Görme kusurları ya da göz kaslarındaki hastalıklara bağlı oluşan istemsiz göz hareketleri nedeni ile gözlerden denge merkezlerine ulaşan bozuk sinyaller diğer denge algılayıcı yapılardan gelen sinyaller ile uyum içinde olmadığında meydana gelen sinyal uyumsuzluğu baş dönmesine neden olabilmektedir.
Nistagmus çoğu durumda denge kaybı ile ilgili problemler sonucu ortaya çıktığından, eşlik ettiği belirtiler bu duruma yol açan hastalıkların belirtileri ile yakından ilişkilidir. Bu anlamda, nistagmus tespit edilen bir hastada aşağıdaki belirtiler görülebilir: Baş dönmesi. Vertigo.
Beyne giden göz siniri yollarındaki sinirlerin yaklaşık olarak yüzde yirmisi denge ve göz hareketlerinin kontrolünün de sağlandığı iç kulak ve vestibüler sistem ile etkileşime girer. Bu nedenle göz bozukluğu belirtileri arasında bazen baş dönmesi ve denge kurmada zorluk gibi durumlar gözlenebilir.
Göz Kararması Belirtileri Nelerdir? Göz kararması genellikle diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir. Bunlar arasında bulantı, baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılma hissi, denge kaybı, bulanık görme, hızlı kalp atışı ve terleme bulunabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Vertigo nedenleri nelerdir? Dengemizi sağlama görevi üztlenen beyin, iç kulak, göz ve vücut kas sisteminin birtakım bozuklukları baş dönmesi ve denge bozukluğuna yol açabilir. Bunlardan en sık olarak iç kulak hastalıklarınından kaynaklı vertigo görmekteyiz.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
İç kulaktaki denge organı 3 adet yarım daire kanalı ve vestibüldeki utrikül ve sakkül denilen özelleşmiş yapılardan oluşur. Yarım daire kanalları başın dairesel hareketlerini algılarken, utrikül ve sakkül ise başın doğrusal hareketlerini algılarlar.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Nörolojik hastalıklar: Migren, beyin, beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı, v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilirler.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Anksiyete baş dönmesinin belirtileri
Anksiyete ile oluşan baş dönmesi genellikle kendini boşlukta yürüyormuş hissi, sanki etraf değil de kendi dönüyormuş hissi verir. Zaman zaman oda dönüyormuş veya hareket ediyormuş hissi de oluşturabilir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Göz migreni belirtileri, herkes için farklı olabilir. Bazı insanlar, belirtiler başlamadan önce bir aura veya uyarı belirtileri yaşayabilirler. Bu belirtiler, gözlerde bulanıklık, bulantı, karıncalanma hissi, baş dönmesi, ellerde veya yüzde karıncalanma, konuşma zorluğu veya anlama zorluğu gibi belirtiler olabilir.
Genellikle az sayıda olmakla birlikte, özellikle sistemik hastalıkları olan hastalarda hafif baş ağrısı, baş dönmesi gözlemlenebilmektedir.
Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
Baş dönmesine, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, konuşma bozukluğu, tökezleme veya yürüme zorluğu vb. durumlar eşlik ediyorsa kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorunu olabilir.
En sık rastlanılan türü, halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV varlığında kişide, sırtüstü yatarken, yatar pozisyonda sağa sola dönerken, öne doğru eğildiğinde, başını yukarı kaldırdığında ya da aniden hareket ettirdiğinde baş dönmesi şikayeti oluşur.
Sersemlik: Baş dönmesi ve sersemlik genellikle kadın hastalarda ortaya çıkan kalp krizi belirtileri arasında yer alır. Bu durumlar yaşayan kişi tarafından normal olarak kabul edilmemeli ve ihmal edilmemelidir.
Göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Optik sinirden görmenin gerçekleştiği görme korteksine kadar olan görme yolları ve yine beyin korteksindeki hastalıklar nöro oftalmolojinin konusudur. Ayrıca gözlerin uyumlu şekilde hareket etmesi ile de ilgilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri