Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Amacı olgular arasındaki ilişkileri tanımlamak ve tahmin ederek olguların doğasını anlamaya çalışmaktır. Elde edilen veriler sayısal değerlerle anlaşılır hale getirilmeye çalışılır. Verilerin güvenirliğini kanıtlamak ve artırmak önemsenir. Elde edilen verilerin geçerliği istatistiksel değerlere bağlıdır.
Buna göre nitel araştırma yöntemleri; veriden anlam üretilebilmesi, verilerin sınıflaması ve benzeri boyut indirgemelerle anlaşılırlığının sağlanması ve sonuçların yorumlanmasında, kolaylıklar sağlayarak analiz sürecinde üstünlüklerin elde edilmesine olanak tanır.
Nicel araştırmada amaç, bireylerin toplum içindeki davranışlarını gözlemlemek ve deney yolu ile objektif bir şekilde ölçmek ve sayılarla açıklamaktır. Gerçekler arasında oluşan bağları yorumlayabilmek için istatiksel veriler dikkate alınır ve ortaya çıkan sonuçlar rakamsal ifade edilir.
Nicel araştırma şablonları nesnel, ayrıntılı ve çoğu zaman araştırma amaçlıdır. Bu araştırma yönteminden elde edilen sonuçlar mantıklı, istatistiksel ve tarafsızdır. Veri toplama, yapılandırılmış bir yöntem kullanılarak gerçekleşti ve tüm popülasyonu temsil eden daha büyük örneklemler üzerinde gerçekleştirildi.
İlgili 25 soru bulundu
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Araştırma yapmak için çeşitli metodolojiler vardır; nitel ve nicel araştırma bunlardan en öne çıkan iki tanesidir. Nitel araştırma, gözlem ve görüşmeler yoluyla bir bireyin deneyimlerini ve bakış açılarını anlamaya odaklanırken, nicel araştırma sayısal verilere dayalı analizler yapar ve sonuçlar çıkarır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Nitel araştırmada en çok karşımıza çıkan veri toplama yöntemleri görüşme, gözlem ve doküman incelemesidir. Nitel araştırmada bulguların geçerlik ve güvenirliğini artırmak için birden fazla veri toplama yönteminin kullanılması önemlidir.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Nitel araştırma, bir olguyu doğal ortamları içinde derinlemesine anlamaya çalışan bir sorgulama sürecidir. Nitel araştırma “ne “den ziyade “neden “e odaklanır! Sayısal olmayan verilerin toplanmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri