1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Araştırma sürecinde ilk yapılması gereken, genel bir inceleme (kaynak taraması, uzmanlarla görüşme vb.) sonucunda bir konu saptamaktır.
Bir araştırma temel olarak 3 adımdan oluşur. Araştırmalar üç nedenle ÖNEMLİDİR. Çalışılacak konunun belirlenmesini, gerekçelendirilmesini ve raporu okuyacak kitle için araştırmanın öneminin ortaya konmasını içerir. Problemi belirleyerek konuyu sınırlandırır ve çalışmanın belirli bir yönüne odaklanırsınız.
İlgili 30 soru bulundu
Araştırma öncelikle doğru araştırma soruları sormakla başlar. Bir sonraki adım, sorunu veya ilgili konuyu doğru olarak araştırabilmek için uygun araştırma yöntemini belirlemek ve daha sonra doğru veya uygun sonuçlar çıkarmak için ele geçen bulgularınızı veya gözlemlerinizi analiz etmek olarak değerlendirilir.
Makalenin “Giriş” kısmının maksimum 1 (bir) sayfadan oluşmasına özen gösteriniz. “Giriş” kısmının temel amacı, hazırlanan yayınla ilgili, araştırmacıya konu veya problem hakkında ön bilgi sunmaktır. Bu ön bilgiyi sunarken fazla detaylı ve gereksiz cümlelerden kaçınınız.
GİRİŞİN AMACI, MAKALEYİ TANITMAKTIR
> İlk kural, problemin mantıklı tanımıdır. > İkinci ve üçüncü kural, yapılmış çalışmalar ve yöntemin seçilmesi, -problemin ne olduğu ve çözmek için nasıl hareket edildiğidir. > Dördüncü kural, temel bulgu ve sonuçların belirtilmesidir.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Araştırma verileri toplanmadan önce hipotezler saptanmalıdır. İyi bir hipotez, araştırmanın organize edilmesi açısından çok kullanışlıdır. Hipotez, araştırmayı belirli değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi şeklinde sınırlar ve veri toplamanın, çözümlemenin ve yorumlamanın uygun yöntemlerini önerir.
Araştırmanın özellikleri nelerdir? İyi araştırma, doğru verileri yakalamak için sistematik bir yaklaşım izler. Araştırmacılar, gözlemler yaparken veya sonuçlar çıkarırken etik ve davranış kuralları uygulamalıdır. Analiz, mantıksal akıl yürütmeye dayanır ve hem endüktif hem de tümdengelim yöntemlerini içerir.
Deneysel, anket veya gözlem gibi yöntemlerle veri toplanır. Kullanılan yöntem, araştırmanın niteliğine ve hipotezine uygun olmalıdır. Toplanan veriler analiz edilir ve sonuçlar yorumlanır. Analizin doğru şekilde yapılması, araştırmanın güvenilirliği için kritiktir.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Giriş bölümünde makalenin genel yapısını net bir şekilde ortaya koymanız gerekir. Genellikle –varsa vaka çalışmalarının–makalenizin ne hakkında olacağının küçük bir tartışmasını ve çalışmanın temel olarak hangi bölümlerden oluştuğunu ve nasıl bir çerçeve sunulacağını ortaya koymanız beklenmektedir.
Giriş bölümünde okuyucuya çalışma konusu ve konunun işlenişi hakkında ön bilgi; sonuç bölümünde ise çalışmanın tamamında ortaya çıkan sonuç çalışmanın önemli noktaları ile birlikte verilmelidir. Kaynakça kullanmış olduğunuz referans sistemine göre hazırlanmalı ve alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.
Giriş Bölümünüze hipotezinizi, savunduğunuz düşünceyi yazarak başlayabilirsiniz. Giriş bölümüne başlarken konuyu daha en başından dallandırıp budaklandırmayın. Cümleler kısa, net ve basit tutulmalıdır. Bu konuyu neden seçtiğinizi belirtin.
Önsöz ya da ön söz, kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, mukaddime. Önsöz, genellikle kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, eserin amacını, kitabın yazılması ve yayınlanması sırasında yaşananları anlatır.
Bir tezin giriş bölümü, tez metninin ilk bölümüdür. Bundan dolayı özet, abstract, içindekiler vb. bilgilerin yer aldığı tezin başında bulunan bölümden hemen sonra gelir. Bu bölümden sonra genel bilgiler, kuramsal çerçeve, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç gibi bölümler gelir.
Araştırma soruları, mevcut alanda iyi bir şekilde kapsanacak kadar spesifik olmalıdır. Araştırma sorunuz karmaşık mı? Araştırma soruları basit bir “evet” veya “hayır” ile veya kolayca bulunabilen gerçeklerle cevaplanmamalıdır. Bunun yerine, yazar adına hem araştırma hem de analiz gerektirmelidirler.
Çözüm geliştirme, Çözümü test etme, Sonuçları analiz etme, Sonuçların uygulamaya konulması gibi aşamalardan oluşur.
Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister. Eğer örneklem seçimi, olasılığa dayalı örnekleme yollarından biriyle seçilirse, istatistikler yardımıyla böyle bir genelleme yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri