Farklı rahatsızlıklar için de kullanılan zerdeçal, göz altı morluklarına doğal çözüm arayanlara da çözüm sunabiliyor. Zerdeçalın etkisini görmek için bir tatlı kaşığı zerdeçal ile 1-2 yemek kaşığı ananas suyunu macun kıvamına gelecek şekilde karıştır. Karışımı göz altlarına sür ve 10 dakika beklet.
Yapılan birçok çalışma kurkuminin patolojik neovaskülarizasyonu engellediği gösterilmiştir [15-17]. Bu özelliği sayesinde diyabetik retinopati ve (yaş tip) yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi patolojik neovaskülarizasyon süreçlerinin işlediği göz hastalıklarında tedavi edici etkisinin olabileceği düşünülmektedir.
Zerdeçal kuru ya da taze haliyle çay olarak da tüketilebilir. 2 su bardağı su önce kaynatılarak ve içine 1 çay kaşığı toz ya da rendelenmiş zerdeçal eklenir. Demlenmesi için 10 dakika beklenir. İsteğe göre limon ilave edilebilir.
Zerdeçalı normal ılık suyla karıştırabilir, çay veya kahveye ekleyebilir ya da ballı sütün içerisine de ekleyebilirsiniz. Zerdeçal en bilinen yöntemiyle süte karıştırılıp içilir. Hindistan'da da zerdeçal, güçlü bir vitamin içeceği olarak tüketilir ve genellikle bu şekilde sütle karıştırılır.
Son olarak her besinde olduğu gibi keskin bir baharat olan zerdeçalın da tüketim miktarı önemlidir. Taze kök şeklindeki hali günde 1.5-3 gram toz hali ise günde bir çay kaşığı tüketilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Her gün düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6 – 8 gramdır. Öte yandan bu tarz tarifleri denemeden önce bir uzmandan onay almayı ihmal etmemenizi öneriyoruz.
Zerdaçal kullanımı zararları arasında sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlara ve midesi hassas olanlarda olumsuz etkiler yaratabilmesi sayılabilir. Yemeklerde sık sık tercih edilen baharatlar her ne kadar lezzeti tamamlayıcı bir unsur olarak görülse de çoğu zaman mide için yan etkiler oluşturmaktadır.
Ancak, tok karnına alınması gerekiyor. Aç karnına alınan zerdeçal tam aksine reflüyü tetikliyor.
1 su bardağı kadar suyu kaynatın ve ılımaya bırakın. Su ılıdıktan sonra içine toz ya da taze zerdeçalı ve bir tutam karabiberi ekleyin. Eğer taze zerdeçal kullandıysanız bir süre demlenmesini bekleyip taneleri içinden çıkarın. Eğer toz zerdeçal kullandıysanız bir kaşıkla güzelce karıştırıp ılıkken afiyetle için.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor. Tazenin en önemli riski boyaması. Eliniz ya da temas ettiğiniz yüzeyde leke bırakması.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Doğal Antioksidan: Zerdeçal
Zerdeçalın etkisini görmek için bir tatlı kaşığı zerdeçal ile 1-2 yemek kaşığı ananas suyunu macun kıvamına gelecek şekilde karıştır. Karışımı göz altlarına sür ve 10 dakika beklet. Ardından yumuşak, ılık su ile nemlendirilmiş bir bezle karışımı cildinden temizle.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Taze zerdeçal tüketimi, toz haline getirilen formuna göre daha avantajlıdır. Taze zerdeçal da toz zerdeçalda bulunmayan pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Zerdeçalın işlenmesi sırasında besleyici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Zerdeçalın görüntüsü zencefille aynıdır. Tek farkı koyu sarı rengidir. Yemeklerde taze olarak ya da kurutulup ufalanmış toz haliyle kullanılabilir.
Zerdeçal tozu elde etmek için öncelikli olarak bitkinin kök sapları taze olarak kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra kurutulur ve öğütülerek toz hâline getirilir. Bu işlemler sonucunda meydana gelen koyu turuncu-sarı renkli zerdeçal tozu kullanım açısından kolaylık sağlar.
Ticari ilaç olarak yaygınlaşan bazı zerdeçal kapsüllerinin içerisinde sadece 40-50 mg curcumin bulunmaktadır. Bu miktarın etki etmesi doğal olarak mümkün değildir. Bu içerikte ürünleri almak yerine toz zerdeçal tüketmek çok daha akılcı ve ekonomiktir.
Zerdeçalın zararları, birçok bitkide olduğu gibi zerdeçal da aşırı tüketildiğinde zararlı etkileri olabilir. Zerdeçal fazla tüketildiğinde kişide mide bulantısı, ishal, baş dönmesi gibi belirtiler ile karşılaşılması olasıdır.
Sadece hipertansiyon, diyabet ve kalp hastaları değil sağlıklı kişiler de düzenli olarak zerdeçal takviyesi alarak kalp, damar ve beyin sağlıklarını koruyabilirler.
Zerdeçal kürünü hazırlarken de bu yan maddelerden destek alacağız. 1 kase zerdeçal kürü için; 1 kase dolusu yoğurt (yaklaşık 4 tepeleme yemek kaşığı), 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı tarçın ve 2 yemek kaşığı zeytinyağına ihtiyacımız var.
Zerdeçal nelere iyi gelir? Zerdeçal doğal bir antienflamatuar ve antioksidan kaynağıdır. Böylelikle, tiroid hastalıkları, diyabet(şeker hastalığı), sindirim problemleri, kalp sağlığı, alzheimer, obezite, depresyon, Chrons Hastalığı, bağırsak sendromu, kötü kolesterol yüksekliğine iyi gelir.
Zerdeçal içerisindeki çok önemli madde olan kurkumin ortaya çıkması adına mutlaka yoğurtla değerlendirilmesi gerekmektedir. O yüzden özel kür halinde zerdeçal ile beraber yoğurdu bir araya getirmek suretiyle değerlendirmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri