Gözlerde akıntı, uyurken veya gün içerisinde gözün içerisinde biriken mukuslu birikintidir. Yağ ve cilt hücrelerinin birikintisi olan bu akıntı, ıslak veya kuru şekilde gözde meydana gelebilir. Gözlerde kabuklanmaya neden olan göz akıntısı bazen göz sümükleri olarak da anılmaktadır.
Göz altında çıkan beyaz noktalar genellikle milium olarak adlandırılır ve ciltte birikmiş keratin nedeniyle oluşurlar.
Göz akıntısı tedavisi
Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlası ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi sulandırıyor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz satılan antihistaminik göz damlaları ve dekonjestanlar semptomları hafifletebilir.
Arpacık; göz kapağı çevresinde ortaya çıkan, çıban ya da sivilce gibi görünen, iltihaplı ve ağrılı bir şişliktir. Genellikle gözün dış kısmında, göz kapağının üstünde ortaya çıksa da nadiren göz kapağının içinde de görülebilir.
Bu bez, göze kayganlık veren gözyaşını üretir. Işık, gözün saydam ve kubbe şekilli ön bölgesi olan kornea yoluyla göze odaklanır. Gözün arkasında ön kamara adı verilen sıvı dolu bir boşluk bulunur. Bu sıvıya aköz humör adı verilir.
İlgili 25 soru bulundu
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Mukus katmanı gözyaşı film tabakasının iç katmanıdır. Sulu katmanın gözün yüzeyine yayılarak gözü nemli tutmasını sağlar. Mukus olmadan gözyaşı göze yapışmaz. Mukus konjunktivada üretilir.
Viral ve alerjik konjonktivitlerde sıklıkla görülür. Örneğin adenoviral konjonktivit geçiren bir hastanın gözünden ağlar gibi çok miktarda seröz akıntı gelebilir. Mukoid tip ise, akıntının ipliksi tarzda çektikçe uzayan beyaz renkte olduğu durumdur.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Oftalmomiyazis –Halk arasındaki adıyla (Lura) veya (Kumacık), sineğinden atılan larva veya kurt formuyla, gözün beyaz kısmını kaplayan zar, yani konjonktivanın veya kapaklarıyla temasından kaynaklanan hızlı gelişen bir göz rahatsızlığıdır.
Gözün beyaz kısmının pembe veya kırmızı bir renk almasına neden olabilen göz nezlesi diğer adıyla pembe göz olarak da bilinir. En yaygın belirtisi gözde renk değişimi, kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma ve yırtılmadır. Göz nezlesi görüntü olarak rahatsız edici olsa da kişinin görüş kalitesini bozacak bir durum değildir.
Tedavide gündüz antibiyotikli damla, gece uyumadan evvel antibiyotikli pomad kullanılır. Bakteriyel konjonktivit, 10-14 gün içinde iyileşir.
Beyaz noktaların , yani kapalı komedonların tek tedavisi mekanik yol ile cilt bakımıdır. Çünkü cilt yumuşadıktan sonra bu beyaz noktaların boşaltılması gerekir. Bunu da tecrübeli estetisyenlerin dermatolog gözetiminde yapması, cildinize kalıcı hasar oluşturulmaması açısından çok önemlidir.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakterilerin neden olduğu bu tip konjonktivit, tedavi edilmezse göze ciddi zarar verebilir. El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır. Bulaşıcıdır.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer.
Konjonktiv gözümüzdeki beyaz tabakanın ve kapaklarımızın içini kaplayan saydam tabakadır. Bu tabakanın iltihaplanmasına konjonktivit-göz nezlesi denir. Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi etkenlerle olabileceği gibi sıkça allerjik olarak da karşımıza çıkar.
Nistagmus; bir veya her iki gözün, istemsiz olarak hızlı şekilde belirli yönlere doğru hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Bazı durumlarda belirti göstermeden seyreden bir rahatsızlık olsa da genellikle bulanık görme gibi birtakım görme bozuklukları bu duruma eşlik edebilir.
Gözde sklera (beyaz kısım) üzerinde kalan vaskülarize (damarlı) episklera tabakasının çoğunlukla sebebi bilinmeyen steril (mikropsuz) enflamasyonudur.
Bu mukus beyaz veya sarı tonlarda, bulanık ve yapışkandır. Bunula birlikte yumurtlamadan hemen önce mukus miktarı en yüksek seviyesine çıkar. Bu günlerde mukus ise berrak ve kaygandır. Bireyin en doğurgan olduğu zaman bu dönemdir.
Soğuk algınlığı ve grip durumunda fazla mukusun azalmasına yardımcı olmak için çorba veya çay gibi ılık sıvılar içilebilir. Bunun yanında bol sıvı tüketimi yapmak da geniz akıntısı tedavisinde önemlidir.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri