Muz aslında yeşil halde iken hasadı yapılan bir meyve. Bunun sebebi bize gelinceye kadar muzların fazla olgunlaşarak kararmasını önlemek. Market raflarına konulduğunda olgunlaşmış yani sararmış oluyorlar.
Fizyolojik ve psikolojik olarak birçok rahatsızlığı iyileştirmede olumlu etkisi olan muz, tam olgunlaşmamış şekilde tüketilirse birçok zararı da beraberinde getirir, sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Olgunlaşmamış muzların sindirimi zor olduğu için midede uzun süre kalır.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Dalında yeşil haldeyken toplanan tonlarca muz, yıllar önce karpit gazıyla depolarda sarartılıp tüketiciye sunulurdu. Karpit gazının sağlığa zararı nedeniyle günümüzde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından zararsız kabul edilen etilen gazı kullanılıyor. Bu gaz, tonlarca muzu 3 günde yeşilden sarıya döndürüyor.
Yeşil muzun, sindirim ve bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotik etkisi bulunuyor. Böylece metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Kalp hastalıklarını önlemede ve kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
İlgili 28 soru bulundu
Sarı az olgun muz
Çok tatlı olan sarı muzlar, nişastalarını, basit bir şekere dönüştürerek hızlı bir enerji kaynağı haline gelirler. Sağlık yararları göz önüne alındığında, sarı muzlar yeşillerinde bulunmayan antioksidanlar ve anti-kanser özellikleri içerir. Lif açısından zengindir, antioksidan içeriği yüksektir.
Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır. Bazen bu, mumsu bir kıvam olarak tanımlanır.
Muzun kabuğunu bıçakla soyuyoruz. Elle soymamız imkansız. Daha sonra istediğiniz şekilde dilimlemek size kalmış ben 3 mm genişliğinde yuvarlak dilimlemeyi tercih ettim. Dilimleme işlemi bitince üzerini tuzluyoruz ve kızgın yağa atıyoruz kızarana kadar bırakıyoruz.
Bu meyvenin adı Enset ya da bilinen adıyla "Yalancı muz" . Etiyopya'da çok yaygın kullanılan ve özellikle ekmek yapmak için kullanılan Enset Etiyopya dışında neredeyse bilinmiyor. Araştırmalar, mahsulün Afrika'da çok daha geniş bir coğrafyada yetiştirilebileceğini gösteriyor.
Eğer eviniz sıcaksa muzlar kendiliğinden de olgunlaşabilir ama yine de işinizi şansa bırakmayın derim : ) Üreticisinden veya organik pazarlardan aldığınız yeşil muzları sarartmak için sadece elma, gazete kağıdı ya da kese kağıdı ve poşete ihtiyacınız var. Elmanın yaydığı etilen gazı muzun sararmasına yardımcı oluyor.
Olgunlaşmamış yeşil ve sarı muzlar yeterli oranda lif ile potasyum kaynağı yaratmaz. Aynı zamanda su kaybı gibi problemler meydana getirme durumun ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı olgunlaşmamış olan yeşil ve sarı muzlar kabızlık problemini meydana getirebilir.
Yeşil halde toplanan muzlar market raflarında yerini aldığında yeni sararmış oluyor ve biz satın aldığımızda tam olgun halde sevdiğimiz tadı açığa çıkmış oluyor. Tıpkı diğer birçok meyve gibi, muzlar da zamanla olgunlaşıyor.
Muz meyvesinin 40 türü ve 250′ den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcut. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Meyvenin çiçekten sonraki gün sayısı olarak bildirilen hasat zamanı ile hasattan sonraki yeşil kalma süresi 90-120 gün arasındadır.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Bir adet tam sarı limon! Limonunuzu kese kağıdının içerisine yeşil muzların yanına koyun ve ağzını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında yaklaşık bir hafta bekletin. Limon daha hızlı olgunlaşmasını sağlayacak.
Yeşil muz neden sararmaz? Bu sıcaklık değerlerinin altında olgunlaşma yavaşlayacak, hatta 13°C altındaki sıcaklıklarda olgunlaşma süreci tamamen duracaktır. Bu nedenle tropikal şartlarda 24-32°C sıcaklıklarda olgunlaşan muzlar yeşil kalarak çekici bir renk kazanamaz, hatta hiç olgunlaşmayabilirler.
Bu hastalık Panama hastalığı olarak da bilinir. Bu solgunluk etmeni mantar, muzlarda önemli zararlara yol açmakta olup, önce Güneydoğu Asya ülkelerinde görülmüş olup, buralarda yayıldıktan sonra son zamanlarda Mozambik ve Ürdün'de de ortaya çıkmıştır. Hastalığın etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.
Etimoloji. Türkçede yer alan muz kelimesi kökensel olarak Farsça mūz (موز) sözcüğüne dayanır ve kelime Arapça aynı anlama gelen mawz sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen mōz veya mōc sözcüğünden alıntıdır. Orta Farsça sözcük Sanskritçe aynı anlama gelen moça (मोच) sözcüğünden alıntıdır.
Olgunlaştırılan muzlar hemen pazara verilir ve bunun için sıcaklığı 14 °C'ye düşürülerek sevk edilir. Böylece satış sırasında aşırı olgunlaşma önlenmiş olur. Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama sıcaklığı 10-20 C arası, serin ve nemsiz ortamlardır. Hangi Gıdalar Buzdolabında Saklanmaz yazımız için tıklayınız.
Muz dilimlerini bu şekilde buzluğa yerleştirin. Muz dilimlerini limon suyuna batırarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak 2-3 gün içerisinde mutlaka tüketin.
Kırmızı muz, normal muzdan daha küçük boyutlarda, kabuğu koyu kırmızı ya da mor renklerde olan bir muz türüdür. Bu renkli meyve Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri üreticileri tarafından ithal edilmektedir. En gözdesi Orta Amerika'da üretilerek dünya çapında satılır.
Java muzları da genelde 12 ay kadar bekletiliyor fakat diğer muzlardan farklı olarak Java muzları erken dönemde nadir de olsa sarı ila açık mavi rengini alabiliyor. Buna karşın daldaki 10 muzdan sadece biri maviye yaklaşırken, geri kalan 9 muz sarıya yakın bir renge sahip.
Eşek muzu, ülkemizde gün geçtikçe daha az üretimi yapılan ve hatta kendiliğinde de yetişen muz olarak anılsa da aslında muz olmayan bir meyvedir. Muz ile çok yakın akraba olan eşek muzu, görüntü olarak da neredeyse muzun aynısıdır. Plantain ya da plantin olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri