Pinguekula, konjonktiva üzerinde sarı-beyaz renkli, kabarık doku büyümesidir. Limbus sınırını geçmez. Genellikle gözün burun tarafındaki beyaz alan üzerinde, kalsiyum, kolesterol ve protein birikimi sonucu gelişir. Genellikle orta yaş ve yaşlı insanlarda görülür.
Pinguekula göz yüzeyinde ortaya çıkan iyi huylu ve kanseröz olmayan bir doku büyümesidir. Bu doku büyümesi gözün yüzeyini örten konjunktiva adı verilen ince saydam zar üzerinde ortaya çıkmaktadır. Pinguekula her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle orta yaşlı ve yaşlı popülasyonda sıktır.
Gözün Beyaz Kısmında Yağ Bezesi Tedavisi
Batma veya kızarıklığa neden oluyorsa suni göz yaşı damlaları kullanılabilir. Şikayetlerin sıklaşması durumunda ameliyatla alınması gerekir. Kozmetik olarak rahatsızlığa neden oluyorsa da ameliyat ile alınabilir.
Gözde yaşarma, göz kapağı ağrısı ve şişlik gibi belirtiler ile karakterize olan arpacığın görüntüsü ise çıban ya da sivilce gibidir. Çoğunlukla vücut direncinin düşük olduğu zamanlarda oluşan arpacık, sıklıkla ellerde bulunan bakterilerin göz bölgesine taşınmasıyla oluşur.
Pterjium her iki gözde de görülebilmektedir. Ancak bulaşıcı bir hastalık değildir. Cerrahi olarak müdahale edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Pterjium sıklıkla açık havada güneşin ultraviyole ışınlarına ve tozlu – kuru ortamlara maruz kalanlarda görülür. Birçok hastada ailevi bir yatkınlık söz konusudur. Kronik kirpik iltihabı – blefariti ve göz kuruluğu olanlarda da pterjiuma sık olarak rastlanır.
Göz eti kendi kendine geçmez ama yol açtığı gözde batma, yanma ve yabancı cisim hissi gibi şikayetler kendiliğinden geçebilir.
Gözde arpacık genellikle birkaç gün-1 hafta içinde geçer, bazan düzelmesi daha uzun sürebilir. Bu dönemde göz kapağı temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi, sıcak kompres uygulanması ve göz doktorunuzun önereceği antibiyotikli damla ve pomatların kullanılması önemlidir.
Nasıl tedavi edilir? Vakaların çoğunda herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Pterjium veya Pinguekula kızarırsa ve yanma batmaya neden olursa göz damlası ve merhemle rahatlatmak mümkündür.
Pterjium, gözün kornea üzerindeki beyaz kısmını kaplayan konjonktiva veya mukoza zarının büyümesi durumudur. Genellikle çok rahatsız etmemekle birlikte gözde kırmızımsı renk değişimlerine neden olur. Ayrıca kaşıntı ve yanma hissine neden olur.
Göz kapağında oluşan yağ bezeleri; herhangi bir bakteri, virüs ya da parazit kaynaklı değildir. Ksantelazma, çoğunlukla kolesterol ve lipoproteinlerin aşırı birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu anlamda, göz kapağında görülen yağ bezeleri bulaşıcı değildir.
Göz Beyazında Sarı Leke Nedenleri
Ultraviyole güneş ışınları, pinguekulanın yanı sıra genel olarak diğer göz rahatsızlıkları arasında da başı çeken nedenler arasında yer almaktadır. Ayrıca hastalığın diğer yaygın risk faktörlerinden bir tanesi de toz ve rüzgara fazla maruz kalmak olarak bilinir.
Beyaz noktaların , yani kapalı komedonların tek tedavisi mekanik yol ile cilt bakımıdır. Çünkü cilt yumuşadıktan sonra bu beyaz noktaların boşaltılması gerekir. Bunu da tecrübeli estetisyenlerin dermatolog gözetiminde yapması, cildinize kalıcı hasar oluşturulmaması açısından çok önemlidir.
Nail Sönmez: “Göz önünde uçuşan cisimler görülmesi retina yırtılması, üveit yani göz iltihabı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar ya da göz merceği ile retina arasını dolduran vitröz adı verilen sıvının yaşla birlikte yapısındaki doğal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Göz önünde uçuşan cisimler noktalar halinde, kuyruk görünümünde veya örümcek ağı şeklinde görülebilmektedir. Eğer hastada gözde sinek uçuşması görmek gibi bir problemi varsa bunlar kesinlikle optik illüzyonlar olmayıp vitröz sıvısının içinde uçuşan parçacıklardır.
Gözde Sinek Uçuşması, Gözde Uçuşan Cisimler
Arka kamaranın içini dolduran yumurta akı kıvamındaki sıvayı vitreus denilir. Gençlikte tamamen şeffaf ve homojen olan vitreus sıvısı, yaşlandıkça koyulaşır, iplik-iplik ve örümcek ağı şeklinde bir yapıya dönüşür. Her insanda bu dönüşüm olur.
Pterjium tedavisi için en sık kullanılan tedavi yöntemi damla tedavisidir. Damlalar ile göz kuruması engellenir ve hastalığın ilerleyişi yavaşlatılır. Pterjiumun sebep olabileceği iltihaplanmanın önüne geçilir.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
İç arpacık: Göz kapağı içinde görülen arpacıktır. Çoğunlukla göz kapağında yağ üreten bir bezde oluşan enfeksiyon sonucu gerçekleşir.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Pterjium ameliyatının hasta için en zor tarafı, ameliyat sonrası ilk günler yoğun olabildiğince ağrı ve batmadır. Ağrı ve batmanın az olması için bu ameliyatta dikişlerin kapalı atılması veya dikiş kullanılmadan doku yapıştırıcısı kullanılarak ameliyat yapılaması tercih edilebilir.
Pterjium Tedavisi
Bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi kararı verirken pterjimun büyüklüğü ve lokasyonu çok önemlidir. Küçük bir lezyon sadece takip edilebilirken, aktif olarak büyüyen veya göz bebeğine çok yaklaşan bir vakada cerrahi tedavi gerekir.
Halk tarafından et yürümesi ya da ”Kuş Kanadı” olarakta bilinen pterijium hastalığı; kornea üzerine yürüyen fibroblastik dokudur. Bu doku genellikle ilerleme göstererek hem kozmetik görünüm bozukluğu hem de görme bozukluğuna yola açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri