Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün en yaygın nedeni, öksürüğün soğuk algınlığının, Covid-19'un veya gribin bir parçası olduğu viral enfeksiyondur.
Geçmeyen öksürük; astım, KOAH, akciğer kanseri, reflü ya da kronik geniz akıntısı belirtisi olabilir. Öksürük zararlı bir durum değil aksine savunma mekanizmasıdır.
Öksürük kesici ilaçlar geçici çözümdür, ilaç kullanmayınca tekrar şikayetler ortaya çıkacaktır. Ama kısa süreli üst solunum yolu enfeksiyonu veya grip gibi durumlarda ıhlamur, kekik ve sinir otu gibi bazı bitki çayları, ılık su-süt, karabiberli-ballı ılık su gibi karışımların da faydası olacaktır.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Geçmeyen öksürük, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek daha ciddi bir duruma sebebiyet verebilir. Geçmeyen öksürük; baş ağrısı, baş dönmesi ve kaburga kırıklarına yol açabilir.
Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Alerji öksürükleri tipik olarak hava yollarının şişmesi veya tahrişinden kaynaklanır. Ayrıca burun akıntısı geliştirirseniz, sinüslerinizde asılı kalan mukus boğazınızın arkasına damladığında da öksürük yaşayabilirsiniz.
Öksürüğün kendiliğinden geçmesi beklenilebilir ancak her öksürük kendiliğinden geçmeyebilir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak görülebilen öksürükten en fazla etkilenenler küçük çocuklardır. Enfeksiyona bağlı öksürük, ortaya çıktığında haftalarca sürebilir ve birçok olumsuz sonuca yol açabilir.
Geçmeyen öksürük son dönemlerde ilk olarak Covid 19 virüsünü akla getirse de; tüberküloz, kanser, zatürre ve reflü gibi hastalıkların yanı sıra romatizmal rahatsızlıklara da işaret edebiliyor.
Enfeksiyon hastalıkları dışında larenjit, boğaz enfeksiyonu, bademcik iltihabı, sinüzit, alerjiler ve reflü gibi durumlar da kuru öksürük nedenleri arasında yer alır. Covid-19 hastalığı sırasında ateş ve nefes darlığı ile birlikte kuru öksürük gelişimi oldukça sık görülen şikayetlerdir.
Öksürük boğaz hastalıklarının sebep olduğu bir belirti olduğu için kulak burun boğaz alanında uzman doktorlara gidilmelidir. Uzun süren öksürük krizine nefes darlığı, ateş, göğüs ağrısı, ağızdan kan gelmesi ve beklenmedik kilo kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve şiddetli öksürük gibi rahatsızlıklar karşısında etkili pek çok gıda vardır. Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir.
Akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alan öksürük, çoğunlukla başka nedenlere bağlı olduğu düşünülerek yeterince önemsenmiyor. Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Öksürük, genel olarak ergenlik zamanlarında görülür. Ancak geçmeyen balgamlı, kuru, aşırı öksürük adına doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu hastalıklar adına dahiliye ya da kulak burun boğaz bölümlerine gitmek gerekir.
Kuru hava gıcık öksürüğü arttıracağı için bu tarz ortamlarda daha fazla sıvı tüketin. Mümkünse sigara içmeyin ve dumanlı ortamlarda vakit geçirmeyin. Ilık bitki çayları, bal, limon, tarçın ve zencefil genel olarak gıcık öksürüğe faydalı şeylerdir.
Kuru öksürüğü olan kişilerin mutlaka bol su içmesi ve boğazını sürekli nemli tutmaları gerekir. Özellikle temiz ortamlarda ve açık alanlarda durarak kısa sürede gıcık ve öksürükten kurtulabilirsiniz. Halk arasında bu durum hastalık olarak bilinse de üst solunum yollarının korunma mekanizması da olabilir.
Kanser hastalarının %23-37'sinde, akciğer kanseri olan hastaların ise %47-86'sın¬da, teşhis sırasında öksürük şikayeti bulunmaktadır. Öksürük, akciğer kanserinde en sık rast¬lanılan ilk üç belirti içinde yer alır, ayrıca hastaların yaşam kalitesinin bozulmasına neden olan en önemli etkenlerden biridir.
Astım, KOAH ve bronşektazi gibi kronik öksürük yapan nedenler, özellikle kilolu ve normal doğum yapmış bayanlarda idrar kaçırmaya yol açabilir.
"Mide asidi, ses telleri ve boğaz ile temas ettiğinde öksürme, ses kısıklığı, boğaz temizleme hissi, boğazda takılma ve yutamama hissi olabilir" diyen Prof. Dr. Vedat Göral, "Geceleri veya yemekten sonra öksürüyorsanız boğaz reflüsü olabilirsiniz" uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri