Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler.
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.
Örneğin, mermer beyaz, siyah, gri, kahverengi ve çok daha fazla renkte bulunabilir. Granit ise daha çok renkli ve desenli bir yapıya sahip olabilir. Ayrıca, kuvarsit, traverten, oniks gibi başka doğal taşlar da çeşitli renk tonlarına sahiptir.
Siyah mermer çeşitleri pek çok projede kullanılabilir. Denizcilik sektöründe, kaplamalarda, döşemelerde, lavabolarda, tezgahlarda ve daha pek çok alanda siyah mermerin sağlamlığından, kalitesinden, estetiğinden ve zarafetinden istifade edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Elazığ Vişne Mermer, Türkiye'ye özel bir mermer çeşididir. İtalyan mermer olarak anılsa bile daha sonra Elazığ'da bulunan rezervi sayesinde Elazığ taşı veya Elazığ Vişne Mermeri olarak anılmaya başlayan bu mermer çeşidi; koyu kırmızı, koyu mor ve bordo rengi üzerinde beyaz ve net damarlardan oluşan bir mermerdir.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Siyah granit tezgah kullanımı en çok mutfaklarda sağlansa da mutfak ile sınırlı değildir. Günümüzde farklı dekorasyon alanlarında kullanılabilmektedir.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Bu tanım uyarınca kalker, traverten, kumtaşı gibi tortul; gnays, mermer, kuvarsit gibi metamorfik; granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir.
Ülkemizde 80'den fazla değişik yapıda ve 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır.
Türkiye'de En İyi Mermer Nerede Çıkarılır? Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Mermer fayansların döşenmesi seramik fayanslara göre daha zordur. Döşeme işlemi karmaşık olabilir, bu nedenle bir uzmandan yardım almak her zaman en iyisidir. Mermer fayansların maliyeti türüne göre değişmektedir. Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır.
Mermer ve granit mezar taşları arasındaki farkları göz önünde bulundurarak, sizin için en uygun malzemeyi seçebilirsiniz. Eğer dayanıklı ve uzun ömürlü bir mezar taşı arıyorsanız, granit iyi bir seçimdir. Eğer daha kişiselleştirilebilir ve zarif bir mezar taşı arıyorsanız, mermer iyi bir seçimdir.
Çimstone hem maliyet hem de satış konusunda mermerite göre oldukça pahalıdır.
Granit 700°C'ye kadar yüksek ısıya dayanıklıdır. Mutfakta kullanımı dikkate aldığımızda ocakta kullanılan bir tencerenin bu ısıya erişmesi mevzubahisi olamayacağından, ateş üstünden alınıp tezgaha konulan malzemelerle netlikle yanmaz ve kir olmaz.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin mermer üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biridir ve birçok farklı mermer çeşidi bu bölgeden elde edilir. Rustik yeşil mermer de Batı Karadeniz bölgesindeki mermer ocaklarından birkaçında da çıkmaktadır. Rustik yeşil mermerin sertliği, genellikle Mohs Sertlik Ölçeği'ne göre değerlendirilir.
Vişne mermerin özelliği ise içinde demir mineralleri olduğu için rengini ve dokusunu oradan almasıdır. Dünyada sadece Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunuyor.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri