Göz beyazında sarı leke daha yeni gelişiyorsa batma ve yanma hissinin azaltılması için göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Sarı kitlenin büyüdüğü durumlarda da kitleyi gözden alma yoluna gidilip, hasta isterse ameliyatı yapılabilir.
Göz beyazında sarı leke kanser çeşidi değildir. Genel olarak kornea bölgesine yakın, gözün gözbebeği ve burun arasında yer alan beyaz kısmında ortaya çıkan pinguekula, UV ışınlarına fazla maruz kalınmasıyla oluşum gösterebilmektedir.
Pinguekula, konjonktiva üzerinde sarı-beyaz renkli, kabarık doku büyümesidir. Limbus sınırını geçmez. Genellikle gözün burun tarafındaki beyaz alan üzerinde, kalsiyum, kolesterol ve protein birikimi sonucu gelişir. Genellikle orta yaş ve yaşlı insanlarda görülür.
Yaşa bağlı doğal bir durumdur. Çok erken yaşlardan itibaren de başlayabilir. Gözde uçuşan siyah noktalar gözün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki vitreus dediğimiz dokunun eskimesi, dejenere olması sonucu oluşur. Vitreus içerisindeki kollajen yapı adeta sütün kesilmesi gibi katılaşır pıhtılaşır, yoğunlaşır.
Pinguekula, lokalize iltihaplanma ve şişmeye de neden olabilir. Bu, steroidli göz damlaları veya anti-inflamatuvar ilaç ile tedavi edilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Sarılığı olan kişilere sürekli su içmeleri ve daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, yağsız proteinler, fındık ve baklagiller gibi karaciğer dostu yiyecekler yemeleri tavsiye edilir. Karaciğer tedavi ile iyileşmeye başladığında sarılık ve gözlerdeki sarı renk azalacaktır.
Herhangi bir konforsuzluk oluşturmuyorsa pinguekulanın tedavi edilmesine ihtiyaç yoktur. Ancak kızarıklık, batma, yanma gibi bulguları ortaya çıkıyorsa damla ve kremlerle tedavi edilmektedir. Pinguekula'nın görünümü kozmetik bir sorun oluşturuyorsa cerrahi olarak çıkarılabilir.
Makula; sarı nokta da denilen ve keskin görmeden sorumlu retina tabakasının ortasında bulunan küçük bir alandır. 5 mm çapında olmasına rağmen merkezi görmeden sorumludur. Bu alanda, ışığı algılayan fotoreseptör hücreleri yoğun olarak bulunmaktadır. Yine bu alan detayların da görülmesini sağlar.
Sarı nokta hastalığı gelişen kişilerde, görme alanının merkezinde görme kaybı başlar ve hücrelerin zamanla yok olmasıyla kaybedilen görme alanı kenarlara doğru gelişler. Bir diğer deyişle, hastalar merkezde karanlık bir nokta görürken kenarlarda halka şeklinde bir görüşe sahip olur.
Sarı nokta, tıbbi adı ile maküla bölgesi, gözün alıcı tabakası olan retina - ağ tabakasının tam ortasında yer alan, merkezi görmemizi sağlayan bölgesidir. Bir noktaya baktığımızda, o görüntü makülaya ve tam ortasındaki fovea bölgesine düşer.
Göz altındaki lekelerin tedavisinde genellikle lazer tedavisinden faydalanıyoruz. Göz altındaki deri çok hassas olduğu için, lazer tedavileri genellikle ilk akla gelen seçeneklerden birisi olmuyor. Ancak Revlite gibi, Icon gibi lazer sistemleri deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında etkili sonuçları olabilir.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Bazı gözlerin kornea yani saydam tabakasında enfeksiyonlar, kazalar gibi çeşitli nedenlerle çizikler, izler ya da lekeler bulunabilir. Excimer lazer teknolojisi ile PTK yöntemi uygulanarak korneadaki bu çizikler, izler ya da lekeler silinerek hastaların net görmesi sağlanabilmektedir.
Sarı nokta” olarak bilinen göz hastalığının ilerlemesi, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATA) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında geliştirilen ve halk arasında “kılıç otu” ya da “mayasıl otu” olarak bilinen sarı kantaron bitkisinin kullanıldığı tedavi yöntemiyle büyük oranda durdurulabildi.
Sebze ve meyve tüketin: Turuncu ve sarı renkteki meyveler gözleri beyazlatmaya yardım eden vitamin ve antioksiden içerir. Ispanak ve karalahana gibi yeşil gıdalar ise göz sağlığında etkilidir. 7-8 saat uyuyun: Yeterli uykunun alınması gözlerin doğal beyazlığına kavuşmasını sağlar.
Göz kapaklarında en sık görülen iyi huylu lezyon şalazyon adını verdiğimiz göz yaşı yağ salınımı yapan bezlerin ağızlarının tıkanması sonucu oluşur. En sık neden kirpik dibi iltihabıdır. Bu olgularda tedavide cerrahi olarak kistin boşaltılması gerekir.
Tek yapmanız gereken iki litre ılık suya bir paket karbonat döküp bir saat kadar beklemek. Bir saat bekledikten sonra sararmış kıyafetinizi çamaşır makinenize atıp uygun programda yerli deterjan markası ile yıkamak. Bu şekilde hızlı ve pratik yöntemlerle sarı lekelerden kurtulabilirsiniz.
Sarı Nokta Hastalığı Kör Eder mi? Sarı nokta hastalığı kişide tamamen körlüğe neden olmaz. Merkezi görme alanını etkileyen bir hastalıktır. Çok ilerlese bile görme alanının kenarlarını etkilemediği için kişi göz kenarından görmeye davam edebilir ancak bulanık bir görüntü oluşacaktır.
Hastalığın tam teşhisi göz hekiminin yapacağı göz muayenesinde ve özellikle retinal bölgenin inceleneceği ileri tetkikler ile konulmaktadır. Sarı nokta hastalığı kalıcı körlüğe neden olmamakla birlikte kontrol altına alınmadığı sürece ilerleyici tarzda merkezi görmede kayba sebep olmaktadır.
A vitamini, retinol olarak da bilinir ve özellikle karanlıkta görüşü artırmaya yardımcı olur. A vitamini, sarı noktadaki hücrelerin ve dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Birçok sarı nokta hastalığı tedavisi, A vitamini takviyesi ile birlikte verilir.
İhmal edilirse görme kaybına, kalıcı körlüklere neden olabiliyor. Sarı nokta hastalığında erken teşhis çok önemli. Onun için herkesin, 60 yaş üzerindekilerin ise mutlaka rutin muayene yaptırması gerekiyor. Sarı nokta kontrolü yapıldıktan sonra herhangi bir belirti saptanırsa bunların yakın takibi gerekmektedir.
Sarı nokta hastalığı risk faktörleri arasında sigara içmek, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, aşırı kilolu olmak ve ailesinde sarı nokta hastalığı olanların bulunması yer alır. Sarı nokta hastalığı, öncelikle orta yaş ve üzerindeki kişileri etkiler ve özellikle 60 yaş üstü kişilerde daha yaygındır.
Et görünümü bir dejenerasyon olduğu için bu bölgede yapı değişmiştir ve bu kitle damla veya önlemler ile geçmez. Et görüntüsünden rahatsız olma ve çok fazla yanma batma yaşayanlara cerrahi düşünülebilir.
GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Pinguekula ve pterjiyumda genellikle tedavi gerekli olmaz. Ama lezyonlar gözlerde bir rahatsızlığa neden oluyorsa, görme kaybı meydana geliyorsa ya da görüntüsü kozmetik olarak sizi rahatsız ediyorsa tedavi gerekli bir hale gelir. Pterjiyumda tedavi, büyüme hızı, lezyonun büyüklüğü ve yol açtığı şikayetlere bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri