Göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. Optik sinirden görmenin gerçekleştiği görme korteksine kadar olan görme yolları ve yine beyin korteksindeki hastalıklar nöro oftalmolojinin konusudur. Ayrıca gözlerin uyumlu şekilde hareket etmesi ile de ilgilenir.
Nöroloji ve göz hastalıklarının ilgilendiren ve ortak hastalıkların tanı ve tedavisinin yapan nörooftalmoloji olarak adlandırılan bilim dalı mevcuttur.
Baş ağrısında şikayet eden hasta ya başka bir hekim tarafından göz hekimine refere edilirler ya da intakranien bir patolojinin varlığını veya reddini saptamak için bir nörolog veya nöroşirürjiyen tarafından bir göz hekimine gönderilir.
Hastalığın tedavisi konusunda ilk olarak hastalığa neden olan faktörler tespit edilmelidir. Bunun yanı sıra rahatsızlığın hangi boyutta olduğu da bir göz doktoru tarafından teşhis edilmelidir. Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Göz sinirlerinde oluşan hasarlar bazı belirtilerle anlaşılabilmektedir, bu belirtiler arasında şunlar sayılabilecektir: Görme bulanıklığı, görmede netlik kaybı. Ayrıca bu durum katarakt belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Bakılan nesnelerdeki renklerin soluk ve cansız görünmesi, renklerin tam anlaşılamaması
Somon, ton balığı veya alabalık gibi balıklar bağışıklık sistemini güçlendiren hücre ve sinir sistemini koruyan Omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega-3'ler kuru göz semptomlarını hafifletebilir ve glokoma karşı koruyabilir. Nohut, barbunya, mercimek ve fasulye gibi baklagillerde çinko oranı yüksektir.
Görme bozuklukları psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemler de görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. 'Santral seröz koryoretinopati' dediğimiz retina bozukluğu yine stres nedeniyle retinada oluşan bozukluklardandır ve genelde stresli olaylardan sonra gelişir.
Stres anksiyeteye, depresyona, artan tansiyona, sindirim sorunlarına, migrenlere ve hatta görme değişikliklerine neden olabilir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Artmış basınca bağlı görme sinirlerinin etrafındaki optik kılıfta da basınç artar, buna bağlı görme sinirinde beslenme bozukluğuna bağlı optik atrofi, bulanık görme ve körlük meydana gelebilir. Baş ağrısı genellikle hasta sabah uyandığında şiddetlidir ve bazen hastayı uykusundan uyandırabilir.
Nörooftalmoloji, göz ve sinir sisteminin ortak hastalıklarını değerlendirir. Görme sorunları gözlerden değil de beyinden veya beyin ile bağlantıyı sağlayan sinirlerden kaynaklanıyorsa nörooftalmolojinin ilgi alanına girer.
Nöroloji hekimleri, sinir sisteminin tüm bölümlerini ve sinir- kas hastalıklarını ilgilendiren oldukça geniş bir hastalıklar grubunun teşhis, takip ve tedavisi ile ilgilenirler. Bu hastalıkların teşhisinde ve takibinde sinirsel iletileri ölçen tetkiklere ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Bilgisayar üzerinden radyo dalgaları ve güçlü manyetik alan oluşturarak görüntü elde eden manyetik rezonans görüntüleme, genel olarak nörolojik rahatsızlıkların teşhisinde kullanılır.
Strese bağlı en yaygın görülen göz rahatsızlıkları göz kapağı seğirmesi ve santral seröz koryoretinopatidir. Göz kapağı seğirmesi, genellikle stresten kaynaklanır. Ayrıca yorgunluk, uykusuzluk, fazla çay/kahve/kola tüketimi seğirmeye yol açabilir. Seğirme haftalar, hatta aylar sürebilir.
Depresyon ve göz problemlerinin birbirini karşılıklı olarak olumsuz etkilediğini belirten Dünyagöz Etiler'den Doç. Dr. Levent Akçay, “Depresyon ve göz problemleri, birbirlerinden beslenerek gözlerde ciddi sorunlar oluşmasına yol açabiliyor.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Stres göz sağlığını bozabilir
Bu sorunda stres yüksek olunca retina olumsuz etkilenir. Retina altı alana sıvı kaçağı olur ve bu sıvı temizlenmezse merkezi görmede azalma meydana gelebilir. Kolay sinirlenen, sigara içen, bu süreçte aşırı stres yaşayan kişilerde sık görülen sorunlardan birisidir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
A vitamininin başlıca görevlerinden biri, görme ile ilgilidir. A vitamini, gözün arka tabakası olan retinada bulunan ve “rodopsin” adlı ışığı tanıyan proteinlere bağlanarak, gece görüşü sağlar. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur.
Omega 3 ve Omega 6; göz sinirlerinin gelişiminde büyük önem taşır. Yapılan çalışmalar; Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin göz kuruluğunu azalttığını ortaya çıkarmıştır. Omega 3, keten tohumu, balık, cevizde bulunurken; mısır özü, soya ve ayçiçeği yağından ise Omega 6 yağ asitleri alınabilir.
Özellikle turunçgiller beta karoten yönünden oldukça zengindir ve yüksek miktarda C vitamini ihtiva eder. C vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına katkıda bulunmaktadır. Güneşin zararlı ışınlarına karşı gözlerinizi korumanıza yardımcı olan C vitamini, göz sağlığınızı desteklemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri