Göz kapağı egzaması, üst veya alt göz kapağında kırmızı lekeler ve pul pul dökülmeler şeklinde kendini gösterir. Hepsinden önemlisi, çok kaşıntılıdır ve önlenemez bir kaşıma dürtüsüne neden olur. Bu, iltihabın uzun sürmesine ve şiddetlenmesine ve ödem oluşumuna sebep olur.
Göz Kapağı Egzaması Neden Olur? Bazı makyaj malzemeleri markaları, parfümler, havadaki alerjenler, kontakt lens suları ve yapay kirpikler göz egzaması rahatsızlığına neden olur. Bu nedenlerin dışında dermatit ve sistemik eritem gibi diğer otoimmün bozukluklar da göz egzamasına yol açar.
Beyaz dut yaprakları ve taneleri sıcak suda beklediğinde, suya yapısındaki faydalı mineralleri bırakacaktır. Göz kapağında egzamaya ne iyi gelir dediğinizde bu suyu kullanabilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla beyaz dut suyunu göz çevresine sürün ve güzelce temizleyin. Ancak kullanım öncesi mutlaka doktorunuza danışınız.
Egzama Neden Olur? Egzamaya sabun, deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici alerjenlerle temas, soğuk ve kuru hava, nem, toz, polen ve küf gibi çevresel faktörler ya da stres ve genetik geçiş gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur.
Egzama, çeşitli nedenler ile ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Belirtileri arasında şişme, kaşıntı, deride kızarıklık görülmektedir. En belirgin özelliği, deri üzerinde görülen kabarcıklardır.
İlgili 38 soru bulundu
Göz kapaklarında egzama oluştuğunda, doktorunuz göz kapağı derisinin hassaslığını ve inceliğini göz önünde bulundurarak kaşıntıyı yatıştırmak için kortizonlu bir krem reçete edebilir. Göz kapaklarında kortizon tedavisi, çok sıkı bir şekilde uyulması gereken bir reçetedir.
Teknik olarak, egzama, yaygın bir dermatit şekli olan atopik dermatiti ifade eder. Dermatit ile ilişkili iltihaplanma, göz kapakları ve gözleri çevreleyen cilt dahil olmak üzere cildin herhangi bir bölgesini etkileyebilir.
Göz Kapaklarında Oluşan Egzama Nedenleri
Göz kapağı derisi, lokal enfeksiyon ve alerjilere karşı son derece hassas olduğundan; makyaj malzemeleri, cilt temizleme ürünleri ve kozmetikler bu cilt hastalığını daha da kötüleştirebilmektedir.
Egzama, çocukluk döneminde başlayıp ileri yaşlarda ise astım ve saman nezlesi gibi hastalıklarında habercisi olan kronik bir hastalıktır. Egzama hastalığı ciltte kurumaya bağlı yoğun bir kaşıntı şeklinde görülür ve bulaşıcı bir hastalık değildir.
Numuler Egzama
Ciltte daire şeklinde ve birden çok sayıda görülen lezyonla belirlenen kronik bir hastalıktır. Bu lekeler kaşıntılı ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklindedir. Kabarcıkların içindeki sıvının boşalmasıyla cilt kuru hale gelebilir ve ciltte kabuklanma oluşabilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür.
Göz egzaması, göz kapağı egzaması veya palpebral egzama olarak da adlandırılır. Göz kapaklarındaki egzama, hem üst hem de alt göz kapakları olmak üzere tüm göz çevresini etkileyebilir.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı veya badem yağı gibi doğal yağlar egzama semptomlarını hafifletebilir. Bu yağları cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Aloe vera jeli, lavanta yağı veya papatya çayı gibi bitkisel ilaçlar kaşıntıyı hafifletebilir ve cildi yatıştırabilir.
Egzama, kişiden kişiye bulaşıcı değildir. Egzama, genellikle genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilen bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama olan bir kişi, başka bir kişiye egzama bulaştıramaz.
Egzama, genellikle alerjik reaksiyonlara veya cildin kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt iltihabıdır. Sedef ise cildin hızlı bir şekilde büyümesinden kaynaklanan bir otoimmün hastalıktır. Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir.
Dermatologlar, cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Egzama tedavisinde uzmandırlar ve reçeteli ilaçlar, topikal kremler ve ışık tedavisi dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri sağlayabilirler.
Sağlıklı bir vücutta bulunması gereken Çinko ve C vitamininin eksikliği egzamaya da etki edebilir.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Besin Alerjileri Egzamayı Kötüleştirir
Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, buğday, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri egzamayı tetikleyebilir. Mutlaka bir alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gereklidir.
Aloe vera içerikli doğal ürünler kullanarak yüzdeki egzamayı hafifletebilirsiniz. Papatya suyu ile yüzünüzü silerek egzamanın etkilerini azaltabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı sayesinde kuruyan ve kaşınan yüz bölgesini egzamanın etkilerinden kurtarabilirsiniz.
Çoğu zaman, gözlerdeki kaşıntı alerjik nedenlerden ve hava kirliliğinden kaynaklanır. Polen, toz ve çimen gibi tahriş edici maddeler (alerjenler) göz çevresindeki dokularda histamin adı verilen bileşiklerin salınmasına neden olur. Histamin salınımı da gözde kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişliğe neden olur.
Tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir fakat verdiği rahatsızlık kişinin sosyal yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir. Egzamaların sebebi, kesin tedavisi net değildir ve genellikle tekrarlama gösterir. Egzama kronik olabileceği gibi kısa süreli akut ataklar şeklinde de görülebilir.
Bepanthol Sensiderm egzama, problemlerinizin oluşturduğu cilt hasarını indirgemek ve onarmak üzerine çalışır. Kuruluk probleminin yol açabileceği cilt hasarlarını önlemek için geliştirilen Bepanthol Sensiderm kuru ciltler için vücudunuza gereken etkili desteği sağlar.
Egzama tedavi edilmezse astım ve alerjik nezleye davetiye çıkartır. Egzamalı bebeklerin ve çocukların %50-60'ında ilerde astım ve egzama gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle de astım ve alerjik nezle gelişmemesi için önlemlerin alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri