Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
GENELLİKLE GERÇEK ANLAMINDA UZAKLAŞMIŞ BİRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN OLUŞAN,BİR KAVRAMI YA DA DURUMU KARŞILAYAN KALIPLAŞMIŞ SÖZCÜK GRUPLARINA "DEYİM"DENİR. GÖZ BEBEĞİ OLMAK:Pek değerli,çok sevilen,sevgili,çok önem verilen (kimse). CÜMLE:BABAM BENİM GÖZ BEBEĞİMDİR.
Göz bebeği, gözün iris kısmının ortasında bulunan boşluktur ve ışığın retina üzerine düşmesini sağlar. Göz bebeğinden geçen ışık ışınları gözün içindeki dokular tarafından doğrudan soğurulduğu ya da gözün içinde yansıyan ışın saçılmalarının dar göz bebeğinden geri çıkmaması nedeniyle siyah renkli olarak görünür.
Bu deyimlerden bazıları, gözden uzaklaşmak, gözü hiçbir şey görmemek, göz alabildiğine, göz derya seyir bedava, göz önü, çıplak gözle, göz kapamak, gözünün önünü görmemek, gözü keskin, gözü önünde, gözü(ne) ilişmek, göz gözü görmemek, gözüne dayamak, gözden kaçırmak, gözden kaybetmek/kaybolmak, gözü kaymak, vs. olarak ...
Göz kuyruğuyla bakmak: Göz ucuyla bakmak. Göz nuru dökmek: İnce, değerli bir şey oluşturmak için göz emeği harcamak. Göz süzmek: Göz kapaklarını birbirine yakınlaştırarak baygın bir şekilde bakmak. Göz yummamak: kişinin kusurlarını görmezliğe gelmemek.
İlgili 43 soru bulundu
Deyim. [1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak. Bakışmak.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir. Yani bir kişi yaptığı gözleme göre karşıdaki kişinin göz diktiğinden bahsedebilir.
“Ağzına geleni söylemek”, “kafa yormak”, “derdine yanmak”, “göz kırpmamak” gibi deyimler ise üçüncü dereceden deyimlere örnektir.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Gözleri kapanmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapılamaz.
GÖZ BEBEĞİ KELİMESİNİN ANLAMI
Çok önem ve değer verilen, korunan, sakınılan, çok sevilen (kimse, şey) anlamına gelir. Bu kelime genellikle gözbebeği şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Göz bebeği' biçiminde ayrı ele almış halidir. Eğer bitişik yazılır ise bu Türk Dil Kurumu üzerinden yazım hatasını ortaya çıkarır. Gözde irisin ortasında bulunan ve büyüyüp küçülen, görme noktasında önemli bir yeri olan yapı gözbebeği olarak bilinir.
Gözünün yaşına bakmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Gözü doymak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İnsani bir duygu olan acı çekmek gündelik hayatta oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Acı çekmek deyimi hem insan hem de hayvanlar için kullanılabilen üzüntülü durum ve halin davranışlara yansıması olarak tanımlanmaktadır.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Kendi yetenekleri ve davranışları ile karşı tarafın sevgisini ve güvenini kazanması göze girmek deyimidir.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Kaş göz etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kaş ve göz hareketleriyle bir işaret vermeye, istediğini bu yolla anlatmaya çalışmak. “Kalabalıkta kaş göz ederek Hasan'ı çağırmayı düşündü.”
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Başarılı ve güzel insanların, çevresindeki fesat kişilerin kıskançlıklarından ötürü zarar görmelerine göze gelmek ya da göz değmesi denir. Bu deyimin kaynağı, 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Eski çağlarda, kıskanç bir kişinin sadece bakışlarıyla bile negatif enerji yayacağına ve olumsuz etkiler bırakacağına inanılırdı.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Deyim. [1] Başka bir iş yapmasına vakit veya imkân vermemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri