Şalazyon (Göz Kapağı Kisti) Tedavisi İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır. Günde 4-5 defa, 10-15 dakika yapılacak olan sıcak kompres ise salgı bezlerinin rahatlamasını sağlar. Sıcak kompres yapıldığı esnada yavaşça göz kapağına masaj da yapılabilir.
Göz kapağı kistleri, gözdeki salgı kanallarının tıkanması sonucunda gözdeki nemlilik ve yağlanmayı sağlayan sıvıların birikerek bir kist oluşturması ile gelişir. Kistin içeriği genellikle yağ salgıları ve irinden oluşur.
Göz kapağı kisti göz kapağının iç tarafında bir nodül şeklinde hissedilir ve genellikle ağrısızdır. Kistler zamanla büyüyebilir ve görme alanını kısıtlayabilir. Şalazyon tedavi edilmediğinde kalıcı bir şişlik oluşabilir ve bazen göz kapağı üzerinde bir kitle haline gelebilir.
Göz kapağı kisti nasıl geçer sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Göz kapağı kistleri büyük bir oranda zamanla kendi kendine geçmektedir. Bu süreç yaklaşık bir – iki hafta kadar sürmektedir.
Arpacık ile çok sık karıştırılan şalazyon (göz kapağı kisti), gözde bulunan yağ bezlerinin bir sebep nedeniyle tıkanmasıyla oluşan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Gerek ilaçlar gerekse de cerrahi operasyonla tedavi edilebilen şalazyon hayat kalitesini düşürüyor.
İlgili 20 soru bulundu
Şalazyon ameliyatı hastanede yatmayı gerektirmez ve lokal anestezi ile gerçekleşir. Hasta çocuk ise kısa bir genel anestezi yada sedasyonla cerrahi yapılabilir. Cerrahi süresi 5-10 dakika kadar sürer. Cerrahi kapak içinden yapılır bu nedenle dikiş kullanılmaz.
“Göz kapağında beze, göz kapağında yağ bezesi, göz kapağında kist, göz çevresinde yağ bezeleri, göz üstünde yağ bezesi, göz kapağında kitle” sorununuz var ise bu makaleyi sonuna kadar mutlaka okuyunuz. Göz kapağı estetik ameliyatları; Oküloplastik Cerrahi branşı tarafından tedavi edilir.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermediğinden muayene esnasında tesadüfen tespit edilir. Belirti vermeyen kistler çoğunlukla çok küçük veya geçici olan, zamanla kendiliğinden yok olan, dönemsel kistlerdir.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Basit kistlerin çoğu, bu tek seanslık tedaviden sonra belirgin olarak küçülür ya da kaybolur. Ancak bazı durumlarda, ikinci seans ya da kateterle tedavi gerekebilir.
Kist; vücudumuzda içi sıvı dolu olan keselere verilen isimdir. Konjonktiva; göz yüzeyini kaplayan beyaz bölümün üstünde bulunan zar yapıdır. Konjonktival kistler; göz yüzeyinde saydam sıvılar ile dolu ağrısız şişliklerdir. Zaman zaman iritasyona ve gözlerde kızarıklığa yol açabilir.
Göz tümörü belirtileri
Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
Göz cerrahi tarafından uygulanan şalazyon ameliyatı çoğu durumda muayenehanede dahi gerçekleştirilebilen basit bir operasyon şeklinde yapılır.
Göz tümörleri, her yaş grubunda görülebilen tümörlerdir. Özellikle orbita ve göz tümörleri, hastaların yaşamını tehdit eden en önemli hastalıklardandır.
Arpacığı kesinlikle sıkmaya ya da patlatmaya çalışmayın, bu durum enfeksiyonun yayılmasına neden olur.
Şalazyon (Göz Kapağı Kisti) Tedavisi
İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır. Günde 4-5 defa, 10-15 dakika yapılacak olan sıcak kompres ise salgı bezlerinin rahatlamasını sağlar. Sıcak kompres yapıldığı esnada yavaşça göz kapağına masaj da yapılabilir.
Akın Banaz, her bir gözkapağında yaklaşık 25 tane arpacık oluşturabilecek salgı bezi bulunduğu ve bu bezlerin boşaltım kanallarının kirpik diplerine açıldığına dikkat çekiyor. Özellikle ergenlik döneminde, stresli günlerde, yağlı beslenme alışkanlığında şalazyonun daha sıklıkla görüldüğünü kaydeden Op.Dr.
Blefarit (ve meibom bezi disfonksiyonu) için en sık reçete edilen oral ilaçlar, doksisiklin gibi antibiyotiklerdir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Şalazyon bir kapak kistidir. Arpacık, şalazyona dönüştüğü takdirde 1 ay içinde beklenmeden ameliyat yapılmalıdır. Aksi takdirde diğer göz kapaklarına yayılabilir.
Arpacık ile şalazyon nasıl ayırt edilir? Arpacık ile şalazyonu ayırt etmek her zaman kolay olmayabilir. Genel olarak arpacık kapak kenarında olurken şalazyon daha çok kapak kenarından geride olur. Arpacık enfeksiyona bağlı geliştiğinden ağrılı, kızarık ve şiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri