Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Söz konusu hadis, sahihtir.
Subhanallah zikri ile tüm kusur ve eksikliklerden Allah'a sığınılır. Allah'ı zikretmek ile Allah'da kulunu zikreder. Allah kullarına şah damarlarından çok daha yakın olduğunu bildirmiştir. Allah yeri ve göğü eksiksiz bir şekilde yaratandır.
Müslümanların namaz içerisinde, namazdan sonra veya Allah'ı zikretmek istedikleri her an yaptıkları tesbihat sırasında Subhanallah denilmektedir.
Hadis'lerde ise Subhanallah ifadesi; "Allah'ın tüm olumsuz sıfatlardan uzak bilinmesi" şeklinde açıklanmaktadır. Eski Türk meallerinde, örneğin Karahanlılar Türkçesi ile yapılan meallerde Subhanallah ifadesi; Arıg Allah olarak çevrilmiştir. Kazakça'da ise "Pak Allah" ifadesi ile çevrilmektedir.
Maşallah; beğenilen veya takdir edilen bir şey görüldüğünde, "Allah nazardan saklasın" anlamında kullanılan bir söz. Kem gözlerden koruduğuna inanılarak, yazı şeklinde, canlı veya cansız varlıkların üzerinde de taşınır.
İlgili 18 soru bulundu
Arapça'da mâ edatı ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey (meşîet) kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen mâşallah (mâ şâa'llāh) “Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir.
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir. Tüm namazlardan sonra bu şekilde sayılara uyarak tesbih yapılmaktadır.
Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah Anlamı Nedir? Bu zikir, "Allâh'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Sübhanallah tesbih zikri; Allah'ın zatında, sıfatında ve fiillerinde tüm kusurlardan ve noksanlıklardan uzak demektir. ELHAMDÜLİLLAH: "Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır" gibi övgü ve saygı anlamı taşıyan bir söz öbeğidir. ALLAHU EKBER: "Allah en büyüktür" diyerek Allah'ın yüceliği belirtilir.
Bunun üzerine Rasulullah: "Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır."
Allah'ın zaman ve mekândan münezzeh oluşu, O'nun varlığının hiçbir şekilde zaman ve mekânla sınırlandırılmaması demektir. Zira zaman ve mekân mahlûk yani “yaratılmıştır”. Allah ise yaratıcıdır. Dolayısıyla O, yaratılmışlara has özelliklerden münezzeh yani uzaktır.
Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir. " Şükür Allah'adır.” anlamını ifade eden bir sözcüktür.
Azim, Türk Dil Kurumuna göre Türkçesi bir işteki engeli yenme kararlılığı demektir. Bir işin gerçekleşmesi ya da olması için gösterdiğiniz azim ve çaba için azim denir. Bu durumda siz azimli olursunuz ve bunun gerçekleşmesi için kararlılık göstererek çaba sarf etmiş olursunuz.
Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir. Bir işe başlarken bismillah ya da Ya Allah diyerek güç kuvvet dilenerek işe başlanır.
Bir hadiste bildirildiğine göre; bir kişi sabah vakitlerinde 100 defa akşam vakitlerinde ise yine 100 defa tekbir getirirse o gün içerisinde, bir benzerini yapmış biri dışında kimseden daha büyük bir amel işleyemez.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
İstiğfar, işlenen günahlardan ve hatalardan dolayı Allah'tan af ve mağfiret niyaz etmek demektir. Kur'an-ı Kerim'de işledikleri kötülüklerden pişman olup tövbe-istiğfarda bulunanlar övülmektedir (Âl-i İmrân, 3/135). Kaynaklarda içeriği bakımından “istiğfar” anlamı taşıyan pek çok dua vardır.
Allah CC büyüktür, Allah CC yücedir, Allah CC uludur. Allahu Ekber Örnek Anlatımı: Allahu Ekber diyerek hem tekbir getirmiş oluyoruz hem de Allah'ı (CC) zikredip yüceltmiş oluyoruz. Ezanı Şerifte Allahu Ekber sözü ile başlar ve dört defa söylenir, ezan sonuna gelince de iki defa yine Allahu Ekber diyerek bitirilir.
"Estağfirullah" kelimesi, bir duadır ve bazı manaları kısaca şöyledir: - Allah'tan kusurumun örtülmesini dilerim, Allah, kusurumu affetsin, Allah'tan hata ve kusurlarımı bağışlamasını dilerim. Ayrıca hürmet veya ikramlara karşı tevazu maksadıyla da söylenmektedir.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Hz. Ali radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona ve Fâtıma radıyallahu anhâ'ya: “Yatağınıza girdiğiniz zaman –veya istirahate çekildiğiniz zaman– otuz üç defa Allahü ekber, otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa da elhamdülillâh deyiniz.” buyurdu.
Tesbihatın Türkçe anlamı 'Bütün noksan sıfatlardan münezzeh olan Allah'tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. ' Arapça yazılışı ise 'Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber' şeklinde Arapça yazılarak okunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri