Geç kahvaltı forma girmeye yardımcı bir etken olabilir Geç kahvaltı insülin artışını durdurmanın yanı sıra yağlanmayı azaltıyor ve kilo vermeyi hızlandırıyor.
İşin bilimsel boyutuna baktığımızda; vücudumuz gün boyu kalori yakmaya devam eder. Siz uykudayken bile, az da olsa kalori yakarsınız. Sabah kalktığınız da ise kan şekeriniz düşük seviyededir ve vücudumuz akıllı bir mekanizma olduğundan kan şekerinizi optimal düzeye çeker ve yağ yakımı sabah devam eder.
Sabah kahvaltısı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, sinirlilik ve dikkatsizlik gibi sorunlar yaşanır. Kahvaltı gece boyunca düşük seviyelerde olan metabolizma hızını %20-30 oranında artırır. Kahvaltıyı atlamak sonraki öğünde daha çok yemek yemenize sebep olur.
Kahvaltı Geç Saate Bırakılmamalı
Kahvaltı saatini geç olarak belirlediğinizde vücut kitle indeksini olumsuz etkiler ve vücudunuzda yağ birikmesine temel oluşturursunuz; ancak erken saatlerde kahvaltı yaptığınızda daha kolay kilo verebilirsiniz. Uzmanlarca en ideal kahvaltı saati, saat 7.00 ile 10 arasında olandır.
Metabolizmamızın en hızlı çalıştığı sabah saatlerini uykuyla ve hiçbir şey yemeden geçirmek kilo alımımızı kolaylaştırır, vermemizi ise zorlaştırır. Öğün araları 2.5-3 saatte bir olacak şekilde planlanmalı.
İlgili 20 soru bulundu
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Klasik bir diyet kahvaltı listesi içinde genellikle, yumurta, peynir, zeytin ve tahıllı ekmek gibi yiyecekler bulunur. Yumurtayı yumurta makinesi ile haşlayarak tüketebilirsiniz. Ancak bu kahvaltı türünün yanı sıra, daha pratik olan süt, yulaf ezmesi, muz ve ceviz gibi ürünlerle de kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Daha geç saatte kahvaltı yapanların vücudu ise yavaş yavaş daha az insülin üretiyor. Kan şekeri yükseliyor. Geç kahvaltı yapanların diyabet, obezite, koltesterol, kalp ve damar hastalıkları riski artıyor. Kahvaltı için 10.00'a kadar beklemek, erken ölüm riskini artırıyor.
Metabolizma ve kilo kaybı için en sağlıklı beslenme şekillerinden biri olarak kabul edilen aralıklı oruçta 14 saat aç kalmanın tek yolu kahvaltıyı 11'de yapmak. Birkaç ay boyunca bu stratejiyi sürdürmek insanların genellikle 2 ila 5 kilo vermesine yardımcı oluyor.
İdeal öğün sayısı ve saatleri; kişinin yaşam tarzı, aktivite düzeyi, vücut tipi ve diyet amaçlarına göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir.
Pek çok diyetisyene ve uzmana göre kahvaltı, vücudumuzun enerjisini karşılayabilmesi için ihtiyaç duyduğu bir öğün... Yine uzmanlara göre vücudumuz gece boyunca büyüme ve tamir amacıyla bol miktarda enerji harcadığı için dengeli bir kahvaltı ile enerjinin yanı sıra protein ve kalsiyum seviyesini takviye etmiş oluyor.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Ortalama 8-9 saatlik açlık sonrası vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar. Bu yüzden de en önemli öğün kahvaltıdır. Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcıdır. İhtiyaç olan enerjinin karşılanmasını sağlar.
Açlık süresi içerisinde vücutta depolanan yağlar yakıldığı için hızlı kilo verme sağlanabiliyor. Buna ek olarak 8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji kaynağı olan mitokondriyanın fonksiyonu uyarılıyor.
Yatmadan önce ne yemek zayıflatır sorusuna verilecek en etkili cevap karabiberdir. Yatmadan önce tükettiğiniz gıdalarda baharat olarak karabiber kullanmanız: Vücudunuzun uyurken yaktığı yağ oranını artırır. Yalnızca yatarken değil, her öğünde karabiber tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Çoğunlukla hafife alınan kahvaltı menülerinde ikram edilen yiyeceklerin verdiği enerji, 4 bin kaloriyi bulabiliyor. Şurada Paylaş! Diyetisyen Ayşe Şahika Karagöz, ölçüsüz yapılan kahvaltıların fazla kiloya yol açtığını söyledi.
Bu sebeple kahvaltı, atlanmaması gereken temel bir öğündür. Kahvaltıda ortalama olarak 350 kalori almanız gerekmektedir.
Kahvaltı kalorisi kişiden kişiye değişen bir değer olmakla birlikte günlük 350-500 kalori arasında olur.
Uyandığımızda kahvaltı ederek, ihtiyacımız olan enerjiyi almak fiziksel ve psikolojik açıdan kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Kahvaltı etmeyen kişiler yorgunluk, güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, kan şekeri düşüklüğü ve gün boyu uykusuzluk yaşarken, kahvaltı edenler daha enerjik olur.
Bizim kültürümüzde brunch nedir diye soracak olursanız, sabah ile öğle yemeğini birleştirici güce sahip, bir nevi geç saatte yapılan kahvaltı öğünü cevabını verebiliriz.
Bazı kişiler sabah uyanınca insülin ve kortizol yükseldiği için en az 2-3 saat sonra kahvaltı yapılmalı diyor. Bazı kişiler en geç 15 dakika sonra yapılası gerektiğini, kahvaltının çok önemli olduğunu söylüyor.
Özellikle zayıflamak için sabah aç karnına ne yemeliyiz diyorsanız limonlu suyu tercih edebilirsiniz. Her sabah uyandığınızda 1 bardak ılık limonlu su içmek de zayıflamaya destek olacaktır.
Diyette simit yemenin bir sakıncası yoktur. Doğru oranda atıştırmalık olarak simit tercih edilebilir. Diyette ara öğünlerde simit yeneceği zaman yarım porsiyonu geçmemek gerekir ve beyaz undan yapılan simit yerine kepekli simiti tercih etmek daha doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri