Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
R->RIGHT-> Sağ göz numarasıdır. L-> LEFT-> Sol göz numarasıdır. 1) [SPH]: Bu değer (+) ise hipermetrop, (-) ise miyop olduğunuzu belirtir. Burada bulunan değer boş ya da (Plan) yazılıysa gözünüzde sferik bir bozukluk yok demektir.
Miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi görme problemlerinin tamamı SPH değeri ile ölçülmektedir. Gözde SPH Kaç Olmalıdır ve Normali Kaçtır? Gözde SPH değeri normal bir kişide 0 ile 180 aralığında olmalıdır. Aynı zamanda -4.00 oranında da hipermetrop ölçüsü belirlenmektedir.
Gözlük Reçetelerinde CYL Kaç Olmalıdır? Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekmektedir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekmektedir. Eğer kişiler (+) hipermetropsa yakını, (-) miyopsa uzağı göremezler.
Gözlük reçetesi okuma
Göz numaralarının sol tarafında bulunan R> RİGHT > Sağ göz numarasıdır. Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar sağ göze ait göz numaralarıdır. Yine göz numaralarının sol tarafında bulunan L> LEFT> Sol göz numarasıdır.Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar ise sol göze ait numaralardır.
İlgili 25 soru bulundu
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Yakından bakarsanız, gözlüğün iç tarafına basılmış üç adet rakam görürsünüz. Bu rakamlar genellikle çerçeve sapların (gözlüklerinizi kulaklarınızın arkasında tutan çerçevelerin uzun sapları) birinin iç yüzeyinde görünür.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Miyop dereceleri 0.25 ile başlar. Miyopinin en küçük derecesi olan 0.25 derece, genellikle günlük yaşamı ve çalışmayı çok fazla etkilemez. Sadece 0.25 derecelik miyopunuz varsa, normal aktiviteleri hiç gözlük takmadan yapabilirsiniz.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür. Bu durumda astigmat gözlüğü kullanımı gereklidir, kontrollere düzenli gidilmelidir.
Genelde iki pupilla arasındaki mesafe 48 mm ile 73 mm arasında değişmektedir.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Merhaba sevgili okurlar, Kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek düzeydeki görme kaybı olarak tanımlanabilir. Bu durumda, kişinin görmesi gözlük, kontakt lens ve diğer yöntemlerle istenilen seviyeye çıkarılamamaktadır. Genel olarak, kişinin iyi gören gözündeki görme keskinliği 0.3 ve altındadır.
Göz numarasını tespit etmeye yarayan otorefraktometre cihazı ile gözümüzde oluşan kırma kusuru nedeniyle net görememe durumu gözlük ihtiyacını doğurabileceği için gözlük muayenesi yapılmaktadır. Astigmat, miyop ve hipermetrop kusurlarının var olup olmadığı ölçülür.
Hipermetrop göz bozukluğu olan hastalar özellikle yakın mesafede bulanık görürler. 1.5 – 2 derecenin üzerindeki hipermetrop olan hastalar uzakları da belli oranda kötü görür. 5 numaranın üzerindeki yüksek hipermetrop hastalar uzağı yakını çok bulanık görür.
Görme keskinliğinin ( uzak görme ) ölçülmesinde genelde hastanın tam karşısına yaklaşık 6 m uzağa yerleştirilmiş 10 kademeli ve üzerinde çeşitli şekiller ve harfler dizisinden oluşmuş görme eşeli kullanılır. Okuma yazma bilmeyenler ve 3 yaşından itibaren çocuklarda E harflerinden oluşan “E eşeli” kullanılır.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Dinlendirici veya numarasız gözlükler düşük dereceli camlardan üretilir. Plastik, metal veya kemik çerçevelerden üretilen dinlendirici gözlük numarası 0,25, 0,50 veya 0,75 derece olabilir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmat gözlük takılmazsa ilerler mi? Gözlük sadece görüntüyü retinaya odaklayan bir araçtır. Bu nedenle takılıp takılmaması gözün ilerleyip ilerlememesini etkilemez.
UVA, -B ve -C ışınlarına karşı UV-400 koruması, Kategori 3: Gözler için mümkün olan en iyi korumayı UV-400 standardı, kategori 3 camlarıyla garanti edilir. Kategori 3 karartma trafikte katılım için onaylanmıştır. Bu güneş gözlüğü en yüksek kalite standartları altında üretilmiştir ve CE sertifikasına sahiptir.
Göz numarasını ölçmeye yarayan otorefraktometre cihazı ile hastanın gözünde miyop, hipermetrop ve astigmatın var olup olmadığını ölçülür ve en uygun gözlük numaraları tespit edilir.
Küçük/Dar yüzler:125mm – 129mm (yani lens genişliği 50mm ya da daha az) Orta büyüklükteki yüzler: 130mm – 134mm (yani lens genişliği 51-54 mm arası) Büyük yüzler: 135mm – 145mm (yani lens genişliği 55 mm ve yukarısı) ölçülerinde gözlük denediklerinde, gözlük büyük ya da küçük durmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri