YKS-TYT ve YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunlu mudur? ile YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunludur.
Harp Okulları için; 2023 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testine girilmesi gerekiyor. 2023-YKS'nin 2. Oturumu olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) girilmesi gerekmektedir.
MSÜ sınavında sadece TYT var lakin KARA, HAVA ve DENİZ için 3 ay sonra gireceğin AYT sınavını da baz alırlar. Sadece Kara mı eşit ağırlık ile alıyor yani.
Milli Savunma Bakanlığı, MSÜ teklifi doğrultusundabir taban puan belirleyecek ve bu puanı 2021 TYT için isteyecek.
MSÜ 2022 Erkek öğrenciler için Kara ve Deniz Harp Okulu sayısal puan türü 277,078 puan ile kapattı. Milli Savunma Üniversitesi sınavından (SAY) 280 puan alabilmek için Türkçe 18 Net, Matematik 21 Net, Sosyal Bilimler 3 Net, Fen Bilimleri 10 Net yapmanız gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
MSÜ sayısal, sözel ve eşit ağırlık net puanı kaç? Milli Savunma Üniversitesi Sınavına girecek olan adayların, YKS'ye girmesi ve TYT'den 200 ve üzeri puan almış olması gerekmektedir. Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türüne göre öğrenci alım yapmaktadır.
Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru için ÖSYM 2023 tarihinde yapılacak Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına katılmış olmak ve bu sınavdan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek olan çağrı taban puanı almış olmak şartı vardır.
Oturumu olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT); Astsubay Meslek Yüksekokulları için 2021-YKS 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) girmeleri gerekiyor.
Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yer alan kuvvet komutanlıklarına bağlı olarak görevlerini yerine getirir. Subayların en önemli görevi ise başında bulundukları birlikleri, ordu hiyerarşisine göre sevk ve idare ettirmektir.
1) Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm, Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır. bölümü uygulanır. 3) Ağırlık alt ve üst sınırlarının hesaplanmasında vücut kitle indeksinin alt sınırı 19 (kg/m²), üst sınırı 26 (kg/m²) olarak esas alınmıştır.
Harp okulları için kadın ve erkek, Astsubay yüksekokulları için ise erkek öğrenci alımı gerçekleşir. Gün ve aya bakılmaksızın harp okulları adına en fazla 20 yaşında olmak gerekir. Astsubay meslek yüksekokulları için ise en fazla 21 yaşında olmak gerekmektedir.
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavdan geçecek bir puan alan sınava giren kişiler, YKS (TYT, AYT) olarak adlandırılan üniversite sınavından da yeterli seviyede puan alırlarsa MSÜ harp okulları için mülakatlara girebilirler.
Aday öğrenciler için MSÜ yaş sınırı en fazla 20 olarak belirlenmiştir. Bu sınır harp okulları için geçerlidir. Astsubay meslek yüksekokulları ise en fazla 21 yaşındaki kişileri almaktadır.
Eğitim Şartları: Subay olmak isteyenler için en az lise diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Bazı subaylık branşları için ise üniversite mezunu olma şartı bulunur. Özellikle Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu gibi askeri okullara başvuracak adaylar için üniversite eğitimi zorunlu olabilir.
Kara, Deniz, Hava Harb Okulları ile Üniversitelerin muhtelif fakültelerinin ve yüksekokulların birinci sınıflarında Millî Savunma Bakanlığı hesabına okuyan Öğrencilere ve Yedek Subay Okulu öğrencilerine ayda 30 lira, daha yukarı sınıflarda okuyanlara ayda 40 lira harçlık verilir.
11. Sınıf öğrenciler, henüz mezun olmadıklarından başvuru yapmaları mümkün değildir. Öğrencilerin sınava başvurabilmesi için 12. Sınıfta ya da mezun olmaları gereklidir. Kayıt sürecinden önce öğrencinin kesin mezuniyet belgesi almış olması gereklidir.
Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'na, sözel, eşit ağırlık ve sayısal olmak üzere 3 puan türünden öğrenci alımı yapmaktadır.
Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde, Harp Okulları için farklı puan türleri kullanılmaktadır. Kara Harp Okulu; MSÜ - Sayısal ve MSÜ - Eşit Ağırlık Puanı ile, Deniz Harp Okulu; MSÜ - Sayısal Puanı ile, Hava Harp Okulu ise yine MSÜ – Sayısal Puanı ile alım yapmaktadır.
En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Bildiğiniz gibi PMYO Lise Mezunu Polis alımı YKS-TYT puanı üzerinden yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılında yapılan YKS den TYT de en az 250 ham taban puanına sahip olmak gereklidir. Ayrıca, şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, 200 Ham Taban puanı şartı aranacaktır.
Kadın polis olma şartları ile erkek polis olma şartları aynıdır. Tek fark kadınlardaki boy, kilo ve diğer fiziksel şartlardır. Örnekler olarak; kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm'den kısa boylu olmamak veya buna uygun boy kilo endeksine sahip olmaktır.
TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
Subay Ne Kadar Maaş Alır? Subay olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Subay maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.500 TL civarındadır.
Dört senelik mezunlar için subay olma konusunda iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlki askeri lise sınavlarına girerek ikincisi ise lisans eğitimi ve lisans mezunu şeklinde subaylık sınavlarına başvuru yapmaktır. Dört senelik mezun olanlar TSK hizmetinde çalışabilirler.
Muvazzaf subayların aldıkları eğitim 'Temel Askerlik Ve Subaylık Anlayışı' kazandırmaya yönelik olarak düzenlenmiş bir dizi eğitim programını kapsar. 4 aylık süreç içerisinde adaylar hem teorik ve uygulamalı pek çok eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimler oldukça sıkı ve zorludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri