Göz kırpmak deyimi, gözün kısa bir süreliğine açılıp kapanması anlamındadır. Karşımızdaki kişiye bir durumu konuşmadan anlatmak için bu işaret kullanılmaktadır. Aynı zamanda deyimler arasında yerini alan bir söz grubu olarak karşımıza çıkmaktadır.
"Göz kırpmak" birkaç farklı durumda kullanılan bir ifadedir.
Ancak mecazi olarak "göz kırpma" tabiri, birine sırdaşça bir işaret yapmak, flört etmek, anlaştığınızı veya onayladığınızı belli etmek, espri yapmak ya da bir konuyu hafife almak gibi durumlar için kullanılır.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Ku şĭri pek (Göz boncuğu gibi) “kıymetli, değerli” anlamındaki deyimin bir benzeri de Türkiye Türkçesinde vardır. Türkiye Türkçesinde de “değerli, kıymetli” şeyler için “göz bebeği” kullanılır. Öte yandan “ortaya çıkarmak için gözleri çok yoran iş, değerli iş” için de “göz nuru” deyimi kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Gözden düşmek deyimi TDK'ya göre, 'Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi' biçiminde anlatmak mümkün. Artık eskisi gibi önemli olmadığı şeklinde de ifade edilebilmektedir.
"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz kırpmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz kırpmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilgiler. Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Yola düşmek" deyimi, bir yolculuğa çıkmak, bir işe veya maceraya başlamak anlamına gelir. Bu ifade genellikle, bir kişinin belirli bir hedefe doğru fiziksel bir hareket başlattığını veya bir sürecin ilk adımını attığını ifade eder.
"Gözü yükseklerde olmak" deyimi, bir kişinin hedeflerinin ve beklentilerinin yüksek olması durumunu tarif etmek için kullanılır. Bu tabir, büyük hayalleri, yüksek hedefleri olan ve genellikle daha fazlasını başarmak isteyen bireyleri tanımlar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. 2. istenmeyen bir konudan söz etmek.
Özellikle anlık olaylar karşısında insanın gözleri fal taşı gibi açılabilir. Bundan dolayı bu deyim her insanın duymuş olduğu bir deyimdir. Çoğu yerde geçmesi de deyimin çok sevildiğini gösterir.
"Gözü uyku tutmamak" ifadesi, genellikle kişinin kaygı, stres, heyecan, endişe veya benzeri bir duygusal durum nedeniyle uyuyamamasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri