Göz çevresi kuruluğu neden olur? Makyaj alışkanlıkları, sabun, yanlış ürün kullanımı, yüzme havuzlarından gelen klor, cilt bakımı veya saç ürünleri, rüzgar veya toz göz çevresi kuruluğuna sebep olabilecek dış etkenlerden.
Genellikle gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı buharlaşmasının artmasının neden olduğu kuru göz rahatsızlığı; hormonal değişiklikler, otoimmün hastalıklar ve iltihaplı göz kapağı bezleri gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Göz kapaklarında kabuklanma: Blefarit, göz kapaklarının kenarında kabuk veya kabuklanma oluşumuna neden olabilir. Bu kabuklar genellikle kirpik köklerinde birikmiş yağ, ölü cilt hücreleri veya iltihaplanmış sıvılardan oluşur. Göz kapaklarında kaşıntı ve yanma: Blefarit genellikle kaşıntı ve yanma hissiyle ilişkilidir.
Hipetmetrop ve astigmat bozukluklar, kirpik dibi iltihabına (kapak kuruluğu) ve dolayısıyla göz kuruluğuna sıklıkla yol açan göz bozukluklarıdır. Ayrıca okuma, telefon, tablet kullanımı gibi gözü çok yorucu uğraşılar da kirpik dibi iltihabı ve gözde kuruluk yapar.
İlgili 34 soru bulundu
Göz kuruluğu yaygın görülen; ilerleyen yaşla ve çevresel etkilerle artabilen bir hastalıktır. Bu gibi durumlarda tedavisi; hekimin önerdiği biçimde basit düzenlemelerle sağlanabilmektedir. Göz kuruluğunun nedeni otoimmün hastalıklar, A vitamini eksikliği ya da bir travma olduğunda yine hekime danışılmalıdır.
Göz kapakları nasıl nemlendirilir diye soracak olursanız, göz kremi nasıl sürülür kısmında bahsettiğimiz gibi yüzük parmağınızla aldığınız ürünü göz altına çevresine ve göz kapağına hafif masaj yaparak uygulayabilir, böylece göz kapaklarınızı da nemlendirebilirsiniz.
Göz kapakları düzenli olarak temizlenmelidir. Ilık ve ıslak kompresle kabuklar yumuşatılırsa daha iyi sonuç alınır. Küçük ve temiz bir havlunun sıcak suyla ıslatılıp sıkıldıktan sonra 5-10 dakika göz kapaklarının üzerinde tutulması faydalıdır. Havlu soğudukça sıcak suyla tekrar ıslatılarak sıcak kalması sağlanabilir.
Göz kapağı egzaması, üst veya alt göz kapağında kırmızı lekeler ve pul pul dökülmeler şeklinde kendini gösterir. Hepsinden önemlisi, çok kaşıntılıdır ve önlenemez bir kaşıma dürtüsüne neden olur. Bu, iltihabın uzun sürmesine ve şiddetlenmesine ve ödem oluşumuna sebep olur.
Çeşitli dermatit türleri, göz çevresinde ve göz kapaklarında egzama üretebilir. Bu durum, renk değişikliği, kaşıntı ve şişmeye neden olur. Atopik, temas ve seboreik dermatit, göz bölgesinde egzamaya neden olabilir. Alerjenlere veya tahriş edici maddelere maruz kalmanın bir sonucu olabilirler.
Göz kaşıntısı ile birlikte göz kapaklarınızda da kaşıntı varsa, doktor göz çevresine uygun yatıştırıcı bir nemlendirici krem, hatta şiddetli inflamasyon durumlarda birkaç gün süreyle kullanılmak üzere kortizonlu bir krem reçete edebilir.
Göz kuruluğu için göz hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir. Göz hastalıkları uzmanları, göz kurumasının hangi nedenlerden ortaya çıktığını tespit edebilir ve kişiye özel tedaviler sayesinde göz kuruluğuna bağlı ortaya çıkan şikâyetleri ortadan kaldırabilirler.
Göz çevresindeki deri oldukça ince ve hassas olduğu için kurumaya daha eğilimli olur. Bu nedenle göz çevrenizi nemlendirmek ve en iyi bakımı sağlamak için göz kremini, elmacık kemiklerinin üzerine, kaş kemiğine, göz kapağına ve kaz ayaklarına uygulamalısınız.
Sjögren sendromu (okunuşu “Şögren sendromu) (kuruluk sendromu) kuru ağız ve kuru göz bulgularına yol açan bir hastalıktır. Vücudu dışarıdan gelen enfeksiyon gibi zararlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin, düzgün çalışmayıp kendi organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biridir.
Göz kapaklarına uygulanan zeytin yağı gözde nemlendirici etki sağlamakta ve göz kuruluğuna iyi gelmektedir. Cildi yumuşatıcı özelliği sayesinde göz kapaklarında yumuşama sağlar ve kaşıntıyı hafifletebilir. Zeytinyağı göze uygulanırken göze temas etmeyecek şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir.
Göz kapağı egzaması olan kişiler kaşıntıyı önlemek için krem kullanmalıdır. Göz kapakları kaşınsa dahi ovulmamalı ve çizilmemelidir. Göz kapakları, tahriş edici maddelerden korunmalı ve gerektiği taktirde gözlük kullanılmalıdır. Göz kapaklarına günlük nemlendirici kremler sürülmelidir.
Tedavide en önemli husus göz kapağının temizliğidir. Kirpik dipleri bebek şampuanı ile yıkanmalıdır. Bir el havlusu yardımıyla kapaklar üzerine uygulanan sıcak pansuman, kepeklenme ve yağlı akıntıları gidermede oldukça faydalıdır. Bunlardan fayda alınamazsa antibakteriyel göz damlaları tedaviye eklenir.
Gözlere ılık kompres uygulamak: Tedavide her gün düzenli olarak sıcak nemli ve temiz bez ya da pamuk ile göz kapağına ve kirpik diplerine masaj yaparak hijyen sağlamak blefarit tedavisinde faydalıdır. Ilık çay banyosu da gözleri rahatlatmak için yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir.
Kullanıcılara göre, makyaj sonrası göz kenarlarına vazelin sürmek, gözlerin sulanmasını, akmasını önlüyor. Vazelinin gözlerdeki tek kullanımı bu değil. Bazılarına göre vazelin kirpiklerin uzamasını ve gürleşmesini sağlıyor.
Göz Kapağı Egzaması Neden Olur? Bazı makyaj malzemeleri markaları, parfümler, havadaki alerjenler, kontakt lens suları ve yapay kirpikler göz egzaması rahatsızlığına neden olur. Bu nedenlerin dışında dermatit ve sistemik eritem gibi diğer otoimmün bozukluklar da göz egzamasına yol açar.
5) Aloe Vera
Artık herkesin evinde bir aloe vera bitkisi yetiştirdiğini görürseniz şaşırmayın; çünkü bu bitkinin cilde faydaları saymakla bitmez. Aloe vera göz çevresindeki şişlik ve kızarıklığa iyi geldiği gibi göz kapağı düşüklüğünün de iyileşmesini sağlar.
Göz kapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık, kabuklanma ve dökülme meydana gelebilir. Bu duruma konjunktiva denilen kapak içi bölgesinin iltihabı eklenebilir. Gözde aşırı yaşarma izlenir. Kapakta uzun süreli iltihap şekil bozuklukları yaparak kapağın içe veya dışa dönmesine sebep olabilir.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Kremsi, jöle tarzında bir yapısı vardır. Uygulanması da bu anlamda çok kolaydır. Cildi nemlendirirken beslenmesine katkıda bulunur. Akşamları yatmadan bir tabaka halinde göz çevresine uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri