Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Cevap: Gözümüzün yapısında bulunan mercek ince kenarlı mercektir. Açıklama: > Yakınsak mercek olarak da bilinen ince kenarlı mercekler ışığı toplar. >
Göz merceğimiz saydam ve ince kenarlı mercektir. Göz merceği gözümüze gelen ışığı kırarark görüntünün ağ tabakaya ters olarak düşmesini sağlar.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Göz merceği irisin hemen arka tarafında yer alır. Esnek, canlı yapıda bulunan ince kenarlı olan bir mercektir.
Göz merceğinin diğer adı göz billurudur. İris ve göz bebeğinin arkasında yer alır. 4-5 mm kalınlığında ve 9 mm çapında ince kenarlı bir mercektir. Jel kıvamındadır, içerisinde kan damarları bulunmaz.
Kornea kalınlığında incelme.
Miyop ilerledikçe ortalama 570-580 mikron kalınlığında olan göz ön merceği kalınlığı miyop ilerledikçe azalır 470-480 mikron civarına düşer.
Miyop Tedavisi
Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı –içbükey- camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Göz içi mercek (lens), astigmat tedavisi için kullanılan refraktif cerrahi yöntemlerinden biridir. Kişinin uzağı ve yakını net görememe sorunlarına çözüm sağlayan bu mercekler, gözlük kullanma mecburiyetini ortadan kaldırır. Torik mercekler, astigmatın düzeltilmesinde en çok tercih edilen çözümlerdendir.
Bir merceğe gelen ışın merceğe girerken ve mercekten çıkarken olmak üzere iki defa kırılır. Işınları toplayacak şekilde kıran merceklere ince kenarlı mercek, dağıtacak şekilde kıran merceklere kalın kenarlı mercek denir.
*Kirpiksi cisim, göz merceğini sert tabakaya bağlar, kasılması ile göz merceğinin kalınlığı değiştirilir. *Bu sayede ışınların sarı benek üzerinde odaklanması sağlanır.
Gözümüzde bulunan ince kenarlı göz merceğimiz yapısı gereği üzerine gelen ışığı odak noktasına doğru kırar . Dolayısıyla yakındaki cisimlerden büyük açılar ile gelen ışınlar için mercek , kırıcılığını artırmak için kalınlaşır.
Bir göz merceği, bir uçta bir "tüp sonunda" bulunan bir mahfaza içinde birkaç " mercek elemanından" oluşur. Tüp ucu, bağlı olduğu aletin özel bir açıklığına uyacak şekilde şekillendirilmiştir. Göz merceği hedefe daha yakın ve daha uzağa hareket ettirilerek görüntü odaklanabilir.
İrisin hemen arkasında bulunan saydam ve bikonveks bir yapıdır. Pupilla yolu ile göze giren ışığı kırarak retinada odaklar. Ana fonksiyonları şöyle sıralanabilir: Kendi saydamlığını korumak.
Göz içi lens tedavisi, katarakt gibi göz rahatsızlıklarında kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, göz içindeki doğal lenslerin yerine özel teknoloji ile üretilen protez lenslerin yerleştirilmesi prensibine dayanır. Buradaki lens terimi kontakt lenslerle karıştırılmamalıdır.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Çocukluk veya erişkin yaşta ortaya çıkan hipermetropta yakın görme yanında uzak görme de bozuktur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir. Hipermetropide odak noktası, dışbükey mercek ile düzeltilmesi olarak da adlandırılabilir.
Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Astigmat göz kusuru, kalın kenarlı mercek ile düzeltilir.
Yaşımız ilerledikçe korneal kollajen kalınlaşır ve sertleşir. 40 lı yaşlardan sonra sağlıklı kişilerde keratokonus bulgularında ilerleme olmaması bu nedenledir. Benzer bir durum şeker hastalarında (Diabetes Mellitus) görülür. Genç diabetli hastalarda bu nedenle keratokonus bulgularında ilerleme olmaz.
Fotoğraf makinasından gözün temel farkı bir değil iki merceği olmasıdır. Bunlardan birincisi gözün ön dış kısmında göz bebeği önünde yer alan ve odaklamanın %70'ini yapan kornea tabakası ve ikincisi de gözbebeği arkasında yer alan ve odaklama gücünün kalan %30'luk kısmın sağlayan lensimizdir.
Göz İçi Lens Çeşitleri
Sadece uzak mesafeyi görmemizi sağlayan merceklere (lens) monofokal (tek odaklı) , Uzak ve yakını görmemizi sağlayan merceklere bifokal (iki odaklı), Uzak, orta ve yakın mesafeyi görmemizi sağlayan merceklere trifokal (üç odaklı) mercekler denilmektedir.
Her insanda gözün içinde doğal bir lens vardır ve bu lens hem saydam hem de elastiktir. Her yakına ve uzağa bakışta bu lens, esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan mesafeye odaklanabilmektedir. Bu sayede hem uzağı hem de yakını görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri