün ameliyatı da tamamlandıysa 2-3 gün sonra araba kullanılabilir. Yaklaşık olarak ameliyattan 1 ay sonra görme en iyi seviyesine ulaşır.
Göz içi lens operasyonları lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan ve ileri derecede göz bozukluğu olan hastalarda uygulanabilir. Böylelikle akıllı lensler, excimer lazer tedavisinden yararlanamayan hastaların gözlük kullanım ihtiyacına çözüm sunar.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Ameliyat sonrası 5 gün banyo yapılmaması ve göze su değdirilmemesi önemli. Yine bir hafta boyunca kirli, pis işlerden ve buhardan uzak durulmalı. Bir hafta sonra her türlü işe dönüş sağlanabiliyor ve kişi normal hayatına dönebiliyor.
Göz içi Akıllı Lens Kimlere Uygulanır? Temelde kataraktı olup katarakt ameliyatı olacak bireylerden gözü uygun olanlara uygulanır. Hangi gözün uygun olduğuna doktorunuz muayene sırasında karar verir. Ayrıca 45 yaş üstü kataraktı olmayıp yakın ve uzakta kullandığı gözlükten kurtulmak isteyenlere de uygulanmaktadır.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir.
Yapılan, bir ameliyat. Mikrop kapma riski olabilir. Bu da gözün tamamen kaybına bile sebep olabiliyor. Ayrıca görme noktasında ödem oluşabilir ki bu, kişinin görme derecesini düşürebilir.
Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir. Fakat, hastanın ilerleyen zamanlarda çeşitli rahatsızlıkları dolayısıyla (yüksek miyopi, bazı bağ dokusu hastalıkları gibi) ya da göze darbe sonucu mercek kayması yaşanabilmektedir.
Akıllı lens kaç yaşında takılabilir? Akıllı lens uygulanması için normal şartlarda ilk uygulama yaşı kırk olarak önerilmektedir. Uygulama zorunluluğunun bulunması durumunda ileri derece göz hastaları için daha erken yaşlarda akıllı lens ameliyatı yapılabilmektedir.
Ameliyat sonrasında hastanede kalmanız gerekmiyor, ancak ertesi gün sabah kontrol için gelmeniz gerekiyor.
Ekstra Kapsüler Cerrahi Aşamaları
Bu kesiden kataraktlı göz lensi vakumla çıkartılır. Daha sonra aynı kesiden yapay göz lensi yerleştirilir. Bu tip katarakt ameliyatında göz lensi parçalanmaz ve ek parça olarak çıkartılır. Son olarak kornea açıklığı dikilerek operasyon sonlandırılır.
Son yıllarda sıkça duyulan ve oldukça popüler hale gelen Akıllı Lens Tedavisi, uygulanan hastalara büyük konfor sağlamaktadır. Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen bu çok odaklı akıllı lensler yakın mesafede (35-40 cm) orta mesafede (55-60 cm) ve uzak mesafede net ve temiz bir görüş sağlar.
Mercekler genelde camdan ve saydam plastikten yapılır. Lensler, gereken şekle göre taşlanır, parlatılır veya kalıplanır. Bir mercek, ışığı odaklamadan kıran bir prizmadan farklı olarak, bir görüntü oluşturmak için ışığı odaklayabilir.
Bu lensle takıldıktan sonra ışıklarda uzama, genişleme gibi rahatsızlıklar sık görülmektedir. Bu nedenle uzun yol sürücülerinde akıllı lens kullanımı uygun değildir. Ayrıca 45 yaşının altındaki kişilere akıllı lens uygulanması genellikle doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri