KAYSERİ'DE TİCARET İlde toplam 10.087 şirket bulunmaktadır.
Bugün itibariyle İlimizde, 3 Organize Sanayi Bölgesi, 16 Sanayi Sitesi (2 Sanayi Sitesinin inşaatı devam ediyor), 1 Serbest Bölge ve 2 Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Abdullah GÜL Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi) bulunmaktadır.
Bünyesinde 1250 fabrikanın faaliyet gösterdiği ve 80 bin kişinin istihdam edildiği Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSB) yıllık üretim hacmi 40 milyar liraya yaklaştı.
Büyüksimitci, 4. OSB'nin önemine değinerek, "Şehrimizin doğusunda, Sivas yolu 25. kilometrede kurulacak yeni OSB'de en az 10 bin istihdam hedefimiz var. Burası şehrimizde planlanan ilk yeşil OSB olacak. Çevre dostu olması, enerji verimliliği ve yalın üretim gibi birçok konuda öne çıkacak.
Doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir.1929 yılında yapılan Haydarpaşa - Kars demiryolu idari sınırlarından geçmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
43 milyon 250 bin m2 alanıyla Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi olan Gaziantep OSB 5 bölgeden oluşmaktadır.
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor. Ankara'da 10, İstanbul ve Konya'da 8'er, Afyonkarahisar ve Aydın'da 7'şer OSB faaliyet gösteriyor.
Kayseri'de 2022 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.044.649 ton ile şekerpancarıdır. Yüzölçüm bakımından en fazla Alana ekilen tarım ürünü ise 1.681.008 dekar ile buğdaydır. Buğdayın üretim miktarı ise 2022 yılında 397.511 ton olarak gerçekleşmiştir.
Kayseri ili, elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte önemli ölçüde gelişmiş sanayisi ile önde gelen iller arasında yeralmaktadır.
Melikgazi bölgesinde bulunan Kayseri Yeni Sanayi Sitesi konumundan ilk Otobüs saat kaçta geçer? 518, Melikgazi bölgesinde bulunan Kayseri Yeni Sanayi Sitesi konumundan geçen ilk Otobüs aracıdır.
Kayseri Şeker'in %56'lık hissesinin Kayseri Pancar Kooperatifine, %10'luk hissesinin Türkiye Varlık Fonu, %1'i Başbakanlık Özelleştirme idaresi, %4.9'u Pankobirlik ve Pancar Motor, Konya Şeker, Amasya Şeker, Beta Ziraat Şirketleri ve Balıkesir, Alpullu, Kastamonu, Eskişehir, Afyon, Elbistan, Burdur, Konya, Ereğli, Uşak ...
Kayseri Şekerdeki Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme idaresi Başkanlığının %1.07 lik hissesi Varlık fonuna devredildi. Bu devir işleminden sonra Kayseri Şeker'in ortak sayısı 30'a düşmüş oldu. Bilindiği gibi özelleştirme idaresinin %10 luk hissesi daha önce varlık fonuna devredilmişti.
Kayseri'de bulunan aktif santral sayısı 82'dir ve kurulu güç ise 679 MW'tır. Bu santrallerin yıllık enerji üretimi 2035 GWh'tir. Santrallerin 23 tanesi lisanslı iken 59 tanesi ise lisanssızdır. Kayseri ilinde bulunan enerji santralleri arasında rüzgâr santrallerin kurulu gücü ilk sırada yer almaktadır.
Bugün itibariyle Bakanlığımızca sicil verilerek tüzel kişilik kazanan OSB sayısı 353'e ulaşmıştır. Bu OSB'lerden 266 adedi faaliyette olup, 87 adedinde ise proje, kamulaştırma ve inşaat işlemleri devam etmektedir.
Türkiye'de organize sanayi bölgesi olmayan il kalmadığını belirten Kütükcü, şunları söyledi: “Ülkemizdeki OSB'lerin sayısı 348'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, 34'ü Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olmak üzere 382'ye ulaştı. 2022'de19 yeni OSB kuruldu.
İSO'nun 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 146. sırada yer alan Karsan'da bugün 1074 kişi çalışıyor. Karsan'ın Yüzde 63.46'sı Kıraça Holding A.Ş., yüzde 36.54 oranında hissesi ise BİST'de işlem görmektedir.
Atatürk Oto Sanayi Sitesi, İstanbul'da Sarıyer ilçesinin Maslak mahallesi sınırları içinde yer alan bir sanayi sitesidir.
Buna göre Adana, TOBB Sanayi Veritabanı'na kayıtlı 3.926 ürün için üretim kapasitesine göre ilk 3'e en fazla giren iller sıralamasında 301 ürün ile 10 sırada yer aldı.
Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, toplam 19 milyon liralık bir yatırım gerçekleştireceklerini hatırlatarak, “Mevlana Mahallemiz, yaklaşık 84 bin nüfusuyla Kayseri'nin en büyük, Türkiye'nin de 8. büyük mahallesi konumunda.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Yapılan son nüfus sayımına göre Kayseri ilinin toplam nüfusu 1.434.357'dir. Kayseri ilimizin nüfusunun cinsiyet dağılımı %50,13 erkek ve %49,87 kadın nüfus şeklindedir. Nüfusu en kalabalık ilçesi Melikgazi, nüfusu en az ilçesi ise Özvatan ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri