Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Papatya çayı ile birlikte göz iltihabını geçirmek mümkündür. Papatya çayını dolapta bir süre soğumaya bıraktıktan sonra temiz bir havlu ile birlikte soğuk kompres ile birlikte gözlere uygulanır.
Birçok kişinin sıklıkla başvurduğu göze çay pansumanı şekersiz çay ile yapılmalı. Şekerli çayla yapılan pansumanların çeşitli enfeksiyonlara ve buna bağlı görme kaybına neden olma riski var. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
İlgili 20 soru bulundu
Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız. Ilık sıcaklıktaki poşetleri gözünüzü kapattıktan sonra göz kapaklarınız üzerine 15-20 dakika kadar bırakınız.
Ayrıca demleme işlemini yaptığınız demliğin de temizlenmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bu pansuman, kirpik diplerinde biriken ya da göz kapaklarında oluşan çapakların da temizlenmesini sağlar. Göz doktorları, çayla yapılan göz pansumanını onaylamakla birlikte her göz için en fazla 40-45 saniye yapılmasını önerir.
GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Dinlenmiş siyah çay, antiseptik özellik göstermektedir. Bu yönüyle pamuğa dökülerek göz üzerine pansuman yapıldığında gözü dinlendirir ve mikropların – iltihabın çözülerek kaybolmasına yardımcı olur.
GÖZ İLTİHABI TEDAVİSİ
Bakteriler enfeksiyonun sebebi ise, antibiyotik göz damlaları tedavi için kullanılır. Alerjik reaksiyon durumunda, mümkünse alerjenle temastan kaçınılmalıdır. Alerji özel göz damlaları ile hafifletilebilir. Antiviral göz damlaları viral enfeksiyonlara karşı sıklıkla kullanılır.
Soğuk bir çay poşeti kompresi, kuruluk ve iltihabın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kırmızı gözlere iyi gelir: Kırmızı veya kanlı gözler, göz yüzeyinin altındaki kan damarları tahriş olduğunda ortaya çıkar. Gözlerin üzerine soğuk çay poşeti kompresleri koymak bu tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir.
Tedavi edilmesi ise; antibiyotik, kortizon içeren damla tedavisi uygulanır. Korneada beyaz benekler şeklinde ortaya çıkan virüs bulaşması belirtisidir. Virüs ilerlerse uzun süreç yaşanmasına neden olabilir. Basit mikrop kapmalarda; ballı su, papatya suyu, gibi bitkisel sularla kompres yapmak iyi gelebilir.
Siyah çay göz banyosu sırasında gözlere, çay poşetlerinde uygulama yapılır. Bu işlem sırasında poşetin fazla suyu sıkılır ve böylece göze sıvı girmez. Hazır çay pansumanlarında, ürünlere işlem için uygundur ve bu sebeple herhangi bir ön hazırlık gerektirmez.
Toker, pansuman yapılacak çayın şekersiz olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Göz pansumanı şekersiz çayla yapılmalı. Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz.
Virüslerden (nezleye neden olan virüslerin benzeri virüslerden) kaynaklanır. Viral tip çok bulaşıcıdır, ancak genellikle birkaç gün içinde tedaviye gerek olmadan kendi kendine iyileşir.
Siyah çay özündeki kateşinler (antioksidan) sayesinde kanser ile mücadelede önemli yer tutar. Bunun ile birlikte; enfeksiyon, kemiklerin kuvvetlenmesi, karaciğer detoksu, cildin parlaması, hafızanın kuvvetlenmesi gibi pek çok faydası vardır. Çayı şekersiz tüketmek antioksidan ve yaşlanmaya karşı etkilidir.
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Papatya çayı: Sakinleştirici ve nemlendirici bir etkiye sahip olan papatya çayı göz ağrısına karşı tercih edilebilir. Bunun için papatya çayını buzdolabında soğuttuktan sonra temiz bir havlu yardımıyla gözlere kompres yaparak uygulanabilir.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Gözde beyaz-sarı-yeşil akıntı ile birlikte kızarıklık da bulunur. Çok çeşitli bakteri ve virüsler buna yol açabilir, enfeksiyonun kaçıncı gün başladığı çoğu zaman oldukça önemlidir ve hangi mikroba bağlı olduğu ile ilgili bilgiler verir. Tedavi mutlaka etkene yönelik ve hemen yapılmalıdır.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Sıcak Kompres Uygulama
Sıcak suya batırılan temiz bez sıkılarak nemli hale getirilir. Bu şekilde gözün üstünde 10 dakika kadar bekletilir. Günde 1-2 kez yapılan bu uygulama gözde rahatlama sağlayacaktır.
Göz banyosu için yapılması gerekenler son derece basittir, göz paletlerine veya çok derin olmayan bir kahve fincanına kaynatılmış su koyun daha sonra oda sıcaklığına gelene kadar beklettiğiniz suyu gözünüzün içerisinde biriken toz ve benzeri ne varsa gözlerinizi açıp kapatarak temizleyin.
Göze limon sıkmanın gözlere daha parlak bir görünüm kazandırması ve gözleri temizleme etkisi sebepleriyle iyi olduğu söylenir. Limon içinde barındırdığı asit oranı sebebiyle aslında gözü yakar. Bunun gibi göze yapılan başka uygulamalar da mevcuttur fakat bu doğal yöntemler konu göz olduğunda bazen tehlikeli olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri