Bunun yanında buzlukta daha uzun süre saklama yapılabilir. Ama buzluktan bir kez çıkarıldığında hepsi tüketilmeli, tekrar dondurma yapılmamalıdır. Uzun süre buzdolabında kalan çikolatalarda da beyazlaşma görüleceğini söylemek gerekir. Bu beyazlık, çikolatanın lezzetini yitirmesine neden olacaktır.
Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Çikolata, zamanla bozulabilir ve kalitesi düşebilir. Tadı, kıvamı ve aroması değişen çikolata midenize dokunabilir, ağız tadınızı fazlasıyla bozabilir. Üzerinde oluşan beyaz lekeler (çikolata çiçeği) görülebilir ve bu da çikolatanın tadını ve dokusunu değiştirebilir.
Birçok kişi bu sebeple benmari usulü çikolata neden sertleşir gibi soru işaretlerine sahiptir. Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir. Eğer daha uzun süre saklamak istersen derin dondurucu kullanabilirsin.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Yapısı sert olan kuvertür çikolatalar donduğu durumda lezzetini de kaybedebilir.
Bitter çikolata söz konusu olduğunda sert yapısını kıvama getirmek için biraz tereyağı eklemeniz iyi bir yöntemdir. Tereyağı yerine süt de ekleyebilirsiniz. Böylelikle “çikolata sütle nasıl eritilir?” sorusunun cevabını deneyimlemiş olursunuz. Çikolatayı küçük parçalara bölmek de erimesini kolaylaştıran püf noktasıdır.
Öncelikle çikolatadaki beyazlaşma, herhangi bir küf ya da mantar oluşumuna işaret değildir. Hatta burada mikrobiyolojik bir bozulmadan da bahsedilemez. Çünkü beyazlaşma nedeninin kakao yağından kaynaklandığını zaten belirttik. Dolayısıyla beyazlaşmış çikolatanın tüketimi, sağlık açısından risk teşkil etmemektedir.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Ek olarak, yayılmasına izin vermeniz de önemlidir; bu nedenle, çok kalınlaşmak yerine ince bir çikolata olacaktır. Son olarak yapmanız gereken tek şey, bir süre buzdolabına koymak. Tamamen sertleştikten sonra çikolatayı kilitli poşetlere ya da buzdolabı poşetine aktarabilirsiniz.
Peki “bozuk çikolata yemek neden zararlı?” Her besin ürününde olduğu gibi bozulmuş bir çikolatayı da tüketmek sağlık açısından zararlıdır. Özellikle çocuklar için çok ağır gıda zehirlenmelerine yol açtığı bilinen bir gerçektir.
Çikolata sosu donar mı? Çikolata sosunun içerisindeki nişasta gibi maddeler donmasını engeller. Dolaba koyduğunuzda yalnızca katılaşma olur.
Kuvertür çikolatanın farkı, içeriğinde barındırdığı yüksek kakao yağı miktarıdır. Bu üründe %32 ile 39 aralığında kakao yağı bulunur. Bu tatlı malzeme, normal çikolatalara oranla daha sert ve katı bir yüzeye sahiptir. Kuvertür çikolata çeşitleri temelde sütlü, bitter ve beyaz olarak üçe ayrılır.
İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Evet, kuvertür çikolata da diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor. Ancak diğer çikolata türleri profesyonel kullanımlar için fazla uygun olmadığından, kuvertür çikolata daha çok tüketim için değil, profesyonel kullanımlar için tercih ediliyor.
3. Süt ile Çikolata Eritme
Süt ile çikolata eritme son derece basit bir işlemdir. Dilerseniz benmari usulünü uygularken çikolata içerisine azar azar süt ekleyebilirsiniz. Dilerseniz de tencere içerisine yerleştirdiğiniz çikolatanın üzerinde biraz sıcak süt gezdirebilirsiniz.
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
"Tereyağı ya da süt ile çikolata nasıl eritilir?" derseniz benmari usulü eritmeye başlayan çikolatanın içine azar azar süt akıtarak sürekli karıştırabilir, aynı şekilde tereyağını da küçük parçalar halinde ekleyip sürekli karıştırarak eritebilirsiniz.
Benmari usulü erittiğiniz çikolatayı farklı kalıplara koyup dondurarak istediğiniz şekilde çikolatalar elde edebilirsiniz. Ancak içerisine sıvı yağ eklememiş olmanız gerekiyor.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Kakao yağı, çikolata sıcakta veya soğukta tutulduğunda ortaya çıkıyor. Yani, o gördüğümüz beyaz lekeler aslında kakao yağı. Şurada Paylaş! Bu durum çikolatanın tadını bozup, ağızda pürüzlü bir tat bırakmasına neden olsa da tehlikeli bir durum içermiyor.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri