Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir. Yani bir kişi yaptığı gözleme göre karşıdaki kişinin göz diktiğinden bahsedebilir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
[2] Yolunu gözlemek, beklemek.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Göz kelimesi isim, zarf temelli deyimlerin oluşmasına da katılmıştır. Örn.: gözü gönlü tok, gözün yumup açınca, göz okşayan, bir göz kırpımında, göz göre göre, göz kararı, gözünü kırpmadan, gözünün tikeneceği (tek umudu), gözünün akı karası, gözü dağınık vs.
İlgili 35 soru bulundu
Ku umne tuh- (Göz önüne çıkmak) “aklına gelmek; hatırlamak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “gözünün önüne gelmek” ve “gözünde canlanmak” deyimleri ile ortak anlamdadır.
Deyimlerin büyük çoğunluğu mecaz anlamlıdır, yani deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam farklıdır. 6. Sayıları az da olsa gerçek anlamlı deyimler de vardır. Deyim içindeki sözcüklerin karşıladıkları anlamlar ile deyimin karşıladığı anlam aynıdır.
Göz görmeyince gönül katlanır. Göz görür, gönül çeker. Göz odur ki dağın arkasını göre,akıl odur ki başa geleceği bile. Gözün ile görmediğini söyleme.
[1] Alımlı, çekici. [2] Güzelliğiyle dikkati ve ilgiyi üzerine çeken güzellik.
Deyim. [1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak. Bakışmak.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Çeşitli Kültürlerde Gözün Sembol Olarak Kullanımını
Göz güneşi, tanrıyı ve tanrının gören gözünü, her zaman izlenmeyi simgeleyen bir sembol olarak karşımıza çıkar. Dünya üzerinde farklı kültür, din ve ülkelerde kimi zaman şansı ve iyilikleri ifade ettiği gibi, şeytanı ve kötülükleri simgelerken de göze rastlarız.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
[1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek. [2] Her şeyden haberi olmak.
görünüşüyle umulduğundan çok etkilemek.
Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir. Bu durumun nedenleri; uykusuzluktan, magnezyum eksikliğine kadar pek çok etkenden kaynaklanıyor olabilir.
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Atasözü Bir şeyin iyi ya da kötü olduğu dikkat edilerek, güzelce yoklanarak anlaşılır. Bunlaryapılmadan alınan nesne kötü ise bu, incelenmeden alan kişinin başına kakılır. İnsan bazı işleri yaparken gözlеrini, aklını ve mantığını kullanmalıdır.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
B seçeneğindeki “saymak” kelimesi gerçek anlamından uzaklaşarak “saygı duymak, değer vermek” anlamı kazandığı için mecazdır.
Atasözlerinde kelimelerin bir kısmı gerçek anlamıyla kullanılırken bir kısmında mecaz anlamıyla kullanılmıştır. Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri