Göz alerjisinin en iyi tedavisi alerjiye neden olan durumlardan kaçınmaktır. Ancak özellikle mevsimsel alerji söz konusuysa bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Göz alerjisi tedavisinde yaygın olarak denenen yöntemlerin başında antihistaminik ilaçlar, dekonjestanlar ve göz damlaları gelir.
Gözlerinizdeki şişliği ve kızarıklığı azaltmak için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Alerjiye sebep olan maddeyle (alerjen) temasını kesmek en iyi tedavi yöntemidir. Eğer alerjen biliniyorsa, bu maddenin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır.
Göz kapaklarında şişlik, sulanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler şiddetli bir şekilde alerji yapan maddeyle temastan sonra birden ortaya çıkar. Şikayetler, genellikle alerjen ile temas kesildikten yaklaşık 48 saat içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Göz alerjisi semptomlarını hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri göz damlaları olarak kabul edilir. Göz damlaları dışında yapay gözyaşı, alerji aşıları, kortikosteroidlerle birlikte doğal olarak ılık su, göze çay kompresi de göz alerjisine iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Alerji tedavisinde temel prensip alerjiye neden olan etkenden uzak durmaktır. Hastalık ilaç kullanımı ve destek tedavilerle hafifletilebilir. İlaç tedavisinde antihistaminikli ve kortizonlu göz damlaları kullanılır. Bu süreçte herhangi bir şikayet oluştuğunda hastanın göz doktoru tarafından görülmesi gerekmektedir.
Alerjiler. Göz kapağı şişmesinin en yaygın nedeni gözde meydana gelen alerjilerdir. Göz alerjileri, gözde kaşınmaya, göz kapağının tahriş olmasına ve şişmelere sebep olabilir. Göz alerjisi, polen ya da toz gibi maddeler yüzünden ortaya çıkarak gözleri etkilemesinden dolayı oluşur.
Genellikle mevsimsel alerjilere bağlı geçici bir durumdur. Göz alerjisi ev hayvanlarının kepeklerinden, tozdan, polenlerden, dumandan, parfümden ve hatta yiyeceklerden kaynaklanabilir. Eğer alerjinize sebep olan durumdan kaçınmayı başaramazsanız, alerjiniz şiddetlenebilir.
Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30'u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar.
Burun akıntısı, hapşırık, gözlerde şişme, sulanma kaşıntı ve kızarıklık, boğazda kuruma hissi göz alerjisinde en sık görülen belirtilerdir.
Göz alerjilerinin tedavisinde antihistaminik ve dual etkili alerji damlaları kullanılmaktadır. Bu damlaların yanında zaman zaman soft steroid damlalar ve topikal anti inflamatuar damlalar da önerilebilmektedir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
Göz kapağı şişliği günlük hayatta sık karşılaşılabilen bir sorundur. Ağlamaktan arpacığa, göz enfeksiyonundan alerjilere kadar pek çok durum göz şişmesi nedenleri arasında yer alır. Göz kapağındaki şişlik çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelse de bazı şişliklerin tedavi edilmesi gerekir.
Göz kaşıntısı, İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen limon – melisa çayı kürü ile çözüm bulan pek çok kişiden biri olabilirsiniz. Bu kürün faydasını görmek için limon – melisa çayını demledikten sonra yudum yudum içmelisiniz.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Kaşınan göze sıcak veya soğuk uygulamak kaşıntının azalmasına yardımcı olur. Bunun için bir havlu sıcak veya soğuk suyla ıslatılarak gözün üzerine koyulabilir. Kuru göz problemi yaşayan kişiler odalarında hava nemlendirici buhar makineleri kullanabilir. Nemli hava gözdeki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesini sağlar.
Kortikosteroid göz damlaları, uzun süreli veya şiddetli göz alerji reaksiyonlarının tedavi edilmesi için reçetelendirilir. Kortikosteroid göz damlaları sıklıkla kısa bir süre için önerilir, çünkü olası yan etkileri kataraktları, glokomu ve yüksek göz tansiyonunu (oküler hipertansiyonu) içerir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Ani gelişen alerjik göz nezlesinde, alerjen maddeyle yoğun temas sonrası kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik gibi şikayetler görülür. Alerjik göz nezlesine sıklıkla alerjik burun şikayetleri de eşlik etmektedir. Her iki gözde de belirtiler görülür.
Alerji kaşıntısı için soğuk kompres uygulamak kaşıntıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Cilt soğuk ile maruz kaldığında, kan damarları daralır ve bu da kaşıntı ve iltihabı hafifletebilir. Bununla birlikte kaşıntıyı önleyecek bir krem sürmek ya da banyo yapmak da fayda sağlayabilir.
Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar verilir. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan topikal ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri