Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Bakteriyel konjonktivitin geçmesi ilaç tedavisi ile 3-4 gün kadar sürer. Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
Viral kaynaklı olanlarda enfeksiyon hızla yayılabilir. Özellikle öksürme ve hapşırma ile bile bulaşabilir. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyon, göze değen el ya da eşyalara temas ile başkasına bulaşabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Göz içi iltihabı yani üveit ortada yer alan uvea tabakasının iltihabına verilen isimdir. Buradaki iltihap gözün tüm dokularını olumsuz etkileyerek görmede ciddi sorunlara neden olabilir. Göz içi iltihabı düzenli aralıklarla takip edildiğinde tedavide başarı elde edilir.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Pansuman gerekmez. Hasta günde 3 defa 4 hafta reçete edilen antiinflamatuvar ve antibiyotik göz damlası beyaz kapak damlalarını damlatır.
Hastalığın 1 hafta kuluçka süresi vardır. Enfeksiyon 10 ile 20 gün arasında sürebilir. İlk on günlük süreçte başkasına da bulaşabilir. İnsandan insana; daha çok direkt temas ya da hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşır.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Göz akıntısı tedavisi
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
Göz çapağı gözün köşesinde biriken mukus, yağ veya cilt hücreleri ile diğer kalıntılardan oluşur. Ne kadar buharlaştığına bağlı olarak kuru, ıslak veya yapışkan olabilir. Gözde sarı veya yeşil renkte olabilen çapak yeni doğan ve küçük bebeklerde sıklıkla görülebilir.
Gözde sümüksü çapak oluşumunun temel nedeni yağ, deri ve hücrelerdir. Enfeksiyonlara bağlı olarak göz sıvısının yoğunlaşması sümüksü çapaklanmanın oluşumuna neden olur.
Bu damlalar nedeniyle görme seviyenizde 1-2 saat süren geçici bulanıklaşma olacaktır.
Suni gözyaşı damlası, genellikle günde iki kere (sabah ve akşam) kullanılır; ancak kuruluğun şiddetine, gözde enfeksiyon olup olmamasına bağlı olarak, kullanım sıklığı değişir.
Tedaviniz devametmesi gerekiyorsa yeni ilaç alınız. Genelde şişelerin açıldıktan sonra kullanılması önerilen süre 4 haftadır. Bu süreyi takip etmek için ilacı kullanmaya başladığınız tarihi kutu üzerine yazınız. Eğer ilacın kontamine olduğunu düşünüyorsanız, bu süreyi daha kısa tutmanız gerekir.
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
Göz iltihabı çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Enfekte kişilerle temas, yüzme havuzları, kaplıcalar en önemli bulaşma sebebidir . Bu organizma öpüşme, tokalaşma ile veya gözden göze de bulaşabilir.
Çayın içerisinde bulunan flavonoid adı verilen antioksidanların katarakt, sarı nokta hastalığı ve bazı göz tansiyonu tiplerinden koruduğu bilinmektedir. Özeli bir flavonoid olan gallakatekin adı verilen molekül retinada birikir ve retinayı ultraviyole ışınlarının olumsuz etkisinden korumaktadır.
Genelde herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Zamanla kan lekesi yavaş yavaş kendi kendine kaybolur. Bu olay kan lekesinin büyüklüğüne göre günler veya haftalar alabilir. Gözde yanma ve batma var ise suni göz yaşı kullanılabilir.
İyileşen konjonktivitler dikkat edilmemesi halinde yeniden tekrarlayabilir. Bu enfeksiyonların sık tekrarlaması ise gözde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Hastalık çoğunlukla 7-21 günde düzelir. Tedavide amaç imun sistem enfeksiyonla mücadele ederken,kişinin göz semptomlarını rahatlatmaktır. Soğuk kompres, damarların büzüşmesine neden olan vazokonstürüktüf ajanlar, suni gözyaşı damlaları, kortizonlu damlalar tedavide kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri