Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Nişastasız sütlaç yapımında; öncelikle yarım su bardağı pirinci iyice yıkayıp, orta boy derin bir tencere içine koyun. Pirincin üzerine 2 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Pirinçler yumuşadıktan sonra suyunu süzelim. Sütü ocağa alıp süzdüğümüz pirinci içine dökelim. Kaynamaya çıktıktan sonra altını kısıp 20 ila 30 dakika kaynatalım. Bu işlem yoğunlaşmasını sağlar.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
1 çay bardağı pirince 500 ml, 2 çay bardağı pirince ise 1 litre su ilave etmeniz yeterli. Suyu mutlaka oda sıcaklığında su olarak ilave edin. Pirinçler haşlanırken kısık ateşte ağır ağır haşlanmaya bırakın.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz. Pirinç ununu tariflerde aynı nişastaymış gibi kullanabiliriz ve tarifimizin kıvam almasını sağlayabiliriz.
Nişastanın sütlaca hız ve kıvam katkısı oluyor. Sütlaca nişasta konmadığı durumlarda ise bazı püf noktalarına ve biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa ve pirinçler içerisindeki nişastayı ne kadar çok salarsa sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor.
Nişastasız Fırın Sütlaç Tarifinin Püf Noktası
Pirinç doğal nişasta içerdiğinden ek olarak nişasta eklemeye gerek duymuyorum. Üzerinin yanıklığı için ek bir malzeme kullanmanıza gerek yok. Fırınlanmış fındıklar ayrı bir aroma ve lezzet katar.
Sütlaç temel olarak pirinç, şeker ve sütten yapılır. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğunda genelde içerisine pirinç unu, nişasta veya yumurta girebiliyor. Ancak en çok kullanılanı nişastadır. Böylece daha hızlı bir sütlaç elde edilebilir.
Pirinçler yıkanır ve yarım su bardağı su ile biraz haşlanır. Sonra süt eklenir kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirilir. Arada içine tahta kaşık konularak karıştırılır. Son zaman pudra şekeri eklenir ve 10 dakika kadar daha kaynatılır.
Pirinç ve su tencereye alınır, pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir kapta 1 litre soğuk sütün içine 1 yumurta sarısı ve 2 tepeleme kaşık nişasta eklenerek iyice çırpılır. Pişen pirinçlerin üstüne bu karışım eklenerek iyice karıştırılır. Şeker de ilave edilir ve fokurdayana kadar pişirilir.
Pirinçler yumuşayınca 1 litre süt ile şekeri ilave edin. Sütü yavaş yavaş, karıştırarak ilave edin. Sütün kaynamasına yakın bir bardak suda ezdiğiniz 3 yemek kaşığı pirinç ununu ilave edin.
Pirinç unu ve nişasta birbirine çok benzer ama aralarında fark vardır. Nişasta bir çok bitkiden elde edilir. Bu bitkilere pirinç de dahildir. Pirinç içindeki nişasta değişik yöntemlerle pirinç unundan ayrılarak elde edilir.
Ararot Tozu
İle birlikte mısır nişastası ile aynı özellikler, pirinç unu için benzer bir ikame olarak kullanılabilir. Çorbaları, sosları ve yahnileri kalınlaştırmak için ararot kullanın.
mısır nişastası kullanın Mısır unu yerine 1:1 oranı. Bununla birlikte, tarife bağlı olarak mısır nişastanızı soğuk suyla karıştırmanız gerekeceğini unutmayın. En iyi kıvam arttırıcı olarak kullanılır, ekmek veya kızarmış meyilli. Bu bir alt olarak kullanılırsa, pişmiş ürünler daha ufalanma eğiliminde olacaktır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Sütlaç yaparken pirinci önce suda haşlamak en önemli püf noktalarından biri. Daha sonra sütlü karışıma ekleyip kıvam alıncaya kadar pişirilir. Süt ile pişirirken kullandığınız sütün soğuk olması da bir diğer püf noktası. Sütlacın kıvamının iyi olmasını sağlayan şey soğuk süt kullanılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri