Arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucu gelişir. Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri neden olur. Bu enfeksiyon; temiz olmayan ellerin göz bölgesine götürülmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında hijyene dikkat edilmemesi sonucu gelişebilir.
Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Arpacık neden çıkar, toplumda sıklıkla karşılaşılan arpacık ya da diğer adıyla “it dirseği”, göz kapağı bezlerinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Elin sürekli göz ile temas etmesi sebebiyle göze bakteriyel enfeksiyon bulaşması sebebiyle oluşur.
Gözde arpacık çıkması sık karşılaşılan ve çoğu zaman zararsız bir durumdur. Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Göz kapağı şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır. Gözde arpacık ortalama 1 hafta içinde geçer.
Papatya çayı kompresi: Papatya çayının antienflamatuar özellikleri olabilir. Çay poşetini ılık suya batırıp arpacık üzerine yerleştirmek, şişliği azaltabilir. Aloe vera jeli: Aloe vera, cildi yatıştırmada etkili olabilir. Temiz aloe vera jeli arpacığın üzerine nazikçe sürmek, rahatlama sağlayabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Arpacık sık karşılaşılan bir enfeksiyondur ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolur. Arpacığın çıkacağı hissedildiğinde ya da bölgedeki şişkinliğin farkına varıldığında ılık ve nemli bir bez ile bölgeye kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgedeki hassasiyeti ve ağrıyı azaltabilir.
Göz kapak iltihabı düzelmiş olsa bile sıcak pansuman, masaj ve temizlik belli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca omega-3 tüketimi artırılmalı, katı yağ ve margarin türevi zararlı yağları içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Seboreik dermatit ve rozasea gibi cilt hastalıkları varsa bunların tedavisi yapılmalıdır.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Göz kapağı, yapısı gereği alerjenlere, bakteri, virüs ve darbelere karşı duyarlıdır ve kolayca şişer. Buradaki şişme ayrıca, uyku eksikliği ve yorgunluğa bağlı olarak da ortaya çıkar. Kişilerin uzun süre uykusuz kalması ve yoğun iş temposu, göz kapaklarında şişme oluşmasına sebep olabilir.
Ağrılı ve kızarık dönemi geçen arpacıklar ise kist haline gelerek şalazyon olarak adlandırılırlar. Kronik dönemde sıcak pansumanın faydası yoktur. Cerrahi tedavi uygulanır. Şalazyon çıktığında 1 ayı geçirmeden cerrahiye almak en iyi çözümdür.
Arpacık, tıpta “göz sili enfeksiyonu“; halk dilinde ise “it dirseği” olarak da adlandırılmaktadır. Toplumda sıkça görülen bu rahatsızlık, toz, mikrop, stres veya gözün kendi yapısı gibi nedenlerden meydana gelmektedir.
Mikrop oluşumuyla birlikte de bu yağ bezelerinin tıkanması gerçekleşebilir ve bu durum o bölgede çok küçük bir enfeksiyon görülmesine neden olabilir. Vücut direncinin problemli olduğu dönemler, stres, uzun süre uykusuzluk, aşırı yorgunluk gibi faktörler arpacık oluşumunu tetiklemektedir.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Arpacık bir enfeksiyon olduğundan tedavisinde antibiyotikli krem ve göz damlaları kullanılır. Ancak aynı zamanda yağ bezlerinde tıkanıklık olduğundan bu tıkanıklığın açılması tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle göz kapağına sıcak kompres uygulamak ve çay pansumanı yapmak tedavide genelde etkilidir.
Arpacık Tedavisi
Günde 3-4 kez 10-15 dk yapılması önerilir. Bunun dışında su ile seyreltilmiş bebek şampuanı veya kirpik dibi iltihabı için geliştirilmiş şampuanlar (genellikle çay ağacı yağından üretilir) kullanılarak göz kapakları yıkanabilir.
Göz kapağındaki şişlik çoğunlukla zararsızdır ve kendiliğinden düzelir. Ancak bazı durumlarda şişlik tedavi gerektiren bir duruma bağlı gelişmiş olabilir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde geçmeyen göz kapağı şişliği için doktora başvurmak yararlı olur.
Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir.
Göz kapak şişlikleri bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En sık nedeni göz kapak enfeksiyonlarıdır. Göz kapak enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkan şişliklerde genellikle gözde batma, yanma, çapaklanma gibi şikayetler de olur. Yine göz kızarıklığı da göz kapak enfeksiyonlarına eşlik edebilmektedir.
Göz kapağı iltihabı (Blefarit) bir göz kapağının kenarında, kirpiklerin dışa doğru uzadığı ve arkasında da yağ bezlerinin olduğu bölümde görülen bir hastalıktır. Bu, çok yaygın bir sorundur ve genellikle; cildi yağlı olan, kepek sorunu ya da gözleri kuru olan kişilerde görülür.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Tedavi edilmediği durumlarda iltihaplanma ve enfeksiyon göz tabakalarına ilerleyebilir. Kişinin kirpik diplerinde hasara neden olabilirken, kirpik dökülmeleri yaşanabilir.
Kapak üzerinde hassas, kızarık, sivilceye benzeyen abse tarzında bir şişlik yapar. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ya da iltihap kirpik diplerine yakın bir bölgeden dışarıya boşalır. Şalazyon ise göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanmasına bağlı fokal bir inflamatuar lezyondur. Burada enfeksiyon olması şart değildir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri