Recaizade M. Ekrem'le girdiği kafiye tartışmasında "göz için katiye" anlayışını savunmuştur.
Muallim Naci, göz için kafiye anlayışını savunmuştur.
Bu tartışma Tanzimat edebiyatının ikinci döneminde olmuştur. Bu eserde Muallim Naci, Recaizade Mahmud Ekrem'in "Kafiye, kulak içindir." anlayışına karşılık "Kafiye göz içindir. anlayışını savunmuştur.
“Abes-Muktebes Tartışması” genellikle göz veya kulak için kafiye etrafında şekillenen bir tartışma olarak bilinir. Bu açıdan bakılınca tartışma sanki Malumatın göz için, Recaizade M. Ekrem'in kulak için kafiyeyi savunduğu bir tartışma intibaını uyandırmaktadır.
Göz, Divan şiirinde güzelliği temsil etmesi bakımından ele alınır. Kirpik ve kaşlar eşliğinde güzelliğin en can alıcı unsurlarından olan göz; şiirlerde çeşm, dîde, ayn ve basar olarak geçer. Renk olarak şiirlerde daha çok ela renge yer verilirken kara renkli göze de rastlanır.
İlgili 41 soru bulundu
Göz kafiyesi anlayışı yerine kulak kafiyesine ağırlık verilmiştir. Yani kafiye için aynı sesin kullanılmasına gerek yoktur.
Divan şiirindeki “parça bütünlüğü” yerine “konu bütünlüğü”ne önem verilmiştir. “Göz için kafiye” anlayışı sürdürülmüştür.
Tanzimat döneminde yaşamasına rağmen -medrese kültürünün etkisiyle- divan edebiyatını savunmuş; Abdülhak Hamit ve Recaizade M. Ekrem'le tartışmalar yapmıştır. Recaizade M. Ekrem'le girdiği kafiye tartışmasında "göz için katiye" anlayışını savunmuştur.
Onur Soğuk on X: "Recaizade Mahmut Ekrem : Kafiye göz için değil kulak için olmalıdır.
"Servet-i Fünun" edebiyatı 1896 yılında Hasan Asaf adlı bir gencin, Malumat dergisinde yayınlanan “Burhan-ı Kudret” şiiriyle başladı.
Çünkü onlara göre kafiye, göz içindir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir. Eski ile bağları koparmadan yenileşmeyi savunmuş, edebiyat tarihinde “eski şiir”in temsilcisi sayılmıştır.
Şiirde musikiye önem verilmiş, seçilen sözcüklerin ahenk oluşturmasına dikkat edilmiştir. Kafiyenin kulak için olduğu ilkesi benimsenmiştir. Kişisel konular işlenmiş, en basit duygular, düşünceler, hayaller bile şiire konu yapılarak şiirin konusu genişletilmiştir.
Bu esere karşılık olarak da Muallim Naci Demdeme eserini yazar ve yayınlar. Recaizade de bu eserdeki şiirleri, yalnızca estetiği ön planda tuttuğu için oldukça sert bir şekilde eleştirir. Bu tartışmada kilit soru ise yenilikten katsın ne olduğudur.
Tanzimat'ın ikinci nesli sanatçıları arasında yer alan Ekrem'in ilk edebi denemeleri eski edebiyat anlayışı içinde olmakla birlikte, daha sonraki dönemlerde kaleme aldığı eserler, onu Batı edebiyatı anlayışının önemli isimleri arasına sokar.
Ekrem, devrindeki diğer şairler gibi, bir yandan Divan şiiri geleneğini sürdürürken bir yandan da halk söyleyişleriyle mahallîleşme hareketinden etkilenmiştir. Ancak bütün bunların üstünde kendisi esas itibarıyla romantik Fransız şiirinin etkisi altındadır.
Tanzimat edebiyatında dikkat çeken eski-yeni edebiyat münakaşalarında Recaizade Mahmut Ekrem “yeni”nin en büyük temsilcisi kabul edilir. Münakaşalarında Divan edebiyatını bütünüyle reddetmeyen sanatkâr, Batı edebiyatından hareketle eskinin yerine konulacak olan unsurları belirler.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışan Tanzimat dönemi şairi Naci, küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i ezberledi. Usta edebiyatçı, öğrenim hayatına Fevziye Mektebi'nde başladı.
*Aruz ölçüsü kullanılır. *Süslü ve sanatlı bir anlatımı vardır. *Genellikle tam ve zengin uyak kullanılmış, göz için kafiye ilkesi benimsenmiştir. *Şiirlerin son biriminde mahlas adı verilen takma isim kullanılmıştır.
ABES-MUKTEBES TARTIŞMASI
Ses ve yazım yönünden hangi sözcüklerin uyaklı sayılacağı konusunda Türk yazarları arasında çıkan ve yenibirşiir beğenisinin yerleşmesine temel oluşturan tartışma (1895).
İkinci Dönem Tanzimatçıları; Recaizade Mahmut Ekrem (1847-1914) Abdülhak Hamit Tarhan (1852-1937)
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şair Namık Kemal kimdir?
Tanzimat edebiyatının ilk sanatçıları romantizm akımının etkisinde kalırken sanat için sanat yapan ikinci dönem sanatçılarında ise realizm akımı baş gösterir Türk edebiyatında hikâye alanında ilk eserleri Tanzimat dönemi sanatçıları vermiştir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri