Eglog, Çoban şiiri anlamına gelen bir edebiyat terimi. Birkaç çobanın aşk, kır hayatının güzellikleri üzerine karşılıklı konuşmaları biçiminde yazılır.
İdil: Şairlerin kendi ağızlarından monolog bir şekilde doğayı ve kır yaşamlarını anlatmasına denir. Eglog: Eglog ise çobanların karşılıklı konuşmasıdır. Bu konuşmada doğa ve kır yaşamını ve güzelliklerini diyalog olarak anlatmasıdır.
İslâmiyet'i resmî din olarak kabul eden ilk Türk devleti (X-XV. yüzyıl). İtil (Volga) nehrinin orta havzasında kurulduğundan, diğer Türk Bulgar devletlerinden ayırt edilebilmesi için nehrin mahallî söylenişi olan İdil kelimesiyle birlikte zikredilen hanlık en uzun ömürlü Türk devletlerinden biridir.
İdil Bulgar Devleti, 9. yüzyılda kurulmuş bir Türk Devleti. Büyük Bulgarya Hanlığı'nın Hazarlar tarafından dağıtılıp Ön Bulgarlar halkının bölünmesinden sonra meydana gelmiştir ve 13. yüzyılda Moğollar devleti yıkıncaya kadar ayakta kalmayı başaran bir devlet olmuştur.
İlgili 38 soru bulundu
Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.
SATİRİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Günümüz edebiyatında yergi olarak da adlandırılan Satirik şiir bir olay ve durumu alaylı, iğneleyici bir dille kaleme almaktadır. Hiciv, taşlama ve yergi adlarını da alan Satirik şiirin amacı b,r durumu veya kişiyi alaycı bir dille yermektir.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür.
Hamasi kelimesinin sözlük anlamı yiğitlik, cesaret, mertlik ve yüreklilik olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle hamasi anlatım halk şiirinde mertlik ve cesaret duyguları ile savaş, kavga, düşman konularında yazılan bir tür olarak belirtilmektedir.
Satirik şiire eleştirici bir anlatımı olan şiir türü içerisinde yer alan şiir türüdür. Buradaki eleştiri konusu kişi, olay ya da durumu iğneleyici kelimeler ve alaycı ifadeler ile eleştirmektir. Satirik şiirde didaktik şiirin özellikleri görülür.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Pastoral şiir (fr. Pastorale) doğa güzelliklerini anlatan şiirlerdir. Kır, çoban hayatını, tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek gayesini taşıyan edebî eserlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu.
Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir. Epik şiirin ilk örnekleri Homeros tarafından 'İlyada ve Odysseia” adlı destanda verilmiştir. Destanlar da epik şiir türlerindendir.
Özellikle genç nesil arasında epik kelimesi çok sık kullanılıyor. Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin anlamı olarak, 'destansı' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir durum ve olay ya da hikayenin şok edici, insan üzerinde etki bırakan yanı şeklinde de anlatılabilir.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
Şiir kitabınızda en azından 40 şiir bulunması faydalı olacaktır. Bazı şiirleriniz çok başarılı, bazıları ortalama, bazıları vasatın altında olabilir. Hiçbir şair tek bir şiiri ile değerlendirilmemelidir.
Epik Şiir: Vatan sevgisi, yiğitlik, kahramanlık ve savaş ile alakalı konuları ifade eden şiir çeşidine epik şiir denmektedir.
Erenlerin Bağından mensur şiir türünde bir eserdir.
Serbest Müstezat, divan şiirinde bulunan müstezatın geliştirilmesi ile oluşturulmuştur. Yani doğrudan bir şekilde batı şiirinden alınmaktadır. Bu biçim, klasik nazım şekilleri ve tek ölçünün bir örnek olmasından kurtulmak ve ahenk yaratmak için oluşturulmuştur. Serbest nazıma geçişin bir basamağı olmuştur.
Mensur adıyla da bilinen düz yazılar roman, öykü, masal gibi kurgusal metinlerden oluşur. Makale, deneme ve anlatı gibi düşünce yazıları da mensur eserlere örnek gösterilebilir. Beyit ve kıta gibi nazım şekilleriyle yazılan ve birçok farklı türü bulunan edebi eserlere ise manzuma denir.
Kelimenin anlamı egzotik olma durumu, egzotik olanın niteliği, sanat yapıtında başka ülkelerin doğasını, insanını yansıtma ve konu edinme şeklinde açıklanmaktadır.
Divan Şiirinin Genel Özellikleri
*Aruz ölçüsü kullanılır. *Süslü ve sanatlı bir anlatımı vardır. *Genellikle tam ve zengin uyak kullanılmış, göz için kafiye ilkesi benimsenmiştir. *Şiirlerin son biriminde mahlas adı verilen takma isim kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri